Politik

Obamas amerikanska revolution, Texas på väg att bli vågmästarstat, Republikanerna begår självmord i Kalifornien

Obamas och demokraternas seger i årets amerikanska president och kongressval representerar en historisk vattendelare i USA, en epok har gått i graven och har ersatts av ett helt nytt USA.

Litet bakgrund,

Fram till på mitten av 1960-talet så röstade de vita sydstadsborna massivt på demokraterna på grund av att det var republikanerna under Lincoln som hade befriat de afroamerikanska sydstadsborna och stoppat slaveriet.

Sen när den demokratiske presidenten Lyndon Johnson på 1960-taket drev igenom sina två historiska reformer som gav jämlika rättigheter i USA:s sydstater till afroamerikanerna, nämligen Civil Rights Acts, och Voting Rights Act , så övergav de vita rasisterna i sydstaterna som en man det demokratiska partiet och hoppade över till republikanerna.

Som genast började en makalös kräftgång mot höger, som nu har lett till vägs ände med en militant kristen Jihadrörelse som skulle driva gamla garvade mullor i Homs till tårar.

När republikanerna ger sig på kvinnor, latinamerikaner och invandrare så är det inte många kvar som kan tänkas rösta på dom. Av någon underlig anledning verkar partiet, eller i alla fall tepåseaktivisterna, nu mest försöka vinna över våldtäktsbenägna vita män. Knappast en speciellt stor målgrupp får man hoppas.

Resultatet har blivit förödande för partiet, samtidigt som USA:s latinamerikanska befolkning och andra invandrargrupper växer så det knakar.

Paul Burka skriver i Texas Monthly om att mycket nu talas för att Texas, på grund av de demografiska trenderna i USA, kommer att bli en vågmästarstat om inte alltför många år.

De flesta känner säkert Julian Castro den 38:årige demokratiska borgmästaren i San Antonio i Texas, som höll inledningstalet till årets demokratiska partikonvent, samma tal som Obama gav vid demokraternas partikonvent år 2004.

San Antonio och hela området utefter gränsen till Mexiko är överväldigande demokratiskt, och redan idag får demokraterna ofta kring 40% av rösterna i presidentvalen.

Politico: In Austin, Obama predicts Texas will be a swing state

The 2010 census foretold the future: Hispanics accounted for 65% of the state’s 25 million new residents over the decade 2000-2010. The anglo population increased by just 4.2%. If Republicans are to continue their dominance of Texas politics, they must improve their outreach to Hispanic Texans, which was nonexistent before Munisteri became party chairman.

But there are factors that militate against Obama’s prediction becoming true. One is that, unlike Hispanics in other southwestern states, Texas Hispanics do not vote in large numbers. Why this is so remains a mystery. But this is not true in California or New Mexico or Colorado.

I Kalifornien, USA:s andra megastat, är republikanerna redan irrelevanta och nu, som Vauhini Vara skriver i Wall Street Journal, så är demokraterna nära en s.k. supermajoritet i den lokala kongressen som kommer att göra det omöjligt för republikanerna att sabotera demokraternas lagförslag:

A supermajority in California would give huge new power to Democrats and potentially break the Sacramento gridlock that has led many to call California “ungovernable.”

Democrats, including Gov. Jerry Brown, already occupy every statewide elected position. But while the party had a majority in both legislative chambers before Tuesday, that wasn’t enough to control lawmaking: California law requires a supermajority for legislators to approve new taxes or to put measures on the statewide ballot.

Frågan på allas läppar idag är om den kristna högern kommer att backa om några av sina krav i hopp om att kunna bredda sin och republikanernas bas. Men även om det republikanska partiet nu tvingas åt mitten så är det inte säkert att det kommer att räcka. USA har genomlevt en period av politisk stagnation ända sedan mitten av 1960-talet, inte helt olikt den i Sovjetunionen fram till Murens fall. Årets val i USA kan bli början till en liknande islossning där den yngre generationen med dess progressiva värderingar gör revolt mot den kristna högerns och republikanernas intolerante kristna attityder.

Det skulle onekligen vara ironiskt om den arabiska våren skulle följas av en amerikansk vår.
Det är långt ifrån omöjligt.

En intressant aspekt är att efter den kristna högerns misslyckande med att stoppa samkönade äktenskap i Maine, Maryland; Minnesota och Washington, så kommer HD nu att ta upp frågan, som ett resultat av att Mormonkyrkans synnerligen välfinansierade kampanj mot samkönade äktenskap i Kalifornien.

Men vad som lätt hade kunnat bli en bannbulla mot samkönade äktenskap över hela USA före kongressvalen, skulle idag vara en politisk omöjlighet, ens för den konservativa HD. Det skulle föra HD och hela USA till ett åtlöje över hela världen.

Det våras i USA, de första tecknen på en välbehövlig islossning från nyliberalismen, den kristna högern, tepåseaktivisterna och alla andra galningar som har hållit USA gisslan under de senaste åren.

Pressklipp:

SVT , Sveriges Radio , Sveriges Radio , Sveriges Radio , SVD Nyheter , H?lsingborgs Dagblad , Hälsingborgs Dagblad

[tags]arack Obama , Video, Congress Obama Fiscal Cliff, Fiscal Cliff, Fiscal Cliff Obama, Obama Congress Fiscal Cliff, Obama Fiscal Cliff, Obama Fiscal Cliff Speech, Obama Speech Fiscal Cliff, Politics News [/tags]

One thought on “Obamas amerikanska revolution, Texas på väg att bli vågmästarstat, Republikanerna begår självmord i Kalifornien

  1. Johannes

    Viktiga poänger, Lennart. Lade själv märke till, i årets val t.ex. att Obama ändå fick dryga 40% i Texas (41%). Visst var han långt ifrån, men marginalerna genom åren har ändå varit större i ett säkert republikanskt fäste. Spännande om det, som det verkar, kan täta till sig ännu mer så småningom och tillsist bli ännu en av dessa nyckelstater.

Comments are closed.