Politik

Historiskt domslut, kommer USA:s Högsta Domstol att rösta för eller emot könsneutrala äktenskap i USA?

Efter att ha tagit strupgrepp på den amerikanska befolkningen under Bush-åren så har den kristna högern här i USA nu tappat mark, speciellt efter republikanernas, tepåsarnas och deras eget valnederlag i novembervalen.

Värst för den kristna högern var att ett litet man ändå antal delstater röstade för att alla amerikaner ska ha lika rättigheter att gifta sig med vem dom vill.

Amerikaner har redan äktenskapsfrihet i Connecticut, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New York, Vermont, Washington och the District of Columbia medan 31 delstater, däribland alla sydstater, har lagar som förbjuder könsneutrala äktenskap.

Den här frågan är ett paradexempel på hur snabbt den kristna högern nu tappar mark bland de unga i USA. Idag stöder en förkrossande majoritet av USA:s ungdom könsneutrala äktenskap och många äldre, däribland president Obama, säger att deras barn har övertalat dom att ändra ståndpunkt i den här frågan.

Den konservativa Högsta Domstolen kommer nu att ta upp två delfrågor kring könsneutrala äktenskap, men ett domslut kommer inte förrän till sommaren, i juni verkar det.

Den första frågan handlar om den s.k. Proposition 8 som drevs igenom av mormonkyrkan här i Kalifornien för att stoppa könsneutrala äktenskap. Proposition 8 olagligförklarades senare av en federal domstol i San Francisco, 9th U.S. Circuit Court of Appeals. Och HD kommer alltså att avgöra om appellationsdomstolens domslut var lagligt eller inte.

HD kommer också att avgöra om den s.k. Defense of Marriage Act från 1996, som gör det olagligt för två människor av samma kön som lever tillsammans eller som är gifta att få federala förmåner som försäkring, pension och skatteförmåner eller rätten för en utländsk medborgare att få amerikansk medborgarskap om han eller hon är gift med an amerikan av samma kön.

Matt Williams och Adam Gabbatt skriver i brittiska Guardian: US supreme court agrees to take up two gay marriage cases. Justices to review Prop 8 and decide on constitutionality of Doma in move heralded by activists as ‘enormously satisfying’

cording to polling by Gallup, 53% of Americans now believe that same-sex marriage should be recognised by the law as valid, and extended the same rights as traditional marriage.

In 1996, when Doma was enacted, just 27% agreed that gay unions should be seen on a par with heterosexual ones. More than two-thirds were against gay marriage, according to Gallup, compared to 46% now.

In November, voters in Washington, Maryland and Maine became the first to approve gay marriage at the ballot box. It adds to a growing list of states recognising same-sex unions, including New Hampshire, Iowa, Connecticut, Massachusetts, New Hampshire, New York and Vermont, as well as the District of Columbia.

But 31 states have amended their constitutions to prohibit same-sex marriage. North Carolina was the most recent example in May.

HD kan mycket väl komma att slänga ut Defense of Marriage Act, men kan också mycket väl rösta för proposition 8 i Kalifornien eftersom en majoritet av Kaliforniens medborgare röstade för den.

Ett sånt resultat skulle inte bli katastrofalt eftersom det skulle ge demokratiaktivisterna i Kalifornien en chans till en ny omröstning som man med stor säkerhet skulle vinna.

Det är mindre troligt, som jag ser det, att de konservativa domarna skulle säga att alla amerikaner har samma rätt till att gifta sig med vem dom vill. Det är möjligt men kanske inte speciellt sannolikt.

Det skulle i så fall göra det möjligt för allt fler delstater utanför södern att rösta igenom könsneutrala äktenskap som dom vill.

Det finns också en teoretisk möjlighet att domarna röstar ner rättan för alla amerikaner att gifta sig med vem dom vill. Men det verkar mycket osannolikt av samma orsak som att domarna HD:s chefsdomare John Roberts röstade för Obamas sjukvårdsreform, av rädsla av att om han hade röstat ner den så hade HD förlorat folkets förtroende.

Ett spännande domslut när det kommet. Och den mest troliga utgången är alltså att den kristna högern kommer att tappa ännu mer mark.

Så den kristna högerns senaste omänskliga Jihad-angrepp, mot alla handikappade amerikaner , kan kanske bli ett av dess sista.

USA håller på att genomgå något av ett historiskt generationsbyte, nya fräscha liberala vindar börjar blåsa i det tidigare så stockkonservativa landet. Och det är mycket positivt inte bara för USA.

Den som vill följa den här frågan bör läsa en av USA:s allra bästa bloggar, som enbart handlar om Högsta Domstolen och alla de domslut som den fattar: Scotusblog.

Pressklipp:
Avgörande kring homoäktenskap nära i USA,Högsta domstolen avgör homoäktenskap,Avgörande kring homoäktenskap nära i USA,

[tags]Prop 8, Supreme Court, Gay Marriage, Gay Marriage, Video, Proposition 8, Supreme Court Prop 8, Doma, Gay Marriage Supreme Court, Marriage Equality, Prop 8 Supreme Court, Same-Sex Marriage Supreme Court, Supreme Court Gay Marriage, Supreme Court Same-Sex Marriage, Politics News, homoäktenskap i USA, könsneutrala äktenskap i USA [/tags]

2 thoughts on “Historiskt domslut, kommer USA:s Högsta Domstol att rösta för eller emot könsneutrala äktenskap i USA?

  1. Christer W

    Äktenskapsliknande förhållanden fanns ju innan våra stora religioner och det verkar som om dessa inte var så rigida som nu.
    Det troligaste är att religionerna kapade rätten till administrera äktenskapet eftersom att inneha den rätten var och är makt.

    För övrigt, många människor tror att för att ett barn ska få ett riktigt namn så måste det döpas. Många begriper inte att det är en invigningsritual till medlemskap i kyrkan.

  2. Barbro

    Jag hoppas verkligen att man röstar för könsneutrala äktenskap. Det är dags att vakna upp och slänga alla gamla konservativa lagar. Vi lever på 2000-talet!

Comments are closed.