Politik

Ny trend, ålderdiskriminering i det alltmer ungdomsfixerade Silicon Valley

Den rent sjuka svenska åldersdiskrimineringen finns inte i USA och en av orsakerna till det är att man inte som i Sverige sätter ut födelsedatum på personbeviset.

Men under de senaste åren så har Silicon Valley blivit alltmer ungdomsfixerat. Det beror mycket på att media har uppmärksammat dagens allt yngre IT-entreprenörer, som t.ex. Facebooks Mark Zuckerberg och Instagrams Kevin Systrom.

Att även men låter skönhets- eller ungdomsoperera sig är känt, men nu skriver Sarah Mcbride på Reuters att ålderdiskrimineringen kan vara mer utbredd än man hade trott: Special Report: Silicon Valley’s dirty secret – age bias

. When Randy Adams, 60, was looking for a chief-executive officer job in Silicon Valley last year, he got turned down from position after position that he thought he was going to nail — only to see much younger, less-experienced men win out. Finally, before heading into his next interview, he shaved off his gray hair and traded in his loafers for a pair of Converse sneakers.

The board hired him. “I don’t think I would have been able to get this CEO job if I hadn’t shaved my head,” says Adams, who has founded eight venture-backed companies.

Som sagt, även om diskrimineringen inte har nått svenska proportioner så finns den säkert.
För 25 år sen när jag kom hit så var IT-ingenjörerna äldre än de är idag. En orsak till det var att man inte hade tillgång till kraftiga datorer i hemmet som man har i dag och att det helt enkelt tog längre tid för unga människor att lära sig programmering.

Däremot så finns det ingen märkbar diskriminering mot invandrare eller andra minoriteter. Snarare tvärtom.

URLS: Pando Daily, TechCrunch GigaOm

Pressklipp:

88-årig läkare tvingas stänga, Chevrolet väljer Apples röststyrning

[tags] Apple, Google, Twitter, Facebook, Zynga, Ungdomsfixering i Silicon Valley, Ålderdiskriminering i Silicon Valley [/tags]