Politik

Den globala digitaliseringsvågen är över, början till slutet för Apples glansperiod

Lobbyn på Apples Högkvarter i Cupertino.

Apples makalösa framgångar började med lanseringen av den bärbara mediaspelaren iPod år 2001, och fortsatte sen med den nydanande iPhone år 2007, följd av den papperstunna bärbara datorn Macbook Air 2008 och till sist den revolutionerande surfplattan iPad år 2010. Ett makalöst decennium, som sammanföll med den snabba omvandlingen av hela samhället från analog till digital information.

Men ingenting varar i all evighet och när Steve Jobs sen dog i oktober 2011 så verkade det som om Apples innovationskraft plötsligt stannade av.

Beror det på Steve Jobs frånfälle eller på andra faktorer? Det rådet inget tvivel på att Jobs styrde företaget med järnhand och att omställningen till en post-Jobs-era under nye VD:n, logistik-experten Tim Cook har varit svår.

Men orsaken till att Apples aktiekurs nu faller beror inte speciellt mycket på Jobs frånfälle utan på det faktum att den stora digitaliseringsvågen av samhället nu är över och att det inte längre är lika enkelt att bygga innovativa produkter kring den lågt hängande frukten som tidigare, inte ens för Apple.

Nick Wingfield skriver i New York Times: Product Questions and Threats of Higher Tax Hit Apple Shares


Apple’s worrisome financial report came just days before Apple announced the departure of Scott Forstall, the head of its mobile software development, in a move that it said was aimed at increasing collaboration between departments at the company. Apple split the responsibilities of Mr. Forstall, who was a divisive figure at the company, among an array of other Apple executives.

The surprise firing of Mr. Forstall was unusual for Apple, where turnover in its senior ranks is rare compared to other big technology companies.

Then late last week, the research firm IDC reported that 75 percent of smartphones shipped in the third quarter were Android phones, the main rival to Apple in mobile software. …

But Apple is still making huge profits from the mobile market, far more than Google is. Even with the recent decline in its shares, Apple’s stock is still up 38 percent for the year.

Apples problem förvärras av det faktum att företag från Google till Facebook och Microsoft nu har insett den viktiga roll som Tim Cook spelade under Jobs genom att bygga upp en drakonisk logistikoperation, där ingenting lämnas åt slumpen och där Apple lägger ner gigantiska belopp på att köpa upp råmaterial till sina produkter för att förhindra att konkurrenterna kan komma åt dom till samma låga pris som Apple.

Tim Cooks öppna krig mot Samsung har nu, som Anders Lundberg skriver på IDG, ersatts av ett fredsfördrag, ett tecken på att Steve Jobs hårdföra strategi att krossa alla konkurrenter inte längre håller: Apple och taiwanesiska Androidtillverkaren HTC har nått en förlikning i sina patentstridigheter och ingår ett tioårigt licensavtal med varandra.

Apple kommer givetvis att fortsätta att vara ett viktigt IT-företag, men det kommer att vara ett bland många likställda företag och dess förhoppning om att bli det helt dominerande superföretaget framstår nu som en rätt naiv önskedröm.

Verkligheten var alltså rätt prosaisk, men insåg vikten av digitaliseringsvågen som började kring millennieskiftet, när den vågen hade nått sin kulmen och datan hade digitaliserats, och konkurrenterna dessutom hade inser vikten av vad som var på gång, så var Apples innovationsvåg över.

Det betyder inte att det fortfarande finns data som inte har digitaliserats, bara att den teknologi som behövs för att digitalisera och konsumera digital information nu redan finns på plats.

Pressklipp:

Miracast-tekniken konkurrerar med Apple,Apples kraftiga ras: Minus 675 miljarder,Apple och HTC avslutar telefonkrig

[tags]Apple, iPhone, Video, HTC Apple Lawsuit, Apple Htc, Apple Htc Lawsuit, Apple Htc Lawsuit Settlement, Htc, Reuters, Technology News [/tags]