Politik

Persimon, snälla grannar, döda katter och Kalifornisk höst

Det är lätt att glömma bort att Santa Clara-dalen som idag går under namnet Silicon Valley en gång var en av USA:s bördigaste jordbruksområden. Den norra tippen av den gigantiska San Joaquin-dalen om man så vill.

Det är inte mycket kvar av alla fruktodlingarna idag, men i trädgårdarna runt omkring så har man ofta ett eller ett par persimonträd, och just så här års brukar dom ge frukt. Och inte bara litet frukt, ett fullvuxet persimonträd kan livnära flera skolklasser, ett svenskt skyttekompani, en jumbojet full med turister, på väg till kärlekssemester i Thailand och en medelstor fotbollsstadion full med fotbollshuliganer.

Så plötsligt öppnar man dörren av någon anledning, så ÅTERIGEN, hittar man ett par papperspåsar fulla med persimon från en vänlig granne, som aldrig bifogar en aldrig så liten lapp så att man vet vem man ska tacka. Kanske mest för att han i sin tur inte vill få ett par påsar med plommon eller äpplen.

Nu får man vara aningen försiktig när man öppnar dörren här i omrpdet för man kan lika gärna hitta ett gäng bruna papperspåsar med nyplockade persimon på tröskeln som en alldeles färsk död katt.

Nu håller vi oss inte med katter, men grannarna gör det och det är sannerligen inget jag klagar på, för katterna håller de gigantiska norska råttorna borta. Fråga mig inte varför de heter norska råttor men det gör dom. Det är sånt man bara får acceptera.

Nu kan ju katter inte leva hur länge som helst och de senaste åren har ett antal av dom hittat på att helt sonika dö på vår förstukvist. Vilket brukar lägga en lätt sordin på stämningen, speciellt om några festklädda gäster knackar på dörren och sådär i förbifarten påpekar att “jo här har du ett par påsar med färska persinom verkar det och vad ska vi lägga den här döda katten, är det din?

Den som har liknande problem såhär på hösten bör läsa P.G. Wodehouses underbata Goodbye to all Cats: Fanatiker mitt ibland oss. Varning för kattälskare! P.G. Wodehouse: Goodbye to all Cats som handlar om Freddie Widgeon och som bl.a. innehåller följande odödliga replik:

“Do you know,” said a thoughtful Bean, “I’ll bet that if all the girls Freddie Widgeon had loved and lost were placed end to end – not that I suppose one could do it – they would reach halfway down Picadilly.” “Farther than that,” said an Egg, “some of them were pretty tall..”

Men snällt är det med persimonpåsarna och om man jämför så får vi i alla fall betydligt fler smaskiga persimon än döda katter.

Hösten är onekligen här.

Axplock från den nordiska pressen:

SVD , SVD Nyheter ,Vi i Villa

[tags]Kalifornien, Hösten i Kalifornien, Frukt i Kalifornien, Trädgårdar i Kalifornien, Persimon i Kalifornien[/tags]