Politik

Den allt mer sklerotiska supermakten USA:s oförmåga att frigöra sig från sitt 1700-tal

När jag började besöka stadsbiblioteken här i Silicon Valley så slogs jag av att man hade en hel sektion av nyinkomna böcker som enbart handlade om den amerikanska revolutionen och “the founding fathers” som år 1776 skrev den amerikanska författningen.

Varje år, år ut och år in, så fullkomligt väller det fram böcker om männen som skapade USA:s författning. Ett visserligen historiskt viktigt dokument, men ett dokument som idag är allt mer otidsenligt. Dagens USA har trots allt rätt litet gemensamt med det sena 1700-talet.

Men böckerna om “de grundande fäderna” : John Adams, Benjamin Franklin, Alexander Hamilton, John Jay, Thomas Jefferson, James Madison, och George Washington fortsätter att välla fram. År ut och år in, hyllmeter på hyllmeter.

New York Times bästsäljarlista, som ligger just nu “Killing Kennedy” etta, “Thomas Jefferson” tvåa och “Killing Lincoln” trea.

Tre böcker om döda amerikanska presidenter toppar alltså bästsäljarlistan, och av dem är Jon Meachams Jefferson-biografi, en av säkert hundra eller flera Jefferson-biografier som har skrivits under de senaste 100 åren.

Det här navelskådandet på USA:s 1700-talet är minst sagt märklig och vad jag vet så finns det ingen liknande företeelse i något annat land. Kineserna struntar idag i sin historia, och vad jag vet så väller det inte ut någon liknande bokflod om den franska revolutionen och männen bakom den.

Meacham skrev t.ex. boken “American Gospel: God, the Founding Fathers, and the Making of a Nation”, för sex år sen, som också den hamnade på New York Times bästsäljarlista, och gud bara vet hur många fler böcker i samma genre han kommer att skriva och hur många av dom kommer hamna på bästsäljarlistorna.

New York Times’ Janet Maslin recenserar Jon Meachams biografi över Thomas Jefferson: Cultivating Control in a Nation’s Crucible

Mr. Meacham’s thesis — that presidents are also politicians — burned brighter in “American Lion,” his Andrew Jackson biography, which juxtaposed the bellicose and strategic sides of the outsize Jackson personality. But Jefferson was a far more polished figure, at least in his later years. (“Take things always by their smooth handle,” he wrote, as one of 10 maxims intended for a young namesake.) And a far more revered one. In its dutiful inventory of the contents of Jefferson’s Monticello, “The Art of Power” notes that the Library of Congress has preserved scraps of paper used by Jefferson in his privy.

Nu får amerikanerna givetvis läsa vad dom vill, men problemet med det här navelskådandet är att det har blivit omöjligt att ens tänka på att reformera den idag alltmer otidsenliga amerikanska författningen och skriva en ny.

Jag tror också att det här myopiska fokuseringen på den egna historien är en av orsakerna till att amerikanerna inte förstår att USA faktiskt inte är så unikt och gudabenådat (bokstavligen) som många tror. Obama fick t.ex. rejält på pälsen när han för ett tag sen sa att han antog att människor i andra länder har samma känslor för sina egna länder som amerikanerna har för USA.

Något som fick republikanerna att gå i taket. Nej det kan dom inte ha för USA är exceptionellt, American Exceptionalism och det är helt omöjligt att människor i andra länder kan känna lika starkt för sina länder som amerikanerna gör för USA.

Vad amerikanerna behöver läsa är inte mer böcker om sin egen historia utan böcker om världen utanför USA:s gränser och de problem som USA och världen brottas med idag.

Ett bisarrt fenomen som inte verkar avta.

