Politik

Obamas pivot till Asien och Kina lämnar Netanyahu och Mellanöstern i dammet

Binjamin Netanyahus försök att besegra president Obama i det amerikanska presidentvalet misslyckades som bekant, och hans försök att få USA att återigen engagera sig i Mellanöstern genom att anfalla Gaza kommer också att misslyckas.

För USA, som nu håller på att bli världens största oljeexportör och som dessutom har börjat satsa på hybridbilar och nya energikällor så har Mellanöstern blivit allt mindre intressant jämfört med Asien och speciellt då den nya supermakten Kina, och det är där som Obama kommer att fokusera sin utrikespolitik under de närmaste fyra åren.

Han kommer inte att gå i krig för Netanyahu mot Iran, han kommer inte att engagera sig i Syrien eller i “fredsförhandlingar” med Israel och det snabbt krympande Palestina.

Speciellt nu med den arabiska våren så kommer Israel att få stå på egna ben medan USA fokuserar alla sina resurser för att motverka Kina, som till skillnad från Iran verkligen kommer att utgöra ett strategiskt hot mot USA under de närmaste decennierna framöver.

David E Sanger skriver i New York Times om Obamas Asien-fokuserade utrikespolitik: Middle East Challenges Obama’s ‘Light Footprint’

Since 2009, Mr. Obama has tried to avoid getting sucked into the vortex of Middle Eastern conflict and dysfunction that drained so many of his predecessors. It was a deliberate choice from the start, his aides say. Fresh to the presidency, he asked his national security staff to reassess where America was overinvested and underinvested around the world.

The answer, his national security adviser, Thomas E. Donilon, recalled last week, came back quickly: “We were overweighted in some regions, such as our military commitments in the Middle East,” and underweighted in regions where America’s future prosperity lay, notably elsewhere in Asia.

That helps explain why Mr. Obama is moving ahead this weekend with a trip to Thailand, Myanmar and Cambodia rather than burying himself in the Situation Room in a running conference call with Prime Minister Benjamin Netanyahu of Israel and President Mohamed Morsi of Egypt, whom Mr. Obama is leaning on to contain the militant Palestinian party Hamas and stop the predictable escalation of missile attacks.

Engagemanget med och mot Kina sammanfaller med hur USA:s Ground Zero nu har förflyttats från östkusten och Mellanvästern till Västkusten och den snabbt växande IT-industrin som är vad bilindustrin en gång var för den amerikanska ekonomin.

Den israeliska lobbyn som i decennier har försökt pressa amerikanska presidenter att inte låta den minsta ljusspringa synas mellan Israels och USA:s utrikespolitik får nu finna sig i en hel kontinent ed dagsljus mellan de båda regeringarna.

På grund av den arabiska våren och globaliseringen så är lilla
Israel helt enkelt inte viktigt för USA längre. Eller om det är viktigt så är det ungefär lika viktigt som Tjeckien i EU, som det liknar till storleken.

Och Netanyahu, so alltmer liknar ett bortskämt barn beväpnad med massförstörelsevapen som skriker och slåss för att dra till sig uppmärksamheten, kommer att få finna sig i att han Obama istället umgås med sina nya vänner i östasien.

Snart har Netanyahu bara Carola, de Kristna Högern och det ständigt lika fjäskande Folkpartiet kvar att vända sig till.

Pressklipp:

Gazabo: “Jag känner sorg för israeler också”,
Intensiva raketattacker mellan Gaza och Israel,Israels militär twittrar om anfallen,Offensiv kan bli långvarig,Upptrappning i Gaza trots medling

[tags] Palestinian Territories, Hamas, Israel, Video, Israel Airstrikes, Israeli-Palestinian Conflict, Israel Gaza Airstrikes, Israel Gaza Conflict, Israel-Palestine, Palestine, World News[/tags]

12 thoughts on “Obamas pivot till Asien och Kina lämnar Netanyahu och Mellanöstern i dammet

 1. Bossebus

  CW:

  Twinkies överlever nog oss! (Eller var det tvärtom?)

  //Enriched wheat flour, sugar, corn syrup, niacin, water, high fructose corn syrup, vegetable and/or animal shortening – containing one or more of partially hydrogenated soybean, cottonseed and canola oil, and beef fat, dextrose, whole eggs, modified corn starch, cellulose gum, whey, leavenings (sodium acid pyrophosphate, baking soda, monocalcium phosphate), salt, cornstarch, corn flour, corn syrup, solids, mono and diglycerides, soy lecithin, polysorbate 60, dextrin, calcium caseinate, sodium stearoyl lactylate, wheat gluten, calcium sulphate, natural and artificial flavors, caramel color, yellow No. 5, red #40.[10]//

 2. Christer W

  Ja du Bossebus, visst är det så. Smäller någon av supervulkanerna av så minskar överlevnadsmöjligheterna radikalt. För närvarande antas den i Yellowstone ha gott över tiden, ett utbrott antas kunna slå ut stora delar av us och Canada.
  Toba-utbrottet för ca 75 000 år sedan i Indonesien förändrade klimatet globalt med sänkt medeltemperatur. Indien drabbades genomsnittligt sett av ett ca 15 cm tjockt asklager, även arabiska halvön drabbades av asknedfallet. En del forskare anser att mänskligheten överlevde med ett nödrop.
  Ett vet vi med säkerhet, förr eller senare så smäller någon eller flera av supervulkanerna av och då lär det inte hjälpa med böner, healing och annat hokus pokus.

