Politik

Internetrevolutionen: den gamla webben var global, den mobila webben är lokal!

Jag prenumererar på två, och inte fler, nyhetskällor. Den första är New York Times och den andra är Economist. Med dom två plus alla gratiskällor och lönnvägar runt betalväggar som jag känner till så anser jag att jag har tillgång till världens bästa nyhetskällor.

Jag har faktiskt läst Economist sen jag var tonåring i Uppsala, när jag läste den i läsrummet på universitetsbiblioteket Carolina i Uppsala, med min pappas lånekort.

I veckans pappersnummer som just landat i min allt tommare brevlåda nu när allt är digitalt, så finns en superb 14-sidig (!) artikel om den mobila webbens viktigaste dimensionen, nämligen det faktum att mobilen vet var d befinner dig och alltså är “lokal” för att använda dagens modeord, mobile and local.

Patrick Lane skriver i Economist om mobilens lokalsinne: A sense of place. Geography matters as much as ever, despite the digital revolution

In the couple of decades since the internet began to expand from academic to widespread public use, there have been three main ways of thinking about its relationship with the physical realm. The first, which reached its peak in the late 1990s, emphasised how the digital world would reshape the real one. People everywhere would have access to the same electronic libraries of information, news and comment. ……….

A second line of thought puts digital and physical life in separate spheres. Internet idealists declared cyberspace to be independent of governments of “flesh and steel”. In online games people thousands of miles apart can battle their way through the ruins of the same imaginary cities even though they will never meet on Earth. … But these two worlds were never really separate. Governments have wielded power over the internet as well as over their physical domains, blocking sites and bashing bloggers.
………….

the third option: that the physical realm also shapes the digital one. One big reason for this is that nowadays a lot of people are online wherever they go. More and more people are connected to the internet in more and more places at ever higher speeds. They carry powerful computers, in the form of smartphones or tablets, which are continuously updated with new information. By 2017 the volume of mobile data traffic will be 21 times greater than it was in 2011, according to Ericsson, a big maker of telecoms-network equipment. …

Den mobila webben är alltså något helt annat än den statiska webben. Om det är en sak som Patrick Lane missar i sin annars utmärkta artikel så
är det att vi bara hade tillgång till den fasta webben när vi satt hemma i lägenheten eller på kontoret. Annars rullade livet på som det alltid hade gjort, utan Internet.

Men med den mobila webben har vi tillgång till webben 24*7, tack vare mobiler och surfplattor. Och det är alltså något helt nytt.

Liksom att mobilen alltid vet var den och vi befinner oss och kan triangulera in lokala tjänster. Ett trivialt exempel på hur en mobil med lokalsinne kan hjälpa oss är om vi ska ut på morgonen och väderleksrapporten lovar regn, så kan mobilen påminna oss om att ta med oss paraplyet.

Det är osäkert om den arabiska våren eller de växande protesterna i Kina hade startat om man inte hade haft tillgång till den mobila webben.

Och hand i hand med den mobila webben har vi utvecklingen av datormolnen som är var alla data som vi har tillgång till i våra mobiler ligger.

Infrastrukturen på det gamla statiska Internet var som en liten stig i skogen i jämförelse med datormolnen, som är som den största tänkbara amerikanska motorväg, något som inte riktigt kommer fram i Patrick Lanes artikel.

Den mobila webben markerar också en övergång till något helt och hållet nytt. Nya ännu mindre mobiler som Googles Project Glass som markerar en framväxande symbios mellan människan och den mobila teknologin som på sikt kommer att utmynna i en symbios mellan det mänskliga DNA:s och datorns binärkod.

Hur det hela kommer att sluta är givetvis omöjligt att säga, men att det kommer att bli något som vi idag inte ens kan föreställa oss är jag helt övertygad om.

En historisk utveckling. Läs artikeln, det är mycket bra.

Axplock från den nordiska pressen:

: Ny Teknik Ny Teknik, : Ny Teknik Ny Teknik, : Ny Teknik Ny Teknik, : Sveriges Radio Sveriges Radio

[tags] Google, Silicon Valley, Intel, Twitter, Den mobila Webben, Generationsklyftor, Framtidens datorer, Framtidens webb, DNA och Binärkoden[/tags]