[tags]Thomas Jefferson, Jon Meacham, Amerikanska Revolutionen, Den amerikanska författningen, USA:s konstitution [/tags]

Pressklipp:

Högt politiskt spel avgör USA:s öde,Nu börjar striden i USA:s kongress,En riktig bok-Malia, men Sasha Obama

51 thoughts on “Den allt mer sklerotiska supermakten USA:s oförmåga att frigöra sig från sitt 1700-tal

 1. Johnny

  Lennart: Nu är det inte jag som genomfört undersökningen utan hänvisar bara till de fakta som den presenterar och tycker inte att de är speciellt komplicerat eller förvånade. Definitionerna är tydliga, elever födda utomlands, elever födda i Sverige av föräldrar med utländsk bakgrund och elever födda i Sverige av föräldrar födda i Sverige. Du har rätt i att undersökningen gäller alla elever födda utomlands eller födda i Sverige av utländska föräldrar, alltså även europeiska och inte bara utomeuropeiska elever.

  Här är formuleringen igen för din information:

  “PISA 2009 bekräftar också skillnader i resultat mellan infödda elever och elever med utländsk bakgrund. I Sverige är skillnaderna mellan dessa elevgrupper en av de högsta i undersökningen. För elever med utländsk bakgrund födda i Sverige, når 30 procent inte upp till en grundläggande läsnivå. När det gäller elever med utländsk bakgrund födda utomlands, är motsvarande siffra 48 procent, alltså varannan elev. Detta är att jämföra med infödda elever, där andelen är 14 procent.”

  Källa: Eva Berglund, lektor i Barn- och Ungdomsvetenskap, Stockholms Universitet.

 2. Johnny

  Bossebuss: Du är ju inte på något spår alls, helt urspårad i Hillbilly land och har inte presterat en enda förståelig kommentar på denna blogg någonsin.

 3. Bossebus

  Johnny:

  Du kommer med en klassisk “invandrarkritisk” kommentar.

  Du är på ett sidospår,stanna där.

  Annars kommer väl järnrören fram….

 4. Johnny

  Bossebuss: Pling, pling på dig själv. Har du inga fakta att komma med i stället för löjliga personangrepp, du som tror att du vet, visa det då.

 5. Bossebus

  Johnny:

  Du är en lustig typ. Du vet inget men påstår mycket,tolkar statistik som fan tolkar bibeln osv

  Predikar som en “gud vet vad” huvudsaken är att “invandrare” är dom skyldiga.

  Spårvagnen säger “pling,pling” och tåget säger “tuut,tuut” och bägge går iaf på dubbelspår.

  Du är så enkelspårig så jag kan inte tro att det är sant!

  (Ursäkta L)

 6. Johnny

  Otto: “PISA 2009 bekräftar också skillnader i resultat mellan infödda elever och elever med utländsk bakgrund. I Sverige är skillnaderna mellan dessa elevgrupper en av de högsta i undersökningen. För elever med utländsk bakgrund födda i Sverige, når 30 procent inte upp till en grundläggande läsnivå. När det gäller elever med utländsk bakgrund födda utomlands, är motsvarande siffra 48 procent, alltså varannan elev. Detta är att jämföra med infödda elever, där andelen är 14 procent.” Källa: Eva Berglund, lektor i Barn- och Ungdomsvetenskap, Stockholms Universitet.

  “Johnny: Det du säger indirekt är att du skiter i forskning och går på skit som kommer från Affes blogg. Då vet vi.”

  Hur kan du bara haspla ur dig sådana dumheter, snacka om att ha fördomar och förutfattade meningar och tillämpa löjlig halmgubbe retorik. Kom med fakta i stället.

  Jag fortsätter att konstatera faktum att utan invandring skulle vi ha 14% underkända elever, eftersom 48% respektive 30% av invandrarna underkänns. Det är uppenbart att skolresultaten påverkas negativt av invandrade elever eller hur?

  1. Lennart

   Johnny: Nej det kan man inte säga, sån här statistik är oerhört komplicerad. Man måste t.ex. definiera sina termer. Vad menar vi med “elever med utländsk bakgrund”, det är ett oerhört suddigt begrepp. De flesta invandrare vad jag vet kommer från närområdet, de skandinaviska länderna och norra EU.

   Jag ifrågasätter själva orsaken till en sån här undersökning.

