Politik

Efter USA-valet, nu blir det kul, nära 90 000 Texasbor vill utträda ur USA!

Det rådet inget som helst tvivel om att när det gäller att utnyttja webben för att göra samhället mer demokratiskt så ligger regeringen Obama långt före regeringen Reinfeldt.

Ett exempel är att Obama har lanserat Data.gov där han på sikt tänker göra alla data som den väldiga amerikanska regeringen samlar in fritt tillgängliga till folket, genom att helt enkelt lägga ut informationen på webben. Med det enda förbehållet att detta inte gäller hemlig information.

Ett annat är sajten We The People där vem som helst kan skapa en petition till Vita Huset som regeringen har lovat att man kommer att studera.

Det här är alltså en seriös webbsajt, men efter valet så har mängder med människor från över 20 olika delstater skickat in petitioner om att utträda ur USA, den som har fått mest elektroniska signaturer är petitionen från Texas:

The US continues to suffer economic difficulties stemming from the federal government’s neglect to reform domestic and foreign spending. The citizens of the US suffer from blatant abuses of their rights such as the NDAA, the TSA, etc.

Given that the state of Texas maintains a balanced budget and is the 15th largest economy in the world, it is practically feasible for Texas to withdraw from the union, and to do so would protect it’s citizens’ standard of living and re-secure their rights and liberties in accordance with the original ideas and beliefs of our founding fathers which are no longer being reflected by the federal government.

Nu har Texas en folkmängd på över 25 miljoner, och alla de som har skrivit under den här petitionen kommer inte från Texas, men antag att man skulle få in 10 miljoner petitioner, skulle Texas eller någon annan delstat kunna utträda ur USA?

Texas kontroversielle guvernör Rick Pery har nämnt att Texas skulle kunna utträda ur unionen, men Gov. Rick Perry: Texas Could Secede, Leave Union

En opinionsundersökning för fyra år sen av Zogby International så sade 22% av de tillfråga att any state or region has the right to peaceably secede and become an independent republic.

Det här en mycket komplicerad fråga men generellt så säger den amerikanska författningen att ingen stat kan utträda ur USA. Det var det som det blodiga amerikanska inbördeskriget handlade om.

Det finns också de som vill bilda nya delstater, som “South California”, se länken ovan. Men alla dessa har misslyckats, om dom ens har varit seriösa.

Men om den Kristna Högern och det Röda, dvs republikanska, USA fortsätter att tappa inflytande, speciellt om man vägrar att ge upp sin nuvarande politik och ungdomen går över till demokraterna, ja då kommer skillnaderna mellan den djupa södern och resten av USA att öka dramatiskt. Skillnaderna är redan stora men dom kan alltså komma att öka ännu mer, med sydstaterna som ett slags Boerrepubliker som sluter sig i sitt eget skal.

USA-kännaren Erik Åsard, professor emeritus i nordamerikastudier vid Uppsala universitet skriver initierat om polariseringen i USA: Polariseringen i USA större än någonsin
PRESIDENTVAL Ideologisk polarisering och starka passioner präglar det politiska USA. En följd av detta är att det har blivit allt svårare att nå kompromisser mellan partierna för att lösa de många problem som landet står inför.

Men jag är långt ifrån säkert på att republikanerna inte är förmögna att tänka om nu när dom inser att dom knappast kan räkna med att besegra demokraterna om fyra år med samma extrema budskap som i år.

Och det faktum att USA nu är på väg att bli världens största oljeproducent kommer säkert att få de relativt få utbrytarna att tänka om.

Men kolla We The People-sajten en sån borde finnas även i Sverige.

Pressklipp:
Foxconn vill till USA,USA spås bli världens största oljeproducent

[tags]Rick Perry , Tea Party , Video , Austin-Texas , Can Texas Leave Union , Can Texas Secede From The Union , Gov Perry, Secede , Gov Rick Perry , Governor Of Texas Suceed From Union , Perry Secede , Perry Texas , Rick Perry On Texas , Rick Perry Secede , Rick Perry Secession , Rick Perry Texas , Rick Perry Texas Governor , Rick Perry Texas Secede , Secede , Secede Texas , Tea Party Austin , Texas Could Leave Union , Texas Governor Could Leave Union , Texas Governor Secede , Texas Governor Secession , Texas Secede , Texas Secede From The Union , Texas Secession , Texas Suseed , Texas To Secede , Politics News
[/tags]