Politik

Yang Jishengs bok Tombstone: Kina, Kuba och Saudi Arabien, svenskarnas bisarra svärmeri för diktaturer

När jag studerade kinesiska vid Stockholms universitet under den “stora kulturrevolutionen” så befann sig de maoistiska studenterna i klar majoritet.
Jag skulle egentligen själv ha åkt till Kina för att fortsätta mina studier men blev brädade av två andra studenter och valde Taiwan istället.

Men det var inte bara studenter som ställde upp för den blodiga Mao-regimen. Tiotusentals akademiker och intellektuella läste “Maos lilla röda”, 1960-talets Mein Kampf och marscherade och skränade och skrek till stöd för en av historiens grymmaste regimer. Någon borde skriva en bok om den tiden och om hur de ungdomarna sedan ofta vände kappan efter vinden och gjorde karriär i staten.

Den dom vill få en doft av den tiden bör titta på Cecilia Bodströms intervju av Jan Myrdal, där han fortfarande vägrar att fördöma Pol Pot-regimen i Kampuchea, i den ypperliga serien Min Sanning.

Jag tvivlar på att de gamla svenska Maoisterna vill låta sig påminnas om sina ungdomssynder, men om de skulle göra det så har den kinesiska författaren Yang Jisheng, vars far dog i den stora svälten 1958 till 1962 skrivit den definitiva historien om en av nutidens största humanitära katastrofer, som helt och hållet skapades och drevs av den brutale Mao:

Millennial madness. A shocking Chinese account of Chairman Mao’s great famine

The Great Leap Forward was the high point of ignorant Maoist folly. Chairman Mao said in 1957 that China could well overtake the industrial output of Britain within 15 years. People left the fields to build backyard furnaces in which pots and pans were melted down to produce steel. The end product was unusable. As farmers abandoned the land, their commune leaders reported hugely exaggerated grain output to show their ideological fervour. The state took its share on the basis of these inflated figures and villagers were left with little or nothing to eat. When they complained, they were labelled counter-revolutionary and punished severely. As the cadres feasted, the people starved. Mr Yang calculates that about 36m died as a result.

Idag har Kina utvecklats till ett samhälle där de rikaste en procenten t.o.m. är rikare än de rikaste amerikanerna, om det nu är möjligt. Inte bara den nu avsatte Bo Xilai och hans familj utan de flesta av de ledande kommunisterna har roffat åt sig helt ofattbara förmögenheter.

David Barboza skriver om kinas premiärminister Wen Jiabao och hans miljardförmögenhet: Billions in Hidden Riches for Family of Chinese Leader

The mother of China’s prime minister was a schoolteacher in northern China. His father was ordered to tend pigs in one of Mao’s political campaigns. And during childhood, “my family was extremely poor,” the prime minister, Wen Jiabao, said in a speech last year.

Many relatives of Wen Jiabao, including his son, daughter, younger brother and brother-in-law, have become extraordinarily wealthy during his leadership, an investigation by The New York Times shows. A review of corporate and regulatory records indicates that the prime minister’s relatives — some of whom, including his wife, have a knack for aggressive deal making — have controlled assets worth at least $2.7 billion.

Att de svenska Moderaterna gillar högerdiktaturer påminns vi om när Sveriges försvarsminister Karin Enström vägrar att erkänna att Saudi Arabien är en diktatur. Och den svenska vänsterns decennier-långa svärmeri för Kuba och dess rätt typiska latinamerikanska diktatur, är kanske den mest bisarra.

Kanske är det den gamla svenska tysk-inspirerade romantiken som ännu florerar, jag vet inte. Men det finns en avsaknad av skepticism i svenskarnas ofta storögda och oerhört barnsliga svärmeri för länder långt borta som är beklämmande.

Förhoppningsvis kommer det här odemokratiska svärmeriet att försvinna i takt med att Internet och den moderna informationsteknologin gör det svårare för diktaturer att gömma sig bakom rökridåer av propaganda.

Axplock från den nordiska pressen:

Ny Teknik , Ny Teknik , SVT , SVT , SVT , Sveriges Radio , SVD Nyheter

[tags]Yang Jishengs bok Tombstone, Kina och Sverige, Saudi Arabien och Moderaterna, Diktaturer och Sverige, Yang Jisheng The Great Chinese Famine[/tags]

One thought on “Yang Jishengs bok Tombstone: Kina, Kuba och Saudi Arabien, svenskarnas bisarra svärmeri för diktaturer

Comments are closed.