 7. Otto

  Med högre lön och fler behöriga kan man ställa högre krav på folk får då finns det ersättare. Nuförtiden får man leta med ljus och lykta efter vissa lärarkategorier. Om det fortsätter såhär så kommer Sverige inte ha en endaste matte/no-lärare kvar i skolan inom 20 år.

 8. Christer W

  Otto, du tror inte att de lärare som inte fungerar eller inte är bra stannar kvar i skolan om lönen blir högre.
  Givetvis stannar de kvar eftersom de är intresserade av en högre lön, men de lär inte prestera mer bara för att lönen blir högre.

 9. Otto

  Johnny: Det du säger indirekt är att du skiter i forskning och går på skit som kommer från Affes blogg. Då vet vi.

 10. Otto

  Christer W: Då ska man väl kanske först se till att de bästa vill bli lärare. Att sortera ut folk som vantrivs på jobbet redan och inte får någon uppskattning för det skulle bara leda till en ännu sämre skola. För att få en bra skola så behöver man få upp lönen och statusen för läraryrket. Sen kan man börja sortera.

 11. Christer W

  Misslyckade elever? Eleverna byter lärare i snitt vart tredje år. På ett intervall av 5 till 6 år har halva elevkåren byts ut och hela på ca 12 till 13 år.
  Det kan knappast vara möjligt att varje ny generation elever är sämre än föregående. Det bör vara något annat som sänker resultaten i skolan.
  Det enda riktigt bestående i skola är lärarkåren, i skolan kan lärarna husera i 40 år fram till sin pension oavsett vilka resultat de åstadkommer.

  Det kanske vore lämpligt att betygsätta lärarna på basis av vad för resultat deras elever når upp till och kanske till och med bedöma om lärarna ska ha kvar jobbet, kvalitetskontroll!

 12. Johnny

  Otto: Jag litar på siffrorna 48%, 30% och 14% misslyckade elever.

  Sedan tycker jag att det är intressant att höra vad ett kommunalråd för Växsjö kommun har att säga om saken, det är där invandringspolitiken möter verkligheten och nu klarar man inte av fler där i alla fall, inga arbeten, inga bostäder och sprängda socialbidragsbudgetar. Det verkar som om allt fler och fler kommuner nu börjar säga nej till fler invandrare, främst av ekonomiska skäl och SDs framgångar i väljarkåren.

 13. Otto

  Fakta? För att Bo Frank säger något om invandringen? Forskning kanske? Är det något som du kan lita på?

 14. Otto

  Vad en moderat politiker säger är en sak som har väldigt lite med verkligheten att göra. Nu är det så att jag litar på skolforskningen. Nu kommer du säkert att haspla ur dig något i stil med “kulturmarxister” och/eller “Alla som forskar har en hemlig agenda”. “En polares kusin har sagt att”-argument kommer man inte så långt med. Men SD har ju aldrig brytt sig om forskning.

 15. San

  Bosse

  Jodå rasism finns i alla länder, även USA. Ku Klux Klan tillskillnad från SD sitter inte i Washington/Stockholm. Det är väl den stora skillnaden mellan det sjunkande skeppet Europa och det civiliserade USA. I Europa har du regelrätta fascister i regeringen, t.ex i Ungern för att ta ett exempel. Abortmotstånd finns i USA, det är i Europa som människor dör pga abortförbud. Man får skilja på individer och institutioner. I Europa är man inte galen om man är rasist, det är ett normaltillstånd.

 16. Johnny

  Otto: Jag hävdar att skolan har allvarliga problem på grund av invandringen av fattiga människor från tredje världen och resultaten ovan bekräftar saken, annars skulle alla elever oavsett bakgrund ha samma resultat och de har de inte, sedan är du fri att tro på vilka fördomar du vill, fakta är uppenbarligen inget som du bryr dig om. Det är tröttsamt att föra en vettig diskussion med någon som tror att alla fakta är SD propaganda.

  Det var BRÅs senaste rapport som rapporterade om våldtäktsstatistiken, är BRÅ också en del av SDs propaganda maskineri enligt dig? Antalet anmälda våldtäkter har ganska exakt 10 dubblats sedan mångkulturslagen 1975. SD har inga egna TV-kanaler eller tidningar och de är fulla av politisk propaganda för mångkulturen och mot SD.

