Politik

Med tre dagar kvar till USA-valet, tar USA ett stort kliv till höger med Romney eller inte?

Med tre dagar kvar till presidentvalet i USA så står landet nu inför ett historiskt vägskäl. Antingen följer man Mitt Romney, tepåsarna och den Kristna Högern tillbaks mot det samhälle de flesta trodde att de lämnat bakom sig med den allmänt avskydde George Bush, eller också fortsätter man ytterligare fyra år med Barack Obama.

Det är kanske inte ett så glasklart val som Obama gärna vill få det att verka, han är själv knappast något vänstermänniska, men det är klart nog, speciellt inrikespolitiskt.

För vad valet handlar om är om USA ska fortsätta att erbjuda sina medborgare ett aldrig så luggslitet och skamfilat socialt skyddsnät, eller om samhället ska avsäga sig ansvaret för de svaga och sjuka, riva upp Obamas sjukförsäkringsreform och tvinga igenom skattesänkningar som kommer att tvinga ner miljoner medelklassmänniskor i rännstenen.

En landsomfattande företagsplundring som kommer att gynna de rikaste och skada alla andra.

Valkampanjen har kostat en miljard dollar, varat i över ett år och i stort gått ut på en aldrig sinande ström av hatfylld teve och radioreklam. Inga lugna och rationella diskussioner om USA:s framtid, inget prat om innovation och nya lösningar på USA:s växande problem.

Ett val som har missat alla de stora frågorna till förmån för histrionisk pajkastning som är både skrämmande och väldigt svårt att ta på allvar.

Ett land som inte längre verkar bry sig om sitt internationella anseende, som inte längre verkar vara intresserat av att behålla sin ställning som världens enda supermakt. Som har vänt sig inåt och nu är uppdelat i två läger bakom en osynlig mur, som inte längre förmår tala med varandra.

Två läger som inte längre har några gemensamma ytor, som avskyr och hatar varandra med en intensitet som för tankarna tillbaks till det amerikanska inbördeskriget i början av 1860-talet.

Oberoende av vem som vinner, så kommer antagonismen och skyttegravskriget i Washington att fortsätta. Låsningen och dödläget i Washington kommer att fortsätta i fyra, åtta, sexton år till, medan USA långsamt med säkert förlorar sin ställning i världen.

De radikaliserade republikanerna liknar idag alltmer Lenins Bolsjeviker och Khomeneis rabiata islamister. Även om Romney själv inte är en tepåse eller ens en medlem av den Kristna Högern, så säger han sig dela deras agenda, och han är nu helt beroende av dom om han vinner och sen hoppas bli återvald.

Att USA om några månader, när den nye, eller gamle, presidenten svärs in i januari, kan komma att bli styrd av radikaliserade tepåsar och den Kristna Högern för tankarna tillbaks till Bush-perioden. Det skulle göra USA till ett internationellt problembarn styrd av en okunnig och ytlig affärsman som får George Bush att se ut som en centrisk statsman.

Och det kan även komma att bli rent gräsligt om Obama skulle vinna med en papperstunn marginal som republikanerna inte skulle erkänna och om Högsta Domstolen skulle tvingas ingripa.

Några riktigt dramatiska dagar väntar mer andra ord, men vem som än vinner så kommer alltså motsättningarna i Washington att öka och USA att fortsätta att driva som en gigantisk och rätt nedgången förarlös Atlantångare, medan små snabba racerbåtar styrda av ambitiösa konkurrenter kör i cirklar runt och fattar de politiska beslut som man inte längre orkar fatta i Washington.

Vi har all anledning att vara mycket oroade. Det här kan komma att sluta mycket illa.

Pressklipp:

DN 1, DN 2,SvD,Aftonbladet, SR

[tags]Barack Obama , Mitt Romney, Elections 2012, Elections 2012, Video, Barack Obama Mitt Romney, Mitt Romney Barack Obama, Obama Romney, Romney Obama, Politics News [/tags]

4 thoughts on “Med tre dagar kvar till USA-valet, tar USA ett stort kliv till höger med Romney eller inte?

  1. Lennart

   San: Vilket är orsaken till att den republikanske guvernören där helt enkelt har stängt vallokalerna tidigt nu på söndagen för att förhindra att demokratiska väljare kan rösta. Eftersom många av dom är timarbetare som har svårt att rösta på tisdag så är det ett beprövat sätt att vinna valet. Vi kan ta för givet att de som försöker rösta på tisdag även dom kommer att få stå i kö hela dan, som idag.

 1. Bengan

  Lennart, som du skrev tidigare (23 okt): “Om läget förblir oförändrat i helgen eller t.o.m. aningen förbättrat för Obama så kan vi möjligtvis sluta bita naglarna.”

  Kanske då en tröst att vadslagarna blir alltmer övertygade om seger för Obama: oddsen just nu i genomsnitt 0,25 (mot 0,41 den 23 okt) för Obama och 2,98 (mot 1,76 den 23 okt) för Romney (http://www.oddschecker.com/specials/politics-and-election/us-presidential-election/winner). Har det hänt att samtliga dessa 19 bookmakers har tagit så mycket fel?

  1. Lennart

   Bengan: Ja precis, och jag har just skrivit om hur Nate Silvers datamodell nu ger Obama en 80% chans att vinna. Det är givetvis mycket bra odds, men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det betyder att Romney faktisit vinner i en av fem av de simuleringar som Nate Silver kör på sina datorer.

   Och ja, jag har slutat att bita naglarna, Obama bör kunna ro det här iland. Den trend som bar Romney framåt verkar ha stannat av och Ohio är nu återigen tillbaks på den demokratiska sidan, efter att ett tag ha varit väldigt nära att bli republikanskt.

   Jag undra om inte tyfonen kanske hjälpte Obama. Det är svårt att säga men ändå möjligt att det stoppade upp Romneys positiva trend.

Comments are closed.