Politik

Från Libyen till Syrien, People Power 2.0. hjälper motståndsrörelsen störta Assad-regimen

Inbördeskriget i Syrien är ett typiskt inbördeskrig mellan en korrumperad diktatur och människor som av olika anledningar har tagit till vapen för att störta regimen.

Regimen börjar alltid med ett gigantiskt övertag. Man har hangar fulla med bombplan och kvadratkilometer med stridsvagnar och artilleripjäser och ammunition. Man har hundratusentals tränade soldater, ett utbyggt kommunikationssystem och ett etablerat logistiksystem.

Mot denna förkrossande makt står en liten grupp obeväpnade män och kvinnor som inte har den minsta chans i världen mot regimens etablerade styrkor.

Ändå vinner motståndsrörelsen oftast, som nu i Syrien, och orsaken är att inbördeskrig och krig i allmänhet handlar minst lika mycket om information som om vapen och ammunition.

Man måste ha vapen, men man kan använda information för att kompensera för brist på vapen. Man kan kalla det nya informationskriget för vad man vill, kärt barn har många namn, men varför inte Peoploe Power 2.0.?

I en redan klassisk essä i MIT Technology Review från april i år People Power 2.0. How civilians helped win the Libyan information war. så skrev John Pollock om hur libyska och utländska Internetaktivister hjälpte motståndsrörelsen med information för att störta Gadaffi:

After weeks of skirmishes in the Nafusa Mountains southwest of Tripoli, Sifaw Twawa and his brigade of freedom fighters are at a standstill. It’s a mid-April night in 2011, and Twawa’s men are frightened. Lightly armed and hidden only by trees, they are a stone’s throw from one of four Grad 122-millimeter multiple-rocket launchers laying down a barrage on Yefren, their besieged hometown. These weapons can fire up to 40 unguided rockets in 20 seconds. Each round carries a high-­explosive fragmentation warhead weighing 40 pounds. They urgently need to know how to deal with this, or they will have to pull back. Twawa’s cell phone rings.

Two friends are on the line, via a Skype conference call. Nureddin Ashammakhi is in Finland, where he heads a research team developing biomaterials technology, and Khalid Hatashe, a medical doctor, is in the United Kingdom. The Qaddafi regime trained Hatashe on Grads during his compulsory military service. He explains that Twawa’s katiba—brigade—is well short of the Grad’s minimum range: at this distance, any rockets fired would shoot past them. Hatashe adds that the launcher can be triggered from several hundred feet away using an electric cable, so the enemy may not be in or near the launch vehicle. Twawa’s men successfully attack the Grad—all because two civilians briefed their leader, over Skype, in a battlefield a continent away.

På samma sätt handlar upproret mot Assad-regimen lika mycket om information som om vapen. Medan de västländer som intervenerade i Libyen har vägrat att hjälpa motståndsrörelsen i Syrien så har dom visat sig fullt kapabla att beväpna sig själva från de militärbaser som de nu erövrar på löpande band. Men även dessförinnan lyckades man få in experthjälp från den forna sunnigerillan i Irak för att undervisa i hur man konstruerar högeffektiva IED-bomber som har gjort det omöjligt för Assad-regimens stridsvagnar att röra sig på vägarna, och även hur man bygger enkla raketer.

Även om man skulle stå med en värmesökande luftvärnsmissil i handen så är det inte helt enkelt att veta hur man ska använda den. Och för en motståndsrörelse är tillgång till läkare och sjukvård och logistik minst lika viktigt som tillgången till vapen.

Så inbördeskriget i Syrien är i mångt och mycket ett informationskrig, där gerillan och dess nu globala sociala nätverk jobbar för förse de egna soldaterna med den senaste informationen om var regimens förband befinner sig, hur dom rör sig, och hur de egna förbanden kan lära sig modern gerilla-taktik, hur man inte slösar med ammunition och inte minst, hur man använder de alltmer sofistikerade vapen som nu faller i motståndsrörelsens händer.

Det här är ett krig som de måste vinna själva, för att inte hamna i beroendeställning till USA och andra länder.

Efter att Assad-regimen stängde av de fyra Internetkablar som kommer in i Syrien, en från Turkiet och tre som kommer in från Medelhavet vid hamnstaden Tartous How Syria Turned Off the Internet, så har motståndsrörelsen snabbt övergått till att använda de satellittelefoner man redan hade hamstrat för just detta tillfälle.