  Precis som videoföredraget ovan uppger så finns det 2.5 miljarder människor som lever på mindre än $2 dollar om dagen och det finns 5.6 miljarder som har lägre inkomst än Mexikos medelinkomst. Sedan är det nästan bara “rika” invandrare som har råd att betala flyktingsmugglare ganska stora belopp som kommer till Sverige, de kommer inte hit flytande på flottar precis, utan oftast med flygplan, som de måste ha pass för att bestiga som 90% märkligt nog tappar när de kommer till Sverige. I stället för att spendera 10% av BNP på att försöka fixa det dysfunktionella mångkulturella samhället i Sverige så hade vi kunnat använda de resurserna att hjälpa 100 miljoner människor i deras hemländer i Afrika och Asien i stället för 1 miljon i Sverige. Vår invandringspolitik är ett omoraliskt slöseri och speglar en avskyvärd människosyn.

  Ja, det är svårt att hjälpa människor i diktaturer och? Sverige skall i alla fall inte offra blod och pengar på att göra det eftersom vi inte är tvungna. Nu pågår den “Arabiska Våren” där man befriar sig från USA stödda diktaturer och inför Islamiska diktaturer i stället och det är inte Sveriges problem.

  Hur förstörs en kultur? Massinvandring är ett effektivt sätt. Det leder till segregation, arbetslöshet, bidragsberoende, kriminalitet och till slut inbördeskrig (ex Nord Amerika och Palestina). Sverige hade mycket hög tillit mellan medborgarna, idag börjar svensk “white flight” vid 5% invandrare i ett bostadsområde och vid 20% är utflyttningen i full gång enligt forskare nyligen på SR. Det är främst de svenskar som inte själva har någon erfarenhet av mångkulturen som är positiva till den, de bor i svenska områden och ha barnen i svenska skolor. Så länge massinvandringen fortsätter eskalerar problemen och SD fortsätter att växa, varken vi vill eller ej.

 17. Marcin

  För mindre än tre veckor sedan kom en pensionär hem med sin fru efter en arbetsdag på sitt företag som de driver i Uppsala. När paret skulle in i sin villa bara 200 meter härifrån där jag sitter och skriver, så sköts han ner efter att ha vägrat lämna över dagskassan.

  Förövarna försvann på moped.

  Jag kan sätta min vänstra testikel på att de var blonda och blåögda, för det kan inte du.

  Gubben hade tur och överlevde.

  Om du vill så mailar jag över hans kontaktuppgifter så att du kan prata med gubben och fråga vad han tycker om mångkulturens avigsidor. Kanske rent av betalar hans livsförsäkring.

  Heja! Så länge vi inte själva drabbas…

  /Före detta mångkultur-ivrare

 18. Marcin

  Otto bäste vän av ordning.

  Sedan någon tid tillbaka brukar det stå tre brandbilar på Gottsunda parkering. Detta för att minimera utryckningstiden nästa gång det brinner. För det brinner var och varannan helg här. Inte ens kylan och regnet har någon reducerande effekt på fyrverkeriglädjen.

 19. Otto

  Och där slog Johnnys ryggmärgsreflex in och en svada utan någon som helst vett kläcktes fram.

  Just det jag hävdar, svenska skolan har riktiga problem som inte har med någon invandring att göra. Men SD:are som inte orkar läsa skolforskning eller något annat för den delen heller vill att det ska vara invandringens fel. Vilket det inte är.

  Vi hjälper människor i andra länder också. Det är inte varken eller. Sen är det jävligt svårt att hjälpa människor som bor i diktaturer. Men det borde du förstå? Eller?

  Invandrad brottslighet?? Nu är det ju så att folkvalda i SD är var tionde fälld för brott. Om vi ska vara rädda för brottslighet så är det från SD:are.

  Begås hälften av alla våldtäkter av invandrare? Det vill jag ha en källa på tack. För jag kan sätta en rätt så stor peng på att det är SD propaganda.

  Klart vi inte kan rädda världen men många bäckar små min vän.

