Politik

Under tiden i Syrien, bara en tidsfråga, försvagad Assad med ryggen mot väggen

När de första demonstrationerna bröt ut i Syrien den 15 mars 2011 så hade ingen kunnat ana att den västutbildade Bashar Assad skulle visa sig vara en minst lika bestialiskt brutal ledare som Saddam Hussein. Och Assad borde dessutom ha insett att den arabiska våren inte gick att stoppa med vapenmakt.

Men istället för att abdikera och flytta tillbaks till ett lyxliv i London, så valde Assad alltså att skicka sin krigsmakt mot civilbefolkningen och förvandla Syrien till en öken.

Efter snart två blodiga år så har dock motståndsrörelsen steg för steg, och med minimalt utländskt stöd, byggt upp allt mer slagkraftiga gerillaförband som nu steg för steg driver tillbaks Assad-regimens uttröttade styrkor och erövrar militärbaser och flygfält på löpande band.

Liz Sly skriver i Washington Post Syrian rebels making advances

. Syrian rebels are making significant advances in their battle against government forces, raising new questions about President Bashar al-Assad’s ability to hold on to power and adding urgency to the quest by the international community for a unified and effective political opposition that could take control should his regime collapse.

In the past week, the rebels have seized five important military facilities in the north, the east and near the capital, Damascus, capturing sizable quantities of weaponry, further isolating remaining government positions and freeing opposition fighters to focus on attacking Assad’s forces.

Från att ha varit en av Mellanösterns största och mest stridsdugliga krigsmakt så har Assadregimens styrkor minskat från omkring 250 000 man till drygt 100 000, på grund av skadade och deserteringar, medan motståndsrörelsen förfogar över mellan 40 000 och 60 000 man.

Rebellerna har nu systematiskt börjat slå ut regeringsstyrkornas flygbaser, i en offensiv som håller på att försvaga Assad-regimen flygvapen, vilket är den enda fördel som Assad fortfarande har över rebellerna.

Och med politiska erkännanden från Frankrike, England och Turkiet i fickan, är det nu bara en tidsfråga innan motståndsrörelsen vinner och Assad förpassas till exil i Moskva.

Den viktigaste frågan idag är inte vem som vinner utan när Assad-regimen faller. Det kan mycket väl komma att ta mellan ett och två år till, och säkert kosta hundra tusen liv eller mer. Men som Egyptens nye, och mycket dumdristige, president Mohamed Morsi har fått lära sig, den arabiska våren går inte att stoppa eller rulla tillbaks.

Den är den del av globaliseringen, samma globalisering som en gång störtade det sovjetiska imperiet och som nu sveper fram över Afrika.

Det kan ta tid, det kan bli våldsamt om diktatorer försöker göra motstånd, men förr eller senare vinner globaliseringen.

Och när Assad väl har störtat så kommer turen med stor säkerhet till mullorna i Iran, till den svenska regeringens polare i Saudi Arabien, och till slut till Kina.

Det viktigaste med den syriska revolutionen är att den faktiskt har varit inhemsk och att motståndsrörelsen mot alla odds lyckats bygga upp förband som med handeldvapen och egentillverkade vapen har slagit Assads vältränade och tungt utrustade krigsmakt.

En motståndsrörelse som kommer att studeras på krigshögskolor världen över , som US Army War College,i decennier framöver.

Hur Syrien kommer att utvecklas när Assad en gång har störtats är givetvis svårt att sia om. Men som vi har sett med president Morsis försök till statskupp i Egypten i dagarna, så är det knappast troligt att folket kommer att tolerera en ny diktatur, eller en islamistisk stat.

Diktaturerna system verkar lyckligtvis ha spelat ut sin roll i takt med att utbildningsnivåerna stiger.

Pressklipp:

Syrisk opposition rycker fram – civila drabbas hårt,Manar svenskar strida i Syrien,Dödshot tvingade Samar Yazbek att fly,

[tags]Bashar Assad, Syria Assad, Assad USA, Obama Syrien, Inbördeskriget i Syrien[/tags]

One thought on “Under tiden i Syrien, bara en tidsfråga, försvagad Assad med ryggen mot väggen

Comments are closed.