Politik

Superb om än supersnabb service hos hudläkaren i Santa Clara i Silicon Valley

I lördags insåg jag att jag behövde gå på sjukhuset för att bli av med ett återkommande eksem i ansiktet som jag inte vill stoltsera med på den stora IT-konferens i New York jag ska till i nästa vecka.

Så jag loggade på det stora privatsjukhusets webbsajt och bokade tid hos min allmänläkare, som sedan, om han ansåg att problemet var allvarligt nog, skulle skicka mig vidare till hudläkaren. Det visade sig att jag inte kunde få tid förrän om tre veckor, långt efter IT-mötet. Så jag ringde upp sjukhuset, fick tala med en “advice nurse”, som utan att knorra jag mig tid idag, måndag morgon kl 8:20. Inte dumt.

Jag anlände till intern-medicin-avdelningen kl 8:00, betalade min $20 och väntade sen i 15 minuter innan jag släpptes in. Dom mätte hur lång jag är, tog mitt blodtryck, temp under tungan, mätte syrehalten i blodet med en liten klämma de satte på fingret, och sen slussades jag in i undersökningsrummet.

Den mycket trevlige och mycket unge läkaren kom på in kl 8:25, tog en snabbtitt på mitt ansikte och sa, jo det är vad du hade för två år sen. Låt mig ringa dermatologen.

Sen försvann han. Jag fick vänta i undersökningsrummet tills kl 9:20 när hudläkaren, en ung kinesisk dam kom in, tog en snabbtitt och sa att jo, det är Seborrheic Dermatitis, det kommer och går, är inte farligt, och du ska få medicin för det.

Så jag skickade till apoteket och var klar kl 10:20.

Så här är det alltså för dom som har tecknat privat sjukförsäkring i USA. Det är ofta en rent fantastisk gräddfil.

Men för den arbetslöse eller fattige som jobbar timjobb på företag som inte erbjuder sjukförsäkring så är tillgången till sjukvård en lyx man helt enkelt inte har råd med. Fram till nu, genom Obamas sjukförsäkringsreform. Som Romney och republikanerna kommer att riva upp om de vinner valet om en vecka.

Samtidigt är det viktigt att påpeka att min egen gräddfil gäller såna här småkrämpor. Om jag skulle bli allvarligt sjuk skulle även jag bli ruinerad.

Det är det som kallas den amerikanska drömmen. Att endast de rikaste en procenten av befolkningen har råd att bli allvarligt sjuk.

Men för småkrämpor och en mycket dyr privatförsäkring så går det alltså som på räls. Samtidigt är det viktigt att påpeka att t.o.m., med min dyra sjukförsäkring så träffade jag de två läkarna i högst 15 minuter totalt!

Axplock från den nordiska pressen:

SVT , SVT , Sveriges Radio , Sveriges Radio , Sveriges Radio ,
DN

[tags]Sjukvård i USA, Stanford University, Sjukhus i Silicon Valley [/tags]

26 thoughts on “Superb om än supersnabb service hos hudläkaren i Santa Clara i Silicon Valley

 1. Bossebus

  H2:

  Tillkommer kommunalskatten som betalar hemvård,äldreboende,försörjningsstöd,bostadsbidrag,transportsystem,vägar lokalt,vatten,skithantering etc etc.

 2. H2

  Christer W, Om jag använder de 2200 kr per månad och en dollarkurs på 6.7 så blir det ca 4000 dollar per år. Jag betalar ungefär det dubbla men då täcker tandläkarförsäkringen mer än den svenska samt en ögonförsäkring ingår. Min försäkring täcker fyra personer.
  Arbetar två i den svenska familjen så blir alltså kostnaden ungefär den samma.
  Som vanligt, det är inte helt lätt att jämföra de två systemen, men en sak är säker. Det är ingen legalt boende i Sverige som saknar försäkring.

 3. San

  Överlag är det svårt att hitta något i det du skriver. Det är oftast en mening utan poäng avslutat med en 🙂

  🙂

 4. San

  Jag är ganska övertygad om att en advokat företräder en patients intressen betydligt bättre än Socialstyrelsen, som ska vara påstått neutral.