  Hur ruineras man kulturellt?? Att man inte får äta knäckebröd? Att sillen blir dyr? Att man inte få gå runt med sina knätofsar utan att folk pekar och skrattar?

  Det är större sannolikhet att du är kriminell än en random invandrare. Du skola icke kasta sten i glashus.

 20. Johnny

  Bosse: Du måste medge att vi är fantastiska, 🙂

  Otto: Så du menar alltså på fullt allvar att försämringen i skolan inte har någonting att göra med att Sverige har tagit emot en stor mängd fattiga människor och deras barn, då du är helt ute och cyklar och vägrar inse dagens verklighet.

  Hur är din egen jävla människosyn? Du väljer att hjälpa några futtiga 100.000-tals människor i Sverige till skyhöga kostnader i stället för att hjälpa miljontals människor i deras närområde för samma kostnad. Hjälp en och låt 100 dö är din politik. Det finns 3.5 miljard människor fattiga människor och lever på mindre än $3 per dag men det skiter väl du i, bara du kan låtsas vara en god och fin människa på andras bekostnad och anklaga SD för avskyvärd människosyn så är du nöjd med dig själv, speciellt verka du skita i alla de svenskar som drabbas av invandrad brottslighet bara det inte är du själv som drabbas. Vi har 33.000 våldtäkter per år i Sverige idag, varav över hälften begås av invandrare, hur lever du med det? Du är bara en löjlig socialist fjant som tror att pengar växer på träd och att Sverige kan rädda världen genom att ta hit någon löjlig promille av världens fattiga befolkning. Ingen vinner på att Sverige ruineras ekonomiskt, socialt och kulturellt.

  Lilla Otto, du måste utbilda dig om hur världen faktiskt ser ut idag och sluta med dina utopiska drömmar. Ta nu och titta på denna video och be sedan mig om ursäkt för din gigantiska dumhet.

  http://www.youtube.com/watch?v=6EFmsgEmozg&feature=bf_prev&list=PLtmfw8UUIVtgCojxhNXod5rVcLzS_OogS

 21. Otto

  Nu är det ju så att försämringen inte har med det att göra än en gång. Nedgången är över hela spannet.

  Din människosyn är rätt tragisk. Så du menar att vi ska bara ta emot de rika från andra länder? Folk flyr från krig och fattigdom för att det är helt jävla olidligt att bo i sitt hemland. Du verkar tro som de flesta andra SD:are att folk kommer hit för socialbidrag. Sverige är vädermässigt världens armhåla. Det är kallt och mörkt mesta delen av året. Ingen kommer hit för att leva på tre papp i månaden.

  Att göra folks lidande till en ekonomisk fråga är rent avskyvärt…

 22. Bosse

  Johnny: Det är lite intressant att du och San är så rörande eniga om Europas fullständiga förfall fast ni drar era respektive slutsatser från så diametralt skilda ståndpunkter i själva sakfrågan. 😉

 23. Johnny

  Otto: “Det är ju så att de fattigaste barnen gör dåligt ifrån sig i sådana här test oavsett bakgrund.”

  Det är ju i princip samma sak, eftersom vi tar emot stora mängder fattiga människor från tredje världen, som dessutom inte kan språket och kulturen, så försämras resultaten i skolan. Vill vi inte ha den utvecklingen skulle vi i så fall bara ta emot rika människor eller inga alls eller hur? Sverige har tagit sig vatten över huvudet och klarar helt enkelt inte av att integrera alla dessa människor framgångsrikt, trots alla pengar som satsats.

  Nobelpristagaren Gary Becker tycker man skall sälja rätten att immigrera till invandrarna eftersom de får ta del av bättre infrastruktur och välfärdssystem samt högre löner än i sina hemländer. Vet att man gör så i en del kantoner i Schweiz där de som vill bli medborgare får betala sin andel av tillgångarna. Gary Becker för ett intressant resonemang om saken här:

  http://www.becker-posner-blog.com/2005/02/sell-the-right-to-immigrate-becker.html

 24. Otto

  Nu när jag har undersökt PISA så är det ju så att nedgången är rakt över både för infödda elever och elever med invandrarbakgrund.

