Politik

Internet, sociala medier och entusiastiska gräsrötter: Missing People, lovvärd frivilligorganisation i Sverige

Klicka på Missing People.

Internet och nu speciellt den mobila webben är en gudagåva till frivilligorganisationer och entusiaster som vill organisera sina egna sociala nätverk. Allt som behövs för att sätta upp ett finmaskigt socialt nätverk finns redan på Facebook och Twitter. Och med mobiler och surfplattor så är det enda men egentligen behöver göra är att hitta en fråga man brinner för och sen sätta igång och köra.

Ett bra exempel är frivilligorganisationen Missing People som specialiserar sig på att hitta försvunna människor.

Olof Svensson skriver i Aftonbladet om en av Missing Peoples insatser: GW: Helt makalöst Professorn rasar mot polisens slarv

I söndags bestämde de sig för att inleda en massiv sök­insats efter att anhöriga till den försvunne 41-åringen kontaktat organisationen.

Efter tre timmar hittade de mannen – i hans bil, parkerad utanför arbetsplatsen där han senast sågs.

– Vi fick veta att polisen redan varit där och kollat. Men eftersom det var en ­logisk startpunkt på sökandet gick vi dit ändå, säger Jerri Kangasniemi på Missing People.

Efter att ha sett spår av vätska inne i kupén – som senare visade sig vara blod – larmades polisen.
När patrullen öppnade bagageluckan hittades 41-åringen död.

Med 7000 försvunna personer i Sverige varje år, de flesta av vilka återfinns levande, så gör en sån här organisation en mycket bra insats.

Lika viktigt är den expertis som man samlar på sig och som man sen kan sprida till grupper i olika delar av landet. Som t.ex. skallgång, dykningar och hundspårning.

M.a.o. om man bara håller igång så kommer man med tiden att få expertis som kan bli minst lika bra som polisens, om inte bättre. Med dagens Big Data och dataanalys kan man också bygga upp profiler om olika slags försvinnanden som sen kan användas.

Gräsrots och frivilligorganisationer är annars något typiskt amerikanskt. Så det är alltid roligt att se när såna här innovativa rörelser även rotar sig i Sverige.

Axplock från den nordiska pressen:

SVT , Göteborgsposten

[tags]Missing People, Försvunna Människor, Frivilligorganisationer [/tags]