Politik

Robotarna och datorerna kommer och tar våra jobb och tvinga fram helt nya jobbkategorier

Jag har skrivit om Erik Brynjolfsson och Andrew McAfees uppmärksammade bok Race Against The Machine i det här inlägget: Race Against the Machine, Datorerna tar Över på Arbetsmarknaden.

Men Andrew McAfees tal på TedTalk ovan om just det här temat om hur maskiner håller på att ta över allt fler mänskliga jobb, något som jag har skrivit om till leda här på bloggen. är så bra att det är värt att uppmärksammas.

Speciellt, som Economist skriver i sin recension här nedanför, kopplingen till Moore’s Law, dvs att IT-teknologin förändras i allt snabbare takt till datorer plötsligt kan utföra arbetsmoment som att köra bil, göra automatöversättningar från ett språk till ett annat och läsa röntgenbilder och ställa diagnos.

Allt det här inser vi redan, och det betyder att tusentals av dagens jobb, som t.ex. journalist och taxichaufför (se det förra inlägget), kommer att försvinna och ersättas av datorer.

Det intressanta här är att samtidigt som i stort sätt alla yrken som finns idag kommer att försvinna så kommer nya yrken och yrkeskategorier att växa fram för i skuggan av den allt mer helautomatiserade världen.

Economist recenserar Erik Brynjolfsson och Andrew McAfees bok:
Technological unemployment
Race against the machine

The argument that rapid technological change may be generating labour market problems is given a lift in an interesting new ebook by Erik Brynjolfsson and Andrew McAfee, entitled Race against the machine. …

I think the most important part of their argument is in their nice explanation of the nature of change in information and communication technologies (ICT). The first thing to understand about ICT is that it is a general purpose technology, like electricity, with the ability to dramatically change business models and boost productivity across many different sectors.

The second critical detail is the deceptively rapid pace of technological change. The authors note that when technologies improve in a Moore’s Law-like fashion, doubling in power at relatively high frequencies, the huge scale of potential change sneaks up on you. The first few doublings—1 to 2, 16 to 32—seem unremarkable.

By the 50th doubling, when you’re going from 563 trillion to 1.1 quadrillion, the pace of progress seems almost magical.

De nya yrkena kommer att syssla med arbetsmoment som datorerna ännu inte klarar av, och precis vad dom kommer att bli kan vi ännu inte sia om. Dom kommer givetvis att utföras i symbios med datorer. Men vi människor kommer i alla fall inte att stängas ute från arbetsmarknaden. Jobben kommer att finnas, så länge som vi har dom högteknologiska kunskaperna att kunna utföra dom.

Eller kanske vi inte ens behöver ha speciellt högteknologiska kunskaper efterdom datorerna kommer att sköta den delen av jobben.

Hur som helst en utomordentligt intressant fråga.

Utdrag från boken på den här länken

[tags]Robotar, datoriseringen, datorer och jobb, jobb och robotar [/tags]

Pressklipp:

Indisk it-jätte grönast i världen, Lille Skutt i jobbsökartagen,Himla massa data i servern,Sveriges krav: Större nedskärningar,Volvo varslar 350 personer