Politik

Hur stor är den amerikanska app-ekonomin och kan man leva som apputvecklade?

Vad som började som bärbara telefoner har idag utvecklats till pyttesmå bärbara datorer som vi lätt kan stoppa i fickan och som kan kan programmeras att kommunicera med gigantiska datamängder i datormolnen. Inte bara det, dagens pekmobiler kommer färdigutrustade med GPS, kameror och saker som
bluetooth, gyrokompass, accelerometer, proximity sensor och ambient light sensor.

Dagens mobiler och surfplattor kan förvandlas till kreditkortsläsare, pulsmätare och videokameror, dom används av diabetiker och av hudläkare, dom används inom krigsmakten och flyget. Dagens mobiler är de nya persondatorerna.

Och eftersom det är lätt att utveckla appar för dagens mobiler så är frågan, kan man leva på att utveckla appar och i så fall hur mycket kan man tjäna?

Det kortfattade svaret är att bara ett mycket litet antal apputvecklare kan leva på sitt hantverk.

David Streitfeld skriver i New York Times om det synnerligen tuffa livet för dagens paputvecklare: As Boom Lures App Creators, Tough Part Is Making a Living

Much as the Web set off the dot-com boom 15 years ago, apps have inspired a new class of entrepreneurs. These innovators have turned cellphones and tablets into tools for discovering, organizing and controlling the world, spawning a multibillion-dollar industry virtually overnight. The iPhone and iPad have about 700,000 apps, from Instagram to Angry Birds.

Yet with the American economy yielding few good opportunities in recent years, there is debate about how real, and lasting, the rise in app employment might be.

A study commissioned by the tech advocacy group TechNet found that the “app economy” — including Apple, Facebook, Google’s Android and other app platforms — was responsible, directly and indirectly, for 466,000 jobs. The study used a methodology that searched online help-wanted ads.

Using the same methodology, Apple said this month that its app business had generated 291,250 jobs for the American economy, as varied as developers and U.P.S. drivers. That number rose 39 percent in less than a year. During that time, the number of United States developers paying the $99 annual fee to register with Apple rose 10 percent to 275,000. Some of these registered developers have other full-time jobs and write apps in their spare time.

Det finns många orsaker till att det är så svårt att tjäna mer än fickpengar på apputveckling. Man måste vara väldigt bra på att programmera, så att man ständigt kan skriva nya appar eller nya versioner av samma app. Och det är inte helt enkelt. Men till det kommer att man också måste ha ett sjätte sinne för vad folk vill ha och vad dom är beredd att betala för. Som alltid är marknadsföringen betydligt svårare än den tekniska biten.

Ett bra exempel på hur svårt det är beskrivs i artikeln ovan.
Shawn och Stephanie Grimes satsade $200,000 på sin apputveckling och har bara tjänat $5,000 på sina appar i år.

Så för den som vill ha apputveckling som hobby vid sidan av sitt jobb så kan det vara kul. Men det går inte att leva på, allra minst nu när appmarknaden redan är överfylld med appar.

Pressklipp:

Ny Teknik , Ny Teknik , Ny Teknik , SVD , Här är Ericssonchefens bästa blandning, Izettle får ytterligare en utmanare,Axfood går dubbelt in på mobilbetalningar

[tags]Appekonomin, Appar, Apple och Appar, apputvecklare, tjäna pengar på appar, App Economy [/tags]

One thought on “Hur stor är den amerikanska app-ekonomin och kan man leva som apputvecklade?

  1. Bossebus

    Appa mig hit och appa mig dit.

    Testat en del fri skit. Det som fungerar är typ “köp spårvagnsbiljett”,Spotify=ok (Kräver betalkanal),kompassen visar bara mot min mage hur jag än vänder mig,stegräknare mm tappar helt kontrollen likaså pulsräknare…ja ja

    Kontentan är att appar för företag som tjänar pengar (på appen) = slipper admin, hyr in riktiga gubbar som skriver fria appar. Dom tjänar pengar.

Comments are closed.