Politik

Den sensationella DuckDuckGo, en bättre söktjänst än Google och Bing?

Alla vet att om man vill söka efter nått på webben så använder man Google eller Bing. Något annat finns inte. Men Gabriel Weinberg en så gott som helt okänd programmerare som bor ute på landet inte långt från Philadephia, har skapat en liten men naggade god söktjänst som jag tänker börja använde istället för Google.

Nu kan man fråga sig hur ett litet startupföretag i Pennsylvania kan tävla med det giantiskaGoogle, men Weinbergs ide är i sanning genial. Det är nämligen så att Yahoo, som tidigare hade sin egen söktjänst nu använder Microsofts Bing och till den har man lagt ett gränssnitt, ett s.k. API som gör det möjligt för Gabriel Weinberg och vem som helst att bygga skräddarsydda söktjänster ovanpå Bings sökresultat.

Så vad som händer när man söker på Weinbergs söktjänst DuckDuckGoär att han skickar dina sökord till Yahoo som i sin tur skickar dom till Microsofts Bing och när dom kommer tillbaks till Weinberg så “kurerar” han dom, dvs han lägger till information från Wikipedia, Wolfram Alpha och andra tjänster och sen presenterar han dom slutligen till dig på ett enkelt och lättfattligt sätt.

Man kan också söka såhär Michael Rosenwald !washingtonpost och då hämtar Weinberg sökresultaten från Washington Post.

Men huvudorsaken till att DuckDuckGo har blivit så populär är att Weinberg till skillnad från Google inte sparar personinformation om sökaren. Så sökresultaten påverkas inte av dina tidigare sökningar. Och du förblir okänd till både Google och Microsoft.

Sean Simmers skriver i Washington Post om Gabriel Weinbergs geniala söktjänst DuckDuckGo Ducking Google in search engines

Going to Google and typing “calories in a banana” will produce a page of links about bananas. Going to DuckDuckGo and typing “calories in a banana” will produce an answer: 105. The answer comes from WolframAlphra, a computational database that Weinberg linked to DuckDuckGo.

He has linked hundreds of millions of popular searches to other outside data sources, such as Wikipedia and Yelp. Searching for “irritable bowel syndrome” on Google produces three ads as the top three links. The same search on DuckDuckGo produces three links about the disease from Wikipedia.

Det här är i sanning en verkligt innovativ söktjänst och Gabriel Weinberg har tagit Craigs List som ledstjärna för sitt företag.

Just att utnyttja befintliga tjänster och sen bygga ovanpå dom är ett enkelt sätt att skapa nya tjänster som man annars aldrig skulle kunna bygga om man skulle behöva skriva allt själv.

Faran finns förstås att Yahoo eller Microsoft plötsligt stänger sitt gränssnitt, men eftersom DuckDuckGo skickar webbtrafik till Microsoft så är det knappast troligt.

Och servrarna, hur kan Gabriel Weinberg ha råd att bygga gigantiska datahallar för att tävla med Google? Svaret är givet, han hyr in sig i Amazons datormoln.

Pressklipp:

Ny Teknik , Ny Teknik

[tags]DuckDuckGo, Gabriel Weinberg, Google och DuckDuckGo, Amazon EC2 DuckDuckGo, Bing DuckDuckGo, Yahoo DuckDuckGo [/tags]