Politik

Historisk vändpunkt: Grover Norquist, USA:s farligaste man, tappar anhängare för sitt skattesänknings-korståg

En av orsakerna till att USA har tappat mycket av sin tidigare ställning som världens enda supermakt är republikanernas sanslösa skattesänkningspolitik som syftar till att försätta centralregeringen i Washington, och många delstater, i konkurs och på så sätt få till stånd en ny amerikansk nihilistisk nyliberal revolution som skulle krossa alla institutioner och den amerikanska infrastrukturen och överföra all makt till individen.

Mannen som mer än någon annan har hållit i tömmarna i den här vansinnesritten har varit den 56:årige lobbyisten Grover Norquist som på ett helt ofattbart sätt och helt på egen hand har tagit över det republikanska partiet och lyckats få 95% av alla republikanska kongressledamöter att skriva under ett högtidligt löfte att aldrig, vad som än händer, höja några skatter i USA.

Hans inflytande har varit enormt, trots att han inte har någon som helst egen position att stödja sig på.

Men nu, som Aaron Blake skriver i Washington Post, efter valnederlaget och mot bakgrunden av USA:s ansträngda finanser, så börjar republikanska kongressledamöter att bryta med Norquist: The GOP’s ‘Read my lips’ moment


Four big-name Republicans have broken with Grover Norquist in recent days, saying they won’t be bound by their Norquist-sponsored pledges to oppose any and all tax increases.

The moves by Sens. Lindsey Graham (S.C.), Bob Corker (Tenn.) and Saxby Chambliss (Ga.) and Rep. Peter King (N.Y.) represent the opening steps of a delicate dance for the GOP — and one that could come to define the just-begun talks over the looming “fiscal cliff.” The question from here is whether this represents a simple trial balloon or the beginning of a movement in which a large segment of the GOP embraces a tax increase as an unhappy reality. If that were to occur, it would both mark a significant shift in party orthodoxy and also threaten to make the tea party primaries of 2010 and 2012 seem tame.

Det här är en historisk utveckling som få trodde man någonsin skulle få uppleva. Och när Norquists makt över kongressledamöterna en gång är bruten så är det svårt att se hur han skulle kunna komma igen.

Om man till det här lägger att väljarna här i Kalifornien faktiskt röstade igenom skattehöjningar för att få bukt med landets svåra ekonomiska krig, och republikanerna i Washington nu förhandlar med president Obama för att rädda USA från det “finansiella stupet”, så ser vi återigen att Obamas seger i presidentvalet, och demokraternas seger i kongressvalen, håller på att förändra den amerikanska politiska scenen.

Som sagt, det här är en mycket viktig utveckling.

Pressklipp:

Majoritet vill betala mer skatt för bättre sjukvård i Skåne,Högt politiskt spel avgör USA:s öde

[tags]12th Congress , Debt Ceiling , Financial Crisis , Congress , Economy , Taxes , Transparency , Grover Norquist , Cspan , Fiscal Cliff , Grand Bargain , Grover Norquist Fiscal Cliff , Sequestration , Politics News [/tags]

2 thoughts on “Historisk vändpunkt: Grover Norquist, USA:s farligaste man, tappar anhängare för sitt skattesänknings-korståg

Comments are closed.