Politik

Litet kulturvideo på bloggen: mästaren själv, P.G Wodehouse och hans märkliga värld

Den enda egentliga orsaken till att man bör lära sina barn engelska har ingenting att göra med att göra det lättare för dom att resa ut i världen och julsemestra på Kanarieöarna eller tillbringa oräkneliga kärlekssemestrar i Thailand.

Nej den enda orsaken är att man vill att ens barn ska kunna läsa P.G. Wodehouses böcker i original, och lära känna den märkliga värld från den Edvardianska tiden i England, strax före första världskriget.

Befolkad med människor som Lord Emsworth, Gussie Fink-Nottle, Tuppy Glossop, Roderick Spode, Honoria Glossop och givetvis Jeeves och Wooster, mannen som hette Psmith och många andra, och sen givetvis också Blandings Castle. som jag själs upptäckte av en ren slump på ett litet bibliotek här i Silicon Valley en magisk höstdag i början av 90-talet.

Det märkliga med människorna i P.G. Wodehouses böcker är att många av dom har fått sina egna biografier på Wikipedian Gussie Fink-Nottle, vars stora passion i livet är “newts” alltså salamandrar.

För den som kan läsa så är Jeeves and the Song of Songs och Goodbye to all Cats två av dom absoluta mästerverken.

Det är möjligt att Jeeves and the Song of Songs finns med på Youtube, jag har inte haft tid att kolla.

För den som inte kan läsa men ändå vill få en inblick i P.G. Wodehouses märkliga värld så finns några av avsnitten i den brittiska tv-series Jeeves och Wooster från 1990–1993 med Steven Fry och Hugh Laurie på Youtube:

Jeeves och Wooster 1

Jeeves och Wooster 2

Jeeves och Wooster 3

Jeeves och Wooster 4

Jeeves och Wooster 5

En tidigare Wodehouse-serie

Och för den som inte har tid att titta på videona och är för högt uppsatt i samhället för att läsa så kommer här en länk med några citat från Wodehouse

Pressklipp:

SVD Nyheter ,

[tags] P.G. Wodehouse, Jeeves and Wooster[/tags]