 5. Christer W

  Lennart. Mellan 10 till drygt 12 kronor betalar vi i landstingsskatt beroende på vilket län/landsting vi bor i. Endast Gotlänningarna betalar inte landstingsskatt men i stället har de en högre kommunalskatt, ön är ju en kommun.

  En genomsnittlig löntagare betalar ca 2 200 kronor i månaden i skatt till landstinget. De pengarna ger oss allmän sjukvård, till och med väldigt avancerad sådan. Utöver det får unga tandvård (under 23), handikappade kan få rehabilitering, utbildning kan bedrivas, kulturen får stöd och att kollektivtrafik finns. Hälso- och sjukvård kostar mest

  Landstingens största verksamhet är hälso- och sjukvården. Den svarar för oftast för ca 85 procent av kostnaderna. Drygt hälften av landstingens kostnader går till löner. Inte så sällan är landstingens en av länens största arbetsgivare.

  Det är ganska mycket för som vi får för den slanten trots allt.

 6. Bossebus

  San:

  Tro det eller ej,jag vet att det sker felbehandlingar även i Sverige!

  Om anmälningarna hanteras rätt eller fel kan var och en kontrollera. Jag tror inte det krävs 30-40 lagvrängare som i eget intresse företräder de olika parterna.

  😉

  Var hittar du allt i vad jag skriver?

 7. San

  Att det nödvändigtvis är dåligt att patienter kan stämma sjukhusen kan jag inte riktigt förstå. I den meningen har amerikanska betydligt större makt mot felbehandlingar än vad svenska patienter har. Fel sker även i svensk sjukvård, tro det eller ej.

 8. Bossebus

  Peter A

  Vi har inte ritigt ännu kommit till stadiet där prover måste tas för att skydda sig mot advokater eller försäkringsbolag.

  Men det kommer väl.

  😉

 9. Bossebus

  Roger:

  Det är alltid trevligt med ett gott bemötande men det är billigt.

  Viktigt kanske är att bedöma doktorns kvalificationer…troligen drivs ruljansen av billiga st-eller at-läkare och formellt är en av dom helt utbildade distriktslkarna på plats bakom kulissen.(Titeln säger egentligen inte mycket,KRAV att en sådan finns fysiskt på plats. Ingen orkar dock kontrollera.

  Poängen är att enkla önskepatienter slussas igenom i en hög takt så pengarna kan cashas in utan extra besvär. Kommer du från annan vc får dom desstom mera betalt…

  Det KAN vara så. Men kunden bestämmer ju och kunden har förhoppningsvis bra beslutsdata annat än öppettiderna.

 10. Peter Andersson

  @ Bossebus

  Jag kan spekulera i varför Lennart fick ta dessa prover hos en hudläkare i USA (det hade han antagligen inte behövt hos en hudläkare i Sverige) och det skall jag göra strax här nedan.

  Däremot törs jag inte spekulera i varför du för din egen personliga del ser det som negativt att få fler tester tagna än vad situationen kräver medicinskt just då, det är ju ungefär som att gå till varuhuset för att handla något specifikt när man är hungrig och på köpet få en hel påse gratis varuprover med sig hem – “varuprover” som dessutom kan komma att rädda ditt liv tio år senare när de kommer till nytta som jämförelsevärden!

  Vad gäller USA så har det säkert med sjukhusets/vårdcentralens/klinikens/läkarens egna försäkringskostnader uppåt i systemet att göra. Om Lennart oväntat skulle trilla av stolen och dö i väntrummet under de få minuter som gick mellan att han checkade in och att han fick träffa läkare så skulle hans efterlevande antagligen kunna stämma dem på miljonbelopp i domstol. Alltså tar man dessa BAS-prover även på en hudklinik i USA för att försäkra sig om att patienten kommer att överleva den närmsta kvarten – plus förstås att provvärdena även där går in i journal för framtida jämförelse (så att samma bedömningen blir ännu säkrare nästa gång han kommer).

 11. Christer W

  Lennart, omkring $2000 i månaden. Det är sanslöst mycket! Det är mer än vad jag betalar i Landstingsskatt i månaden. Och ändå får du bara en halvmesyr till möjligt vårdbehov.

