Politik

Större än Obamas seger i Florida, Demokraterna nära ohotad majoritet i Kalifornien

Kaliforniens egen Capitolium i huvudstaden Sacramento

Insikten om hur viktigt årets amerikanska val har varit växer dag för dag. Det faktum att den omständliga röstsammanräkningen i Florida nu äntligen är över och visar att president Obama vann även där, befäster givetvis hans seger över Mitt Romnery och republikanerna. Den enda vågmästarstaden som Obama förlorade visade sig vara North Carolina.

Med tanke på Obama vann trots att USA nu genomgår den största ekonomiska krisen sedan den Stora Depressionen säger rätt mycket om hur historisk Obamas och demokraternas seger är.

Men den riktigt störa förloraren är den Kristna Högern och Tepåserepublikanerna med Paul Ryan i spetsen som skulle ha burit Mitt Romney till segern på sina skuldror.

Laurie Goodstein skriver i New York Times om deras historiska nederlag i årets val: Christian Right Failed to Sway Voters on Issues

The election results are just one indication of larger trends in American religion that Christian conservatives are still digesting, political analysts say. Americans who have no religious affiliation — pollsters call them the “nones” — are now about one-fifth of the population over all, according to a study released last month by the Pew Forum on Religion and Public Life.

The younger generation is even less religious: about one-third of Americans ages 18 to 22 say they are either atheists, agnostics or nothing in particular. Americans who are secular are far more likely to vote for liberal candidates and for same-sex marriage. Seventy percent of those who said they had no religion voted for Mr. Obama, according to exit polls conducted by Edison Research.

Samtidigt har demokraterna skördat historiska framgångar i Kalifornien där dom nu står några millimeter från en s.k. supermajoritet i den lokala kongressen, som skulle göra det omöjligt för republikanerna att stoppa guvernören Jerry Browns initiativ.

Normitsu Onishi skriver i New York Times: California Democrats Likely to Win Supermajority

County election officials were still tallying the ballots in two tight Assembly races that Democrats were leading by slim margins and need to secure a supermajority in that chamber. Democratic leaders, however, were already talking about the opportunities and pitfalls of a new era in state government.

“What the people have done is to grant us a tremendous opportunity, but it comes with great responsibility,” said Darrell Steinberg, the Democratic Senate leader. “We intend to approach it with strength, with humility and a sense of purpose. Every day when I come to work, I’m going to be aware of the risk of overplaying it.”

For the past decade, California has undergone a series of fiscal crises as the Democratic-controlled Legislature was unable to bring in new revenue through higher taxes, and Republicans adamantly opposed to any new taxes blocked the budgetary process. Mr. Brown’s tax initiative is expected to yield $6 billion annually over the next seven years through temporary tax increases, which he said would prevent further cuts in spending, especially in education.

Brown fick som bekant igenom sin Proposition 30 med skattehöjningar för att finansierade Kaliforniens viktiga skol och universitetssystem. Det faktum att Kaliforniens väljare gick med på skattehöjningar och dessutom nu är nära att ge demokraterna en supermajoritet i den lokala kongressen visar att vi nu kanske kan tala om en amerikansk islossning eller t.o.m. en amerikansk vår.

Pressklipp DN,SvD

[tags]Elections 2012, Elections 2012, Barack Obama , Mitt Romney, Elections 2012, Elections 2012, Elections 2012, Video, 2012 Presidential Election, FL Election, FL Election 2012, Florida Election Results, Presidential Election, Election 2012, Elections, Fl Election Results, Fl Election Results 2012, Florida Election, Florida Election 2012, Florida Election 2012 Results, Florida Election Results 2012, Florida Polls, Politics News [/tags]

One thought on “Större än Obamas seger i Florida, Demokraterna nära ohotad majoritet i Kalifornien

Comments are closed.