Politik

Personliga drönare kan förändra samhället mer än vi anar. När skaffar sig Missing People en occucopter?

Tanken att dagens människor skulle komma att gå omkring med fyrkärniga, alltså quad-core för er som talar engelska, mobiler i fickan, skulle ha fått våra föräldrar eller åtminstone deras föräldrar att baxna.

Men vad händer när dagens mobiler får vingar och börjar flyga? För en drönare är ju egentligen ingenting annat än en flygande mobil med en mycket stark kamera. En flygande dator som kan skanna in omgivningen och skicka ner data till en markstation, som antagligen ligger och lurar i ett datormoln någonstans.

David Zax skriver i Technology Review om Lehman Aviations personliga drönare som bara kostar 990€ utan kamera: A Drone of One’s Own. An age of UAVs for everyone could be nigh

Lehmann Aviation calls the device, whose full name is the LA100, “the world’s first aircraft designed for the users with no piloting background.” How does it work? Simple. Connect the battery and launch it. Wait five minutes for the drone to come back. You’re done. Assuming you strapped a GoPro camera up there–it can be mounted in one of two positions, either atop the wing for oblique images, or below the wing for vertical ones–then you’ve also got a card full of pictures.

Ansiktsigenkänning och personliga drönare är bara två små exempel på hur personlig datorteknologi håller på att tänja på samhällets gränser, på ny teknologi som varken vi själva eller myndigheterna kanske är så säkra på att vi egentligen vill ha.

Och tänk om t.ex. den utmärkta skallgångs-organisationen Missing People skaffar sig små drönare som de kan använda för att leta efter försvunna människor, då skulle man snart ha resurser som skulle kunna tävla med polisen.

Den som minns Occupy Wall Street minns också säkert hur man konstruerade sin egen drönare för att hålla koll på polisen, den s.k. OccuCopter.

Mobil-teknologin, till vilket vi kan räkna små personliga drönare ger helt vanliga människor tillgång till allt starkare datorer men också alltså till helt nya slags prylar.

Som kan användas på ett antal innovativa sätt. Som att hålla koll på grannarna, speciellt om vi lägger till ansiktsigenkänning, eller hitta försvunna människor, eller kartlägga vad vi vill.

Samhället håller på att förändra sig på sätt som vi idag inte ens kan ana.

En personlig drönare, årets perfekta julklapp.

Pressklipp: Chevrolet väljer Apples röststyrning, Lenovo störst på smarta mobiler i Kina 2013,Var tredje sjuåring har egen mobil,

[tags]Lehman Aviation, Personliga drönare, Missing People, Occucopter [/tags]

One thought on “Personliga drönare kan förändra samhället mer än vi anar. När skaffar sig Missing People en occucopter?

Comments are closed.