Politik

Konstiga turer i palestinafrågan, Obama och Nertanyahu inmålade i ett hörn, men var står Birgitta Ohlsson?

Trots desperata amerikanska försök in i det allra sista att sätta press på Mahmoud Abbas att dra tillbaks sin ansökan om “non-member observer state status” i FN, så vägrade palestinierna att backa och vann en historisk seger med 138 röster mot 9 med 41 nationer som avstod.

Men när man tittar närmare på de stater som röstade emot så hittar man Israel, USA, Kanada, Tjeckien, Panama, Marshallöarna, Micronesien, Nauru och Palau. Dvs fyra av de nio staterna är pyttesmå öar i Stilla Havet vars röster USA lätt kan köpa för några tusen dollar.

Och t.om. Tyskland och Storbritannien avstod, något som måste få israels Binjamin Netanyahu att se rött.

Ett svidande nederlag för president Obama alltså, som nu klart visar att USA aldrig mer ens kan låtsas som att man kan komma att spela rollen som “medlare”.

Attila Somfalvi skriver i Ynetnews: US makes last-ditch bid to head off Palestinian UN voteDeputy Secretary of State Burns, Middle East envoy Hale fail to convince Abbas to withdraw request for non-member observer state. Nuland: Resolution will not lead to independent Palestinian state. Lieberman: Move only enhances dispute

US Deputy Secretary of State William Burns and Middle East envoy David Hale met with Abbas at his hotel on Wednesday but failed to get the Palestinian leader to withdraw his resolution or make amendments, officials said.

“It would be like changing my name,” Palestinian foreign minister Riyad al-Malki told reporters when asked if the Palestinians were ready to change their request to the United Nations.

Secretary of State Hillary Rodham Clinton traveled last week to the West Bank city of Ramallah to see Abbas as part of efforts to secure the truce in Gaza, but the trip was partly a symbolic gesture and partly a final effort to persuade him not to go to the United Nations.

“We’ve obviously been very clear that we do not think that this step is going to bring the Palestinian people any closer to a state, that we think it is a mistake, that we oppose it, that we will oppose it,”

UN agencies admit the Palestinians and the Palestinian Authority could lose hundreds of millions of dollars in financing because of the vote. US law prohibits funding for any international body that recognizes a Palestinian state.

Washington has warned Abbas he risks losing around $200 million in development aid which is currently blocked in the US Congress.

Palestinierna kommer alltså att få betala dyrt för att de vågade trotsa fredspristagaren Obama, men den som kommer att få betala dyrast är USA, som knappast längre kan prata högtravande om frihet när man nu öppen stöder fortsatt ockupation av det palestinska folket.

Den svenska pressens agerande i den här frågan är litet underlig. Den första september förra året skrev Folkpartiets ledande röst i Mellanösternfrågor, den Netanyahu-trogna Birgitta Ohlsson, och Jan Björklund, en artikel med titeln Jan Björklund och Birgitta Ohlsson: Därför bör EU inte erkänna Palestina men i måndags gick Jan Björklund ut och sa att FP skulle stödja Palestina i det här omröstningen. Vilket måste vara första gången sedan staten Israels grundande som Folkpartiet trotsar den israeliska regeringen. Jag vägrar att tro att Birgitta Ohlsson frivilligt gick med på något för henne så helt okarakteristiskt. Så vad hände i FP, jag hade trott att svenska grävande journalister skulle skriva om det, men jag har inte kunnat hitta något om den här märkliga och plötsliga svängningen. På sitt Twitterföde ger Birgitta Ohlsson inga tecken på den mycket häftiga debatt som rimligtvis måste ha föregott Björklunds uttalande.

Men varför har ingen skrivit något från bakom förlåten. För den som har följt palestinafrågan och FP:s agerande under Per Ahlmark, Cecilia Wikström och nu senast Birgitta Ohlsson, så är vad som har hänt i det närmaste oförklarligt. Sverige hade t.ex. lätt kunnat lägga ner sin röst, som Tyskland och Storbritannien. Men varför gick Birgitta Ohlsson med på att gå emot Netanyahu-regeringen när en svensk röst för Israel skulle ha betytt så oerhört mycket? Och varför vågade Reinfeldt och Bildt gå emot Obama av samma anledning?

Någon borde gräva i de här mycket intressanta frågorna.

Pressklipp:
Palestina blir observatörsstat i FN,Israel: Palestinsk FN-plats försenar ny stat,Sverige röstar för palestinsk uppgradering i FN,Palestina observatörsstat i FN,Det blev en triumf för palestinierna…,Klartecken: Palestina observatörsstat i FN,FN röstade om Palestina

[tags]United Nations, Video, Israeli-Palestinian Conflict, Mahmoud Abbas, Palestinian State, Countries Voted Against Palestinians Un, Countries Voting Against Palestine, Nations Voted Against Palestine Un, Nonmember Observer State, Palestine, Palestine Observer State, Palestine Un, Palestinian Recognition Bid, Palestinian Recognition Un, Palestinian Vote Un, World News [/tags]

3 thoughts on “Konstiga turer i palestinafrågan, Obama och Nertanyahu inmålade i ett hörn, men var står Birgitta Ohlsson?

 1. San

  Israel har alienerat de flesta, snart även USA. Argumenten för Israel, den enda demokratin i MÖ, känns urvattnade efter arabiska våren och misslyckandet Irak.

  Två saker har drivit västvärldens Israel-politik. Historisk skuld och religion. En av få konflikter där väst gjort ett ställningstagande som inte byggt på ekonomisk vinning. Tvärtom har det kostat enormt, ekonomiskt och politiskt. Nu har många tröttnat eftersom ingen ser någon som helst tillstymmelse till framsteg.

  Tyvärr tror jag inte det bådar gott för Israel i framtiden. Det finns inga större tecken i arabvärlden på att befolkningen accepterar en judisk stat i området. Sånt kan naturligtvis förändras, men jag tror det när jag ser det.

 2. Christer W

  Jag för min del tror att det är den militära maktbalansen som har förskjutits. Trots den 75 000 man starka uppladdningen så kunde/vågade inte Israel fullfölja. Dels pga de internationella reaktionerna och att Hamas troligen har bättre utrustning nu än förr. Dels också att Hamas kanske har tagit del av Hizbollas taktik som tvingade Israels arme till reträtt från Libanon.
  Detta tillsammans med utvecklingen från diktaturer till mer eller mindre utvecklad demokrati i arabvärlden gör att Västeuropa måste förhålla sig till ett nytt politisk fält som fortfarande håller på formas.
  Det är därför möjligt att Västeuropa tar sin hand från israel inom överskådlig tid. Det är kanske i det ljuset EU-ländernas agerande ska ses.

 3. Peter Andersson

  Makroteori: Eftersom hela EU förutom Tjeckien röstade unisont är det väl någon kohandelshistoria som man räknar med att få tillbaka vid de ekonomiska krisförhandlingarna.

  Mikroteori: Hade den svenska regeringen röstat mot Palestina hade den blivit hyllad av Sverigedemokraterna – och det är det sista de vill, av hemmaplansskäl.

  Reality: Jag har inte en jävla aningen egentligen. 😉

Comments are closed.