Politik

Den historiska splittringen mellan det röda och blåa USA förändras och blir alltmer finmaskigt

Det röda, republikanska, och det blåa, demokratiska USA.

USA har länge varit ett djupt splittrat land. Det har inte handlat om klasskillnader som i Sverige så mycket som en geografisk splittring mellan nor och syd. Först var sydstaterna slavägande, sen efter deras nederlag i inbördeskriget 1865 så bet sig rasisterna fast i en apartheidstat som inte avvecklades förrän i mitten av 1960-talet.

Efter integrationen i sydstaterna förblev dom ett föste för den Kristna Högern och en allmän politisk konservatism som kom att bli basen för det republikanska partiet.

Men det röda USA nere i sydstaterna är inte längre massivt rött, utan demokraterna håller steg för steg på att få majoritet i alla USA:s storstäder, även dom nere i Sydstaterna.

Josh Kron skriver i Atlantic Magazine om den historiska utvecklingen: Red State, Blue City: How the Urban-Rural Divide is Splitting America

The only major cities that voted Republican in the 2012 presidential election were Phoenix, Oklahoma City, Fort Worth, and Salt Lake City. With its dominant Mormon population, Mitt Romney was a lock in the Utah capital; Phoenix nearly voted for Obama. After that, the largest urban centers to tilt Republican included Wichita, Lincoln, Neb., and Boise.

The gap is so stark that some of America’s bluest cities are located in its reddest states. Every one of Texas’ major cities — Austin, Dallas, Houston, and San Antonio — voted Democratic in 2012, the second consecutive presidential election in which they’ve done so. Other red-state cities that tipped blue include Atlanta, Indianapolis, New Orleans, Birmingham, Tucson, Little Rock, and Charleston, S.C. — ironically, the site of the first battle of the Civil War. In states like Nevada, the only blue districts are often also the only cities, like Reno and Las Vegas.

M.a.o., allteftersom USA urbaniseras så förlorar republikanerna mark mot demokraterna. Och eftersom urbaniseringen kommer att fortsätts, så kommer republikanerna att få allt större problem med att hålla sina positioner i kongressen.

Efter decennier av republikansk dominans i amerikansk politik så har årets president- och kongressval blivit något av en islossning. Den ideologi som republikanerna har stått för sen 1960-talet är en typisk landsortsideologi med väderbitna bönder i blåställ på gigantiska slåttermaskiner, med bibeln i ena handen och automatgeväret bakom sadeln, som klarar sig själva utan hjälp från regering och myndigheter.

Det är en ideologi som är allt mer främmande från den yngre urbaniserade generationen i USA, och frågan är om inte det republikanska partiet i sin nuvarande extrema utformning nu är på väg mot historiens skräphög på samma sätt som boerna i Sydafrika och Kommunisterna i Leonid Brezjnevs Sovjetunionen.

Om den här utvecklingen fortsätter så kan den komma att leda till ett helt nytt USA som kommer att få betydligt mer gemensamt med Europa än någonsin tidigare.

USA kan trots sin konservatism kanske trots allt vara den förste av en helt ny slags amerikanska presidenter. Mindre nationalistiska och mer internationalistiska. Vilken kan bli början till ett USA 2.0. som kan komma att ta avstånd från republikanernas extremism, och anamma utländska idéer och utländskt inflytande på ett sätt som man inte har gjort hittills.

Inom parentes, i Sverige är det tvärtom, socialdemokraterna är landsortspartiet medan Alliansen är statspartiet.

Pressklipp:

Assanges grova anklagelser mot USA

[tags]Röda och Blåa USA, republikaner och demokrater i USA, USA demokrater, USA republikaner [/tags]

5 thoughts on “Den historiska splittringen mellan det röda och blåa USA förändras och blir alltmer finmaskigt

 1. roger

  Lennart: Jag tror du har rätt i din analys. Kul att du ändrat dig, du har ju tidigare med en dåres envishet hävdat att amerikanerna radikaliseras, blir kristnare och att de rör sig allt längre och längre bort från europa och övriga världen.

  Tyvärr håller Europa på att falla sönder och de högerextrema vinner allt mer mark 🙁

 2. christoffer

  och kollar man ända ner till hur Mississippis kommuner röstade i presidentvalet så var nästintill halva staten blå! Så otroligt imponerande för att vara MS!

 3. San

  Ska amerikanerna förbjuda abort och bli hypernationalistiska, eller på vilket sätt skulle USA börja likna Europa efter det här? Tror klyftan mellan urbana USA och provinsiella Europa kommer att bli avgrundsdjup i framtiden.

 4. Peter Andersson

  Nej Lennart, när du påstår att socialdemokraterna är ett landsbygdsparti så har du fel, eller möjligen att du drar en statistiskt felaktig slutsats av att sossarna är det enskilt största partiet i landsbygdskommuner, precis som de i åttio år varit nästan överallt utom i typ Danderyd etc. Tänk blockpolitik istället, i svenska landsbygdskommuner är och har det nästan alltid varit en centerpartist som är kommunalråd, d.v.s alliansen har makten där också, i dag ännu starkare än när sossarna dominerade på riksnivå. Möjligen har antalet moderata kommunalråd ökat på bekostnad av Centern, men i kommuner där fler bor utanför tätorten än inne i tätorten har sossarna väldigt sällan makten.

Comments are closed.