  “I artikeln lyfts också en ökad invandring fram som en förklaring till de svenska resultaten i PISA Den förklaringen finns inget stöd för i PISA eftersom resultatförsämringen är stor också för de svenskfödda eleverna. Jämförs resultaten i läsförståelse för infödda elever (elever födda i Sverige med föräldrarna födda i Sverige) mellan 2000 och 2009 får vi en nedgång med 17 poäng vilket också är en statistiskt säkerställd nedgång.” Från skolverkets hemsida.

  Det är ju så att de fattigaste barnen gör dåligt ifrån sig i sådana här test oavsett bakgrund. Det som har drivit den svenska skolan i botten är föraktet för läraryrket och den dåliga lönen, det fria skolvalet, friskolereformen och Björklunds 1800-talssyn på skolan. Det har ingenting med invandringen att göra.

  Lönsam? Ska vi mäta människovärde i lönsamhet nu också? Hur lönsam är du lille vän?

  “Europa med flertusenårig befolkning” Är inte all befolkning flertusenårig? Ingen har flyttat i Europa på flera tusen år! Skärp dig.

 25. Johnny

  Tycker San har en poäng i att USA är ett liberalt och öppet land, speciellt folket i allmänhet. De är öppna, lättsnackade, optimistiska, entusiastiska, roliga och trevliga och förbannat hjälpsamma, för det mesta i alla fall. Tycker man ser mycket av det i TV-serien med ett gäng amerikaner som besöker Sverige för att finna sina svenska rötter. Vi skulle behöva fler optimistiska amerikaner i Sverige.

  Europa med sin flertusenåriga befolkning håller på att slitas sönder av onaturlig statssubventionerad massinvandring från tredje världen och får allt sämre ekonomi när jobben försvinner till Asien, folk blir allt mer förbannade, konflikter mellan alla människor bara ökar, polarisering i vänsterfascism och högerradikalism ökar allt mer. Fredsprojektet EU(SSR) har blivit fyllt av konflikter.

 26. Johnny

  Otto: “PISA 2009 bekräftar också skillnader i resultat mellan infödda elever och elever med utländsk bakgrund. I Sverige är skillnaderna mellan dessa elevgrupper en av de högsta i undersökningen. För elever med utländsk bakgrund födda i Sverige, når 30 procent inte upp till en grundläggande läsnivå. När det gäller elever med utländsk bakgrund födda utomlands, är motsvarande siffra 48 procent, alltså varannan elev. Detta är att jämföra med infödda elever, där andelen är 14 procent.” Källa: Eva Berglund, lektor i Barn- och Ungdomsvetenskap, Stockholms Universitet.

  Eftersom Sverige tar emot flest invandrare från Somalia i Europa och många av dem är analfabeter så blir andelen analfabeter där efter, det har inget med svenska skolan att göra, även om de får med det att göra. Källa: http://www.rod.se/sverige-tar-emot-flest-somalier-i-europa

  Det är intressant att notera att inte ens i USA som ägnar sig nästan uteslutande åt arbetskraftsinvandring är den särskilt lönsam, högutbildade är lönsamma medan lågutbildade olönsamma, nettot blir ynkliga plus 0.2% av BNP per år. Sverige som nästan uteslutande ägnar sig åt “flykting” invandring sedan 1975 uppgår kostnaden till minus 10% av BNP, dvs lika mycket som skolan och sjukvården kostar tillsammans per år i Sverige. Bäst och billigast är att hjälpa nödlidande i sina hemländer eller angränsade länder då kan vi hjälpa många fler till lägre kostnad, win-win alltså, tyvärr så anses vettig politik rasistiskt i Sverige bland dumskallarna.

  Well, I rest my case. Det är alla medborgares ansvar att ta reda på fakta och fatta sina beslut där efter och inte okritiskt svälja regeringens och medias propaganda. Om svenskarna vill ruinera sitt land ekonomiskt, socialt och kulturellt så är det tyvärr inget som jag kan förhindra.

