Politik

Den mobila ARM-arkitekturen och 64 bit-revolutionen, en helt ny generation superstarka mobiler på väg

Alla datorer, s.k. Turingmaskiner, består av mikroprocessorer som läser in, processar och skriver ut data i rasande takt. 1974 introducerade Intel sin 8 bitars 8080 mikroprocessor som kunde processa 64 KB, dvs 64 tusen bytes data i minnet, där en byte typiskt kan hålla en bokstav. Det blev början på datarevolutionen.

Sen rullade mikroprocessor-revolutionen på med processorer på 16 och 32 bitar, där en 32-bitars processor kan hantera 4 000 000 000 bytes, alltså fyra tusen miljoner data år gången.

Idag har de flesta nyare stationära och bärbara datorer mikroprocessorer med 64 bit-mikroprocessorer som min Lenovo W530 som kan ta 32 GB minne. Jag kan alltså processa en näsan ofattbar mängd data på den lilla bärbara dator jag nu har i knät.

De mobiler vi har våra fickor har hittills legat kvar på 32-bitars nivån, men nu befinner sig mobilerna på tröskeln till 64-bits-arkitekturen som vi alltså redan har vant oss vid på våra skrivbords och bärbara datorer, och det betyder att våra mobiler om ett tag kommer att kunna processa lika mycket data som stora klumpiga skrivbordsdatorer gör idag.

Quentin Hardy skriver i New York Times:

Previously, ARM designs were not as computationally capable as mainstream chips from Intel, in part because they run on 32-bit instruction sets, not the 64-bit lines that use memory more effectively. This week, however, ARM, based in Cambridge, England, and its manufacturing partners announced a 64-bit design.

You’ll see the first impacts in places like Facebook and Amazon, but you’ll see many more uses after that, in the data centers of banks and e-commerce companies, which will use more servers that are less costly to run. Many business applications now run on 64-bit Intel processors, and they can more easily be adapted to the new ARM design.

That, in turn, is likely to mean more powerful chips in lots of consumer devices, as scale makes the chips cheaper and people want personal machines that run along similar designs.

Det här kommer att bli en mycket stort steg framåt som kommer att ge oss oanade dataresurser i fickan. Och det i sin tur kommer att leda till stora sociala förändringar.

Med så starka datorer i fickan, man kan ju har fler än än, så kommer varje människa att vara något som närmast motsvarar en liten vandrande datahall, med tillgång till information och analyskapacitet som vi idag inte ens kan drömma om. Ansiktsigenkänning, talförståelse a la Apples Siri och automatiserad översättning a la Google kommer t.ex. att komma att mobilerna och en ficka nära dig.

Vi kan sitta på Tunnelbanan på väg till jobbet eller på en parkbänk i vårsolen och utföra avancerad dataanalys, eller koppla upp oss mot några kompisar och deras pekmobiler och köra en distribuerad server på SL-tåget.

För just förmågan att snabbt manipulera stora mängder data är vad som har lett till dagens globaliserade datasamhälle. Idag behöver vi gigantiska datahallar och kraftiga server-datorer, ofta i datormolnen. Om dessa nu steg för steg kan ta klivet ner i våra fickor så behöver man inte vara ett IT-geni för att förstå att något stort är på gång.

Axplock från den nordiska pressen:

Ny Teknik , Ny Teknik

[tags]ARM, Mobilrevolutionen, ARM-processor, Big Data, Mobil Silicon Valley [/tags]