  1. Lennart

   Christer: Mea Culpa, ursäkta, jag kollade just, och det är något under $1000 per månad. Däremot är det en s.k. Health Maintenance Organisation så det finns klara gränser för hur mycket dom betalar i ersättning för olika åkommor. Skulle jag bli svårt sjuk en längre tid så betalar dom bara upp till en viss gräns.

   Men till min egen försäkring kommer den som jag betalar för ett av mina barn som inte har råd med att köpa en privatförsäkring. Den går på några hundra dollar, har inte siffrorna framför mig för den. Så det blir hur som helst en bit över $1000.

 12. roger

  Bossebus: Ja, från privat till en annan privat. Ja, skattebetalarna betalar. Jag betalar skatt så jag ser inget konstigt i att jag får ta del av detta. Proverna gick antagligen till, typ något skattebetalt landstingssjukhus (det var därför det inte var någon vits att göra proverna direkt eller på helgen eftersom ingen ändå kunde hantera dem förrän på måndagen, annars hade de garanterat jobbat över på fredagskvällen)?

  Poängen är att konkurrensen gjort att läkare, sjuksjöterskor, receptionister mfl måste vara på tå och se till att de har nöjda kunder/patienter. Utan konkurrens saknas tyvärr ofta detta detta incitament.

  Du svarade inte på min fråga, tror du att följande hade erbjudits i Borås om det inte fanns konkurrens mellan vårdcentraler:
  Öppettider
  Vardagar: 08.00-21.00
  Helger: 10.00-17.00
  “Vi har anpassade arbetstider efter dina behov från morgon till
  kväll alla dagar året runt.”

  Samt att mötas av: “ååh, kan du komma förbi ikväll (fredag)så tittar vi närmare på det?” -samtal med två läkare och en ny tid så snart det bara var möjligt.

  Har ingen större erfarenhet av svensk sjukvård från förr men i detta fall blev jag imponerad och tycker det är att få valuta för skattepengarna på en nivå som jag inte tror varit möjlig utan konkurrens.
  Du som varit med i gamet ett tag kanske kan säga hur det var innan Stockholmsmoderaterna kläckte idén om att konkurrens driver utveckling och service framåt.

 13. Bossebus

  Roger:

  Så du byter från en privat till en annan privat (Ägarstruktur framgår inte,ej heller övrig kompetens).

  Är du nöjd så är det ju bra…åk inte dit med bröstsmärtor dock,kompetens verkar saknas. 😉

  Jag har inget intresse av dina prover. Vet du vart proverna gick?

  Privat i det här sammanhanget betyder att skattebetalarna betalar.

  Såvitt jag vet är den där “datastyrda” växeln ett krav på alla regionbetalda verksamheter och att den är fullkomligt värdelös vittnar både personal och kunder om! (Jag med).

  Bara att flytta över sina journaler dit då!

 14. roger

  Bossebus: I mitt fall var det så enkelt.

  Bytte från:
  http://www2.praktikertjanst.se/6/Bramhults-vardcentral/
  Öppettider
  Vardagar 08.00-17.00
  Testa gärna att ring och inse att du av en dataröst kommer få en telefontid om några timmar. Nu så står det dock att deras växel är ur funktion.

  Till:
  http://www.citylakarnaboras.se/
  Öppettider
  Vardagar: 08.00-21.00
  Helger: 10.00-17.00
  “Vi har anpassade arbetstider efter dina behov från morgon till
  kväll alla dagar året runt.”

  Betvivlar starkt att man återfunnit dessa generösa öppettider om det inte rådde någon konkurrenssituation. Tror du det? Tror du det? Tror du det? Tror du det?

  Kan gärna maila dig mina testresultat och anledningen till mitt mycket brådskande ärende om du vill. Den där stämpeln du tjatar om kan du sätta på någon annan.

 15. Bossebus

  Peter A:

  Ja, du är,vad jag vet ,en sjukvårdsadministratör.

  Berätta för mig varför ett specifikt beställt (Lennart) besök hos farbror doktorn skulle kräva BAS eller andra akronymer som hör hemma vid ett akutbesök?

  Vi pratar om ett känt ofarligt mjäll-liknade dokumenterad historia som mest har kosmetiska effekter, inte en akut hjärtinfarkt eller liknande!

