Politik

Obama eller Romney? Det är databaserna och Big Data som avgör vem som vinner i slutpurten i presidentvalet i USA

Amerikanska presidentval har vissa klart definierade komponenter: pengar eftersom de för det allra mesta är privatfinansierade, mördande tevereklam, betald med de mångmiljonbelopp som samlas in från lobbygrupper, påtryckargrupper och väljare, fotsoldater och avancerade databaser.

Pengar och tevereklam, är omskrivna och välkända, fotsoldaterna är de partitrogna som ställer upp för sin kandidat, som också går dörr till dörr för att få ut väljarna. Men databasernaa är mindre kända.

Det handlade ursprungligen om listor med telefonnummer på anhängare som snart förvandlades till e-postlistor och som nu har utvecklats till alltmer avancerade databaser, drivna av Big Data, som de båda partierna samlar in om amerikanska väljare, trender och om sina egna partitrogna.

Parad med avancerade datoralgoritmer, s.k. analytics, kan man identifiera potentiella väljare i olika nischer som t.ex. ensamstående mödrar, läkare, universitetsstuderande, pensionerade militärer, allt mellan himmel och gjort. Till vilka man först av allt kan skicka skräddarsydd valreklam, men som man också kan inbjuda till valmöten med likasinnade, och som man till sist kan hjälpa att ta sig till valurnorna, om de t.ex. behöver skjuts.

Jim Rutenberg skriver i New York Times om hur Obama-sidan använder sina avancerade databaser i valspurten:

For Mr. Obama’s campaign staff in a nondescript office tower here, the task now comes down to creating an electorate more favorable to Democrats than most major pollsters have assumed, with percentages of Obama-friendly black, Latino and young voters that rival those of 2008, at least enough to offset the large drop in support among other segments of the population, like independent men.

After using their huge database to increase registration among favorable voting groups in crucial states, they are now pinpointing people who ordered absentee ballots and need a nudge to send them, or sporadic voters who indicated they would vote for the president but may need to be pushed to show up at their polling place.

“We made a strategic choice very early on that getting our supporters — and the right types of supporters — to the polls before Election Day was a big priority for us,” said Mitch Stewart, the Obama campaign’s battleground state director, who has been helping organize Mr. Obama’s supporters since the 2008 election and started at the campaign some 19 months and, in his words, “20 pounds ago.”

With a box of Tastykakes sitting on his desk in his spartan office, Mr. Stewart added, “The electorate’s going to look much more like 2008 than 2010.”

Some polls in recent weeks have shown Mr. Obama with an advantage among all registered voters, and Mr. Romney with an advantage or tied among likely voters. Mr. Obama’s aides are contending that the pollsters are wrongly assuming that Mr. Obama’s voters are less enthusiastic and that turnout among his key groups will be down, that is, he has fewer likely voters than he had four years ago.

Den alltmer finmaskiga kontrollen över valrörelsen och speciellt de meddelanden som man för ut till olika intressegrupper spelar en mycket stor roll i valrörelsen, men bakom kulisserna. Dom hör systemen kostar var förr specialbyggda men idag kan man hyra in sig på datamolnen samtidigt som man allt mer använder mobila appar för att nå ut till en alltmer teknologiskt sofistikerad allmänhet.

Den slutfas som valet nu är inne i kallas GOTV, get out the vote och är organiserad ner till kvartersnivå. Men vi hör inte mycket av det här i Kalifornien eftersom presidentvalet redan är avgjort här, Obama vinner stort och Romney har aldrig ens tänkt på att utmana Obama i det progressiva Kalifornien, det vore lönlöst.

Men i Ohio och andra vågmästarstater så går datorerna nu heta med detaljanalys av de senaste Big Data-flödena.

Internet-teknologin kan mycket väl komma att avgöra det amerikanska presidentvalen.

Axplock från den nordiska pressen:

Sveriges Radio , Sveriges Radio , SVD , SVD Nyheter

[tags]USA-valet, Obama eller Romney, Vem vinner presidentvalet i USA, USA Obama, USA Obama Romney, Presidentvalet i USA [/tags]