 3. Bossebus

  Sannolikheten för världens ände är väl mycket högre än att Jesus/Muhammad/Maria etc återvänder?

  Eller det kanske sammanfaller?

  Vad vet jag, min gamla hora,sa prästfrun.

 4. Christer W

  Om Jesus kom tillbaka. Det är en märklig inställning. Men, i vilket fall som helst, han skulle förmodligen ses som en knäpp sekteriskt av något slag som snarare behöver vård än fängelse.
  Representanter för den institutionella kristendomen skulle troligen se honom som en hädisk charlatan som vill krossa dem.

  För min del tror jag att Jesus var en vanlig dödlig med karisma och inte annat.

 5. Bosse

  Pet: Nä ingen skulle märka om Jesus landade i Kladno för där är Jagr redan både Gud och Jesus. 🙂

 6. Pet

  Sakta i backarna nu. USA och den kristna högern behöver fortfarande Israel till landningsplats för Jesus, alltså när han kommer tillbaka.

  Fast jag erkänner att det skulle vara kul om Jesus kunde landa i Tjeckien istället. Varför inte i den lilla hockeystaden Kladno. Ni vet Jaromir Jagrs hemstad.

  Fast det är klart. Det är NHL-lockout nu och Jagr spelar på hemmaplan. Ingen skulle märka om Jesus landade där. 🙂

 7. Johnny

  Observator, du påstår en massa dravel som aldrig sagts och sedan argumenterar du mot dig själv enligt god halmdocka retorik. Israel är ingen riktig allierad till USA som ex England, Canada eller Australien är, riktiga allierade spionerar inte på sin allierade, stjäl inte deras teknologi, mutar inte deras tjänstemän att avslöja hemligheter, sänker inte deras fartyg eller mutar deras politiker, i alla fall inte om du frågar mig.

  Både Israel och Saud Arabien försöker involvera USA i krig mot Iran, så att USA skall offra sina söners och döttrars blod och pengar på att utkämpa deras krig. Iran är ingen fiende till USA, varken med eller utan kärnvapen, Saud Arabien och Israel utgör då betydligt farligare fiender till USA just därför att de försöker dragga in landet i deras krig.

  Det är verkligen på tiden att USA för en utrikespolitik i sitt nationella intresse och inte i Israels intresse som den israeliska lobbyn hela tiden jobbar mot.

  Själv hoppas jag att alla människor får leva i fred och frihet samt välstånd och önskar alla judar och araber lycka till i framtiden.

 8. Observator

  Obehagligt minst sagt. Israel är ett litet land utan resurser. Men din okunnighet, eller är det bara fördomar, visas eftersom att Israel har en stor IT-industri med samarbete i både USA och Kina. Men det är väl att “fjäska” att jobba med judiska it-tekniker? Speciellt om man sjunker så lågt som att hjälpa dem från att få qassamraketer på sig?

  Din cynism är otäck. presidenten är “bortskämd” fårman läsa här som i en krigssituation söker hjälp hos sin allierade. och Johnnys kommentar om att det är att “krypa för judiska intressen ” att skydda Tel Avivs och Jerusalems befolkning visar ju var denna blogg står….

  1. Lennart

   Observer: Precis som du säger så är Israel ett litet land, och trots att man har en framgångsrik IT-industri, där jag själv har vänner, så är den pytteliten i jämförelse med den kinesiska IT-industrin.

   Och det är det som mitt inlägg handlar om, nämligen att Israel och Mellanöstern inte längre ligger i fokus för USA:s utrikespolitiska intressen. Idag är det Kina som gäller.

   Faktum är att den afrikanska IT-industrin idag är mer intressant för USA än den i Israel.

 9. Johnny

  Det här var nog den bästa politiska analys som jag läst på den här bloggen någonsin, bravo Lennart.

  Israel och Palestina är inte viktiga länder för Amerika, de har inga råvaror som USA behöver, finns ingen anledning för USA att offra ett enda amerikanskt liv eller en enda dollar på den konflikten, det är bara att önska båda parter lycka till i framtiden och låta dem lösa sina egna problem och i stället fokusera på viktiga länder och regioner. Obama har fyra år kvar och behöver inte oroa sig för att bli omvald, förhoppningsvis kan han göra saker som är bra för det amerikanska folket i stället för att krypa för korrumperande judiska intressen som så många presidenter tvingats göra.

  Jag kan bara hoppas att amerikansk utrikespolitik utvecklas i den naturliga riktning som du skriver, det vore bra för Amerika och bra för världen.

Comments are closed.