Politik

I skuggan av sex-skandalen på CIA, hur säkrar du din epost från FRA och myndigheterna?

Att sätta en högt uppsatt och synnerligen PR-hungrig fyrstjärnig general som chef för CIA var ett av president Obamas större misstag. Utnämningen säger en hel del om hur okunnig Obama fortfarande är om de helt olika kulturer som existerar på Pentagon och CIA. Den förra hierarkiskt militär och den andra mer som ett universitet där lägre analytiker tar för givet att de kan säga emot högste chefen.

Adam Entous och Siobhan Gorman har i Wall Street Journal dokumenterat hur mycket analytikerna och spionerna på CIA ogillade den hierarkiske generalen David Petraeus och hur svårt han hade att anpassa sig till världen utanför Pentagon: In Final Days, Petraeus Hurt by Libya Clash, Then Affair

Mr. Petraeus had struggled to win over CIA employees, who initially viewed him with suspicion because he was a high-profile former general accustomed to the hierarchical respect conferred within the military. The CIA, by contrast, is a less hierarchical institution.

….

Agency officers saw his CIA office as much more regimented compared with the relative ease with which they could stop in to see top agency officials under Leon Panetta, Mr. Petraeus’s predecessor. Mr. Petraeus appeared to be surprised when much younger analysts would disagree with a point he made, a former official said.

Mr. Petraeus’s attempts to connect with agency officers over running—he extended an invitation to exercise with him as long as they could keep up with his six- to seven-minute miles—often fell flat as many analysts and operatives weren’t as athletic.

Och att general Petraeus inte hade en aning om spioneri uppenbarades snart när FBI upptäckte att han trodde att en delad e-post-brevlåda skulle hålla honom och hans älskarinna säkra.

Så hur förhindrar man att FRA och andra myndigheter läser ens epost?

Nicole Perlroth skriver initierat i New York Times om några enkla steg man kan ta:

The two could have masked their I.P. addresses using Tor, a popular privacy tool that allows anonymous Web browsing.

At bare minimum, choose the “off the record” feature on Google Talk, Google’s instant messaging client, which ensures that nothing typed is saved or searchable in either person’s Gmail account.

E-mail encryption services, like GPG, help protect digital secrets from eavesdroppers. Without an encryption key, any message stored in an in-box, or reached from the cloud, will look like gibberish.


Wickr, a mobile app, performs a similar service for smartphones, encrypting video, photos and text and erasing deleted files for good.

Services like 10 Minute Mail allow users to open an e-mail address and send a message, and the address self-destructs 10 minutes later. Wickr also allows users to set a self-destruct timer for mobile communications
….
Security experts suggest using a separate, designated device for sensitive communications.

Problemet för generalen var att han inte insåg att i hans ställning så skulle det kunna bli myndigheterna och inte bara hans fru som skulle komma att intressera sig av hans mejl.

Och som Nicole Perlroth skriver så är det en helt annan sak. Om myndigheterna vill så är det mycket svårt att förhindra att myndigheterna läser dina mejl.

Trots det så är det den här artikeln en måste läsa för alla som inte vill att Beatrice Ask ska börja dagen med att skratta åt dina e-postmeddelanden.

Pressklipp:

Sveriges Radio, Ericsson tonar ner sårbarhet i 4G,a href=”http://feeds.idg.se/~r/ComputerSweden20SenasteNyheter/~3/_sw-ZvUk610/story01.htm”>Försvarets it-system halv miljard dyrare,Spiondömd stämmer USA:s regering

[tags] [/tags]