 27. Bosse

  San: Ja ja i USA finns ju inga dårar. Inga rasister heller, Ku Klux Klan och andra mer sentida extremsekter är bara något vi europeer hittat på. Öppet är det också, har man bara en skaplig förmögenhet kan man säkert flytta dit utan några som helst problem med visum och annan skit, sånt får icke önskvärda medellösa trixa med. För i USA är alla glada och goda ända in i märgen. 😉
  *NOT* Seriöst.

 28. San

  Lennart

  Bäst för vem kan man väl alltid fråga sig. I helgen brottades Bilal Musa i Sjöbo och blev överröst av publiken med rasistiska glåpord. Han blev provocerad och skrek tillbaka. Efterspelet, Bilal Musa blev avstängd av klubben för resten av året.

  Michelle Bachmann må vara hur galen som helst, hon springer inte runt packad på stan med järnrör.

  Europa är en jävligt sjuk och inskränkt kontinent, som dessutom håller på att slitas isär av sina egna inre konflikter.

  Jag ser fram emot att återvända till liberala, öppna, moderna USA.

 29. Bosse

  På tal om cirkelresonemang så kommer jag osökt att tänka på ett möte med en extremt bibeltrogen människa som jag hade för några år sedan.
  “Hur kan du vara säker på att allt som står i bibeln är sant” frågade jag
  “Därför att det är Guds ord” sa han
  “Hur kan du veta det?”
  “Därför att det står i bibeln”
  Som alla förstår var det då ingen som helst mening för mig att fortsätta diskussionen.

 30. Bosse

  USA, världens överlägset bästa land. Räcker det som bevis?
  San: Räcker som bevis för vad? Menar du att din tes på något vis bevisar sig själv eller? Nåväl i så fall resonerar du precis som en del extrema sektmänniskor som ofta ägnar sig åt liknande cirkelresonemang.

 31. Otto

  Du rapar bara upp SD propaganda och inget annat. Det där med hälften är bara struntsnack. Sverige har flest antal analfabeter i Europa?? Var har du hittat den faktan? Du verkar vara på elefantjakt i en hönsgård…

 32. Johnny

  Otto: Jag vet inte vilket land du bor i men inte kan det vara Sverige. Bara det faktum att det brinner upp fler skolor i Sverige än i hela USA borde räcka som argument. Sedan att Sverige har flest antal analfabeter i Europa borde bidraga en del, om jag minns rätt så var det runt hälften av alla utrikes födda elever och med utrikes födda föräldrar som inte hade betyg nog för att komma in på gymnasiet, trots att betydligt större resurser satsades på skolor i invandrartäta områden. Sedan har du säkert rätt i att svenska skolan inte är speciellt bra, elefanten i rummet är som vanligt invandringen och om den skall vi inte tala och folket skall inte informeras, så det är säkerligen många som inte förstår vad som händer och sker.

 33. Otto

  Svenska skolans kris har ingenting med invandringen att göra. Svenska skolan är ren skit och blir bara värre.

 34. Johnny

  Otto: “Det är bra för ekonomin med invandrare.” Källa på det tack.

  Det är naturligtvis bra för den suboptimerande flyktingindustrin som betalas av skattebetalarna. Det är svårt att se de ekonomiska fördelarna med 200 getton, skyhög arbetslöshet, bidragsberoende och kriminalitet. Idag får vi veta att Sveriges skola sjunkit ner till 21:a plats efter Ryssland på 20:e, Finland och Syd Korea i topp. Det är bara invandring från Nord Amerika och Europa som är lönsam.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vad-kostar-invandringen_61728.svd

 35. Johnny

  Bosse: Inte ofta man träffar på någon som lärt sig adelskalendern utantill. Carl Gustaf von Rosen är en kille i min smak, en riktig krigare som stupar i strid, men så hette han ju också Carl och Gustaf i förnamn, 🙂

 36. Otto

  Johnny: Olönsamma invandrare? En som är född i Sverige och som har en vanlig lön går +-0 när de närmar sig sextio. En invandrare har inte kostat en skattekrona sina första tjugo år och i snitt går de arbetslösa i sju år så de går klart med plus i stadskassan när de väl får ett jobb. Det är bra för ekonomin med invandrare.