  Undra på att det blir dyrt och ineffektivt! 😉

 16. Peter Andersson

  @ Bossebus: “Dessa enkla tester” är standard på alla akutmottagningar i hela världen och utförs här i Sverige normalt av sköterska redan innan du träffar läkare (om du är akut döende rakt upp och ned får du förstås träffa läkare först). Det kallas här för BAS-test (risk för språkligt missförstånd) och är en akronym som står för Blodtryck, Andningsfrekvens, Saturation/Syremättnad men även innefattar Puls och Temperatur (så det borde egentligen heta BASPT-test). Detta ligger sedan till grund för alla möjliga sorters statistik, även u-länder kan utföra dessa fem enkla som grund för internationella jämförelser och mätningar av s.k vårdtyngd. För dig som individ är fördelen att nästa gång du kommer in med exakt samma symtom men kanske ett blodtryck som är mycket högre och en saturation som är lägre utan att du själv kan känna av just de sakerna så kommer läkaren tack vare sköterskans tagning av detta medan du väntar redan att veta när han/hon kommer till dig att den här gången är du på något sätt sämre än förra fast du inte vet det själv.

 17. Bossebus

  San:

  Detta är inte rätt forum. Lennart har min mail om du vill höra hela “sanningen” ;). (Jag får ju ha din mail då…).

 18. San

  Bossebus

  Det hade varit intressant att höra hur du ser på saken. Annars ser jag ingen anledning att misstro Roger.

 19. Bossebus

  Roger:

  Du låter som en av Stockholmsmoderaterna utsänd proselyt. 😉

  Tyvärr är det inte så enkelt som du vill påskina.

  “Deltagit men ej förstått” kanske vore en stämpel?

  Ha det gott!

 20. Marcin

  Liknande mekanismer och intressegrupper som i Sverige ser till att antalet utexaminerade läkare hålls på minimal nivå.

  Är det samma intressegrupper som äger dessa försäkringsbolag i Amerika?

 21. roger

  Jag behövde nyligen göra ett antal blodprov, brådskande. Ringde “min” vårdcentral och fick av datarösten veta att de skulle ringa upp mig om 2,5 timmar. Väl där lät den otrevliga tanten meddela att det inte fanns någon tid de närmaste tre veckorna. Jag bönade, bad och förklarade ärendets brådskande natur men fick den sura förklaringen att alla vill ju komma så snart som möjligt.
  Tack-fucking-lov för att det numera står en fritt att välja vårdcentral och att det nu finns konkurrens, ringde en annan vårdcentral till vilka jag fick komma och språka med två (!) läkare samma kväll (Fredagkväll kl 20:00!), de kikade på vilka prover som skulle tas. De kunde ändå inte skicka proverna på analys förrän på måndag, så jag var välkommen på måndag morgon för att lämna dessa prover (det tog 20min).
  Vi har nu såklart bytt vårdcentral till denna med överdrivet hög servicegrad.

  Det finns numera incitament för vårdcentraler att vara exceptionellt serviceminded och att hela tiden förbättra sin verksamhet. Halleluja för konkurrens, obegripligt att det finns sådant motstånd till det inom så många områden.

 22. Bossebus

  Man undrar dock varför dessa enkla tester utfördes….dom har knappast något med exemet att göra. Allmänspecialisten borde klarat av detta utan vidare, utan att kalla på en hudspecialist. Dom har väl din tidigare historia på skärmen?

  Man undrar hur mycket försäkringsbolaget fick extra av en sådan önskepatient som du nu var.

  Vad hade hänt om du passat på att fråga om “det onda knät” eller “hjärtklappningarna” när du ändå var där?

  Vad kostade tuben med “vad det nu var” du fick köpa.

  Vidare undrar man vad försäkringen kostar per år?

  Ja ja, du behöver inte svara med personliga siffror. Detta system inför nu regeringen i Sverige med rasande fart.

  Vad glad man blir av valfrihet och snabbhet i hanteringen. 😉

  1. Lennart

   Bossebus: Bra frågor. Medicinen kostade $15 för två tuber och försäkringen kostar omkring $ 2000 per månad . Jag hade givetvis kunnat ta upp andra krämpor men dom är mycket noga med att fråga varför man söker innan man anländer, så hade jag tagit upp andra problem så hade jag fått återkomma om dom, annat än om dom hade varit akuta givetvis ett par dollar per år. t inte

Comments are closed.