Politik

Till president Obamas fasa, den arabiska våren når Jordanien

I skuggan av det senaste Gaza-kriget så har den Arabiska Våren nu slutligen nått Jordanien, den näst sista av de gamla trogna USA-allierade i Mellanöstern. Att Obama-regeringen nu går ut och säger att man stödjer den totalitära monarkin visar hur selektiv Obama-regeringens demokrati-strävanden verkligen är.

Demokrati och frihet, absolut, men bara när det gäller regeringar som uppfattas som USA-fientliga. Annars är diktatur och förtryck något som folket måste acceptera.

Även om Kung Abdullah säkert på kort sikt kan muta demonstranterna genom att sänka bensinpriserna, så vet han att han inte kommer att kunna använda Assad-regimens metoder.

Ett demokratiskt Jordanien på gränsen till Västbanken som liksom det nya Egypten inte nödvändigtvis som idag följer Washingtons kurs i Mellanöstern kommer att ytterligare försvaga USA:s och därmed Netanyahu-regeringens inflytande i området.

David D. Kirkpatrick skriver i New York Times om demokratidemonstrationerna i Jordanien, som Washington alltså inte stöder: Protests in Jordan Continue, With Calls for Ending the King’s Rule

. Irbid, Jordan — Thousands of young men poured into the streets of Jordan’s cities and towns for a third night of scattered protests against King Abdullah II, as the United States expressed support for the monarch. Thursday’s protests around the country, most of which involved exchanges of rocks and tear gas, were set off this week by anger at a reduction in public fuel subsidies.

Unlike previous demonstrations here, this week’s protests for the first time have also called for ending the rule of King Abdullah II. Crowds have borrowed the signature chant of the Arab Spring revolts — “The people want the fall of the regime!” — and added their own dances and rhymes comparing the king to Ali Baba, the legendary thief. In this affluent northern city, usually a bulwark of support for the king, some demonstrators spoke openly of demands for democracy.

Jordanien har länge varit en av USA:s närmaste allierade i Mellanöstern och relationerna verkar mest ha skötts av CIA.

En av CIA:s forna “station chiefs” i Jordanien skrev sina memoarer för ett tag sen, jag har glömt hans namn, men han beskriver hur när han anlände till kungapalatset så kom kung Hussein själv ut för att möta honom.

När en islossning kommer efter en lång istid när ingenting förändras, som när Sovjet föll och nu som i Mellanöstern, så sker förändringarna plötsligt blixtsnabbt.

De underliggande faktorerna är alltid desamma, folk vill ha förändringar, bli av med korrumperade diktaturer, ett bättre liv och tillgång till västerländska konsumentartiklar.

I Egypten behövde t.ex. Mubarraks hemliga polis aldrig oroa sig över hur de skulle ta sig runt Kairo. Man bara stoppade första bästa taxi, visade sin legitimation, drog upp en pistol om det behövdes, och sen körde taxichauffören dom snällt vart dom ville. Utan att någonsin få betalt.

Små saker kanske, men nog för att starta revolutioner.

På samma sätt kan Netanyahu-regeringen med USA:s och EU:s tysta stöd fortsätta att lägga beslag på ständigt mer palestinsk mark på Västbanken, och fortsätta blockaden av Gaza.

Men förr eller senare kommer notan, och den kan bli betydligt större än man någonsin hade väntat sig.

Det enda vi kan vara säkra på är att den arabiska våren inte går att stoppa. Och orsaken till det är att den är den del av den globaliseringsvåg som har svept över världen sen så länge någon kan minnas.

Pressklipp

Israel mobiliserar vid gränsen mot Gaza,Sex döda i israeliska attacker mot Gaza,Raketer från Gaza långt in i Israel ,Nya israeliska flyganfall mot Gaza

[tags]Jordan, Video, Arab Spring, Jordan Fuel Price Hikes, Jordan Fuel Price Hikes Protests, Jordan King Abdullah, Jordan Protests, Protests Jordan, World News, Jordanien[/tags]