 37. Bosse

  Christer W: Oj det var en imponerande lektion vad gäller släkt och ursprung för de gamla kungarna.
  Johnny: Ja du efter Christers uttömmande redovisning finns inte så mycket att tillägga. Om du nu vill ha en “krigare” att hissa så kan jag som alternativ till de egocentriska gamla kungarna föreslå t.ex. Carl Gustaf von Rosen som var en stålhård kille i din smak men som ändå gjorde mycket för de “små” människorna.

 38. Johnny

  “Idel ädel invandrarimport Johnny, och det gillar du.”

  Jag gillar alla rika invandrare, gärna miljadärer, som startar företag i Sverige, speciellt från Nord Amerika, Australien, Japan och Europa, det är också de invandrare som har lägsta brottsligheten av alla t o m lägre än oss själva. De bidrar positivt. Sedan tycker jag att det är god stil när invandrare som ex Holstein-Gottorp ovan anpassar sig till det nya värdlandet och tar svenska namn som Kristina, Gustav och Karl, snyggt. Det är alla olönsamma invandrare med högre kriminalitet än oss själva som jag har problem med, men värst är alla rubbade politiker och journalister samt övriga dårar som förespråkar den havererade multikulturalismen.

 39. Christer W

  Johnny, kalle dussin är av ätten Pfalz-Zweibrücken. Efter honom var det ätten Hessen-Kassel och därefter ätten Holstein-Gottorp. Slutligen Ätten Bernadotte (du Poey) från pyreneiska Béarn
  Bernadotte är en icke-genealogisk sidolinje av huset Oldenburg, Bernadotte adopterades av Karl XIII 1810. Gustaf II mor var Kristina av Holstein-Gottorp.
  Idel ädel invandrarimport Johnny, och det gillar du.

  Huset Oldenburg är en vittförgrenad fursteätt vars grenar bland annat har regerat i Danmark (kungar), Sverige, Norge, Ryssland, Finland (storfurstar 1809–1917) och Grekland.
  I dagsläget regerar medlemmar av ätten Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg som också är en sidogren av Oldenburg, i Danmark och i Norge. Tronföljaren i Storbritannien, Charles, prins av Wales, tillhör också ätten genom sin far Philip, hertig av Edinburgh.
  Stamfar för ätten är Didrik den lycklige av Oldenburg, död 1440. Didriks äldste son Kristian I blev kung av de nordiska länderna inom Kalmarunionen.

  Kungarnas krig hade inte ett dugg att göra med konungariket Sverige väl och ve utan bara deras personligt makt och rikedom. Folk, oavsett var de bodde och talade för språk vara bara ett medel till den egna makten och rikedomen.
  Ofta var krigen rena släktfejderna mot kusiner, tremänningar och andra avlägsna släktingar.
  Så glöm det där med att dö för sverige.

 40. Johnny

  Tjena Bosse, visst kan det ligga någonting i det, men de dog i strid för Sverige båda två, de var inga fegisar som gömde sig bakom TVn i vita huset när deras soldaterna stupade på slagfältet. Gustav skapade också stormakten Sverige och anses som den främste av alla våra kungar, han säkrade protestanterna militärt som lade grunden till västvärdens framgångar. Det är svårt att tänka sig att Sverige var så starkt och framgångsrikt då och idag har vi knappt något försvar kvar, vi vilar verkligen på minnen från fornstora dagar…

 41. Bosse

  Skärp dig nu Johnny, Karl den XII och Gustav den II Adolf är väl möjligen aktuella om vi vill ge losern ett ansikte. De var ju båda Schack matt innan de ens fick ha 40-årskalas. 😉

 42. Johnny

  Här i Sverige gillar vi riktiga svenskar Karl den XII, Gustav den II Adolf och Vikingarna förstås, vänster “folk” gillar utländska massmördare som Stalin, Mao och Pol Pot, men alla svenskar hatar sina demokratiskt valda statsministrar.

Comments are closed.