Nu verkar det som om regimen just har satt på Internet igen, så tydligen var nedsläckningen ett test för framtida behov. Syrian Internet access appears reestablished starting 1432 UTC

Amy Chozick skriver initierat i New York Times om hur motståndsrörelsen använder Skype för att hålla kontakt grupper emellan: For Syria’s Rebel Movement, Skype Is a Useful and Increasingly Dangerous Tool

In a demonstration of their growing sophistication and organization, Syrian rebels responded to a nationwide shutdown of the Internet by turning to satellite technology to coordinate within the country and to communicate with outside activists.


But having dealt with periodic outages for more than a year, the opposition had anticipated a full shutdown of Syria’s Internet service providers. To prepare, they have spent months smuggling communications equipment like mobile handsets and portable satellite phones into the country.

“We’re very well equipped here,” said Albaraa Abdul Rahman, 27, an activist in Saqba, a poor suburb 20 minutes outside Damascus. He said he was in touch with an expert in Homs who helped connect his office and 10 others like it in and around Damascus.

For months, rebels fighting to overthrow President Bashar al-Assad have used Skype, a peer-to-peer Internet communication system, to organize and talk to outside news organizations and activists. A few days ago, Jad al-Yamani, an activist in Homs, sent a message to rebel fighters that tanks were moving toward a government checkpoint.

He notified the other fighters so that they could go observe the checkpoint. “Through Skype you know how the army moves or can stop it,” Mr. Yamani said.


Mr. Sleiman, who is based in Turkey, said the Free Syrian Army stopped using cellphone networks and land lines months ago and instead relies almost entirely on Skype. “Brigade members communicate through the hand-held devices,” he said.

Krig leder alltid till en allt snabbare kapprustning mellan de krigförande. Det gäller alltså inte bara vapen utan minst lika viktigt: information. Och här har motståndsrörelsen gjort mycket bra ifrån sig.

Den som vill läsa mer om det Assad-regimens flygvapen bör läsa Liam Stokers viktiga artikel i airforce-technology.com från i juni i år: Aircraft of the Syrian Air Force: from Russia, with weaponry

Pressklipp:
Internet släckt i Syrien,Internet-blackout hävd i Syrien,DN

[tags] Syrien, Skype i Syrien,Internet, Syria, Internet Damascus Homs, Damascus, Homs, Internet Syria Internet, Reuters, Technology News[/tags]

16 thoughts on “Från Libyen till Syrien, People Power 2.0. hjälper motståndsrörelsen störta Assad-regimen

 1. FkDahl

  En sak till … “Mot denna förkrossande makt står en liten grupp obeväpnade män och kvinnor som inte har den minsta chans i världen mot regimens etablerade styrkor.”
  Du vet väl att de stöds av Qatar, Saudiarabien, Turkiet, och transporterar vapen och ammunition från hela arabvärden (och jihadister, tom från Sverige http://www.thelocal.se/44692/20121127/) via norra Libanon och Turkiet?
  Bevis i form av s.k. hårdvara finns i form av RPG stridspetar, ammuntionslådor och eldhandvapen av olika slag som exporterats till ovan nämnda länder.

 2. FkDahl

  http://pennyforyourthoughts2.blogspot.fr/2012/12/syrias-rebels-show-off-their-us.html

  Med andra ord, FSA eller jihadisterna har utrustsats med satellittelefoner för att kunna sätta upp Internet on the move, alltså den ickevåldsutrustning som Hillary Clinton her nämnt som en del av det stöd USA ger.

  Och, eftersom du fortfarande verkar tro att FSA är nån form av Brooklyn hipsters finns det hur mycket som helst på nätet från dem när de avrättar folk. Här är en av de senaste.
  https://www.youtube.com/watch?v=KqwTcGe2UqM&feature=plcp&oref=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fuser%2Fthesyrianfighter4&has_verified=1

  Och vad sägs om de två bilbomberna i ett av Damaskus kristna kvarter nyligen?

  Det kan vara intressant att läsa denne kille, en Syrier som jobbar som advokat i USA
  http://syrianperspective.blogspot.ca/

 3. manen

  @bossebus: I väst och i delar av Libyen anses Natos flygbombningar vara skälet till att inbördeskriget började gå bättre för rebellerna. Syriens inbördeskrig vet vi väl egentligen inte om man kan jämföra med någon föregående konflikt, i alla fall inte jag.

 4. Bossebus

  Ibland blir jag lite konfunderad.

  Syrien ett typiskt inbördeskrig?
  Som i USA en gång i tiden? Eller Finland? Eller Vietnam? Eller är Napoleon tog över? Spanska inbördeskriget?

  Nato’s bomber hade inget med Libyen att göra?

  Det enda som jag ser som typiskt är att olika utländska intressen går och hjälper till i eget intresse,inget annat och att information är av stor vikt.

Comments are closed.