Politik

Efter skolmassakern i Connecticut: Obamas draghjälp till vapenlobbyn uppmärksammas

Under Obamas andra presidentperiod i Vita Huset så kommer omkring 48 000 amerikaner att skjutas ihjäl på gator och torg, i skolor och på biografer, och ingen kommer att lyfta ett finger mot vapenvåldet, allra minst president Obama. Trots att han gärna vill framstå som humanitär och något av en europeisk socialdemokrat, så är Obama i själva verket något helt annat.

Hans sociala konservatism och förvånansvärt intensiva kristna tro, ovanligt för en så relativt ung man, går hand i hand med en förkärlek för att aldrig ha en klar ståndpunkt i någon fråga annat än om han absolut blir tvungen.

Fram tills när hans närmaste medarbetare ställde honom mot väggen så var han t.ex. personligen emot könsneutrala äktenskap men samtidigt emot den federala lagstiftning som gjorde sådana äktenskap olagliga. Han har också varit för fred mellan Israel och Palestina men samtidigt varit emot alla palestinska försök att ens få en symbolisk representation i FN.

I frågan om det amerikanska vapenvåldet så har Obama t.ex. sagt att han är stöder en federal lag för att stoppa försäljningen av s.k. assault weapons, dvs automatvapen vars enda användning är att göra de möjligt att skjuta ihjäl så många civila som överhuvudtaget är möjligt. Samtidigt har inte lyft ett finger för att få en sådan lag igenom kongressen, och han har t.o.m. vägrat att underteckna lagar emot vapenvåldet som han själv kan driva igenom utan kongressens godkännande. Mer om det senare.

Chris McGreal skriver i Brittiska Guardian om Obamas draghjälp åt vapenlobbyn, en draghjälp som politiskt och moraliskt gör Obama medansvarig till skolmassakern i Connecticut: Obama faces fierce pressure over gun control as senators call for weapons ban. Newtown school massacre reignites gun control debate as politicians call for a law ‘to get weapons of war off the streets’

Obama faces fierce pressure over gun control as senators call for weapons ban. Newtown school massacre reignites gun control debate as politicians call for a law ‘to get weapons of war off the streets’

The White House on Sunday said the president supported the reinstatement of a federal ban on assault weapons – a commitment he made during his 2008 election campaign but has not pushed since.

Gun control advocates also say Obama has shied away from using the powers he has to restrict the import of semiautomatic weapons and magazines that hold large numbers of bullets.

The calls for tougher legislation are a direct challenge to Obama, whom critics accuse of kowtowing to the gun lobby. Since coming to power he has signed laws allowing people to carry guns in national parks and failed to use his existing powers to block the import of semiautomatic weapons and clips that hold large numbers of bullets.

The president was also silent when the supreme court struck down state and local restrictions on gun ownership, and when some southern states passed laws permitting guns in bars and churches.

Raymond Hernandez skriver i New York Times om hur röster nu höjs för att Obama ska visa ledarskap mot vapenvåldet i USA: Bloomberg Calls On Obama to Take Action on Gun Control

Mayor Michael R. Bloomberg of New York, a leading voice for gun control, all but demanded on Sunday that President Obama confront the prevalence of guns in the nation after a shooting rampage at an elementary school in Connecticut.

“It’s time for the president to stand up and lead,” Mr. Bloomberg, an independent who endorsed Mr. Obama for re-election, said during an appearance on “Meet the Press” on NBC. “This should be his No. 1 agenda. He’s president of the United States. And if he does nothing during his second term, something like 48,000 Americans will be killed with illegal guns” in the next year.

Mr. Bloomberg noted that he had given his sought-after endorsement to the president because he agreed with his views on matters like gun control. But in blunt terms, the mayor said he now expected more from Mr. Obama.

“The president has to translate those views into action,” he said. “His job is not just to be well-meaning. His job is to perform and to protect the American public.”

In an interview on Sunday, Representative Peter T. King, Republican of New York, who is the chairman of the Homeland Security Committee, renewed his call for tougher gun restrictions, including banning assault weapons, requiring background checks for firearm purchases at gun shows and prohibiting gun sales to anyone on the nation’s terrorism watch list.

But Mr. King said he doubted that the shootings in Connecticut would alter the gun debate in Congress, saying that outside the Northeast a gun culture exists that is resistant to any kind of firearms regulation.

Även om senator Diane Feinstein från Kalifornien nu säger att hon kommer att introducera en lag emot automatvapen, s.k. assault weapons, så är det svårt att se att den kommer att godkännas av Kongressen. Vapenlobbyn bör, vad jag kan se, inte ha några som helst problem med att stoppa den. Och i mitten på januari kommer den här massakern i vilket fall redan att vara bortglömd.

Pressen på Obama bör inte handla om lagförslag i kongressen, som han kan gömma sig bakom, utan om vad han kan själv driva igenom på egen hand utan att behöva gå till kongressen, som importförbud mot “assault weapons”, något han redan hade kunnat underteckna efter massakern i Connecticut. Det tar bara några timmar, om Obama hade varit intresserad.

Vapenlobbyn och den som alltid lika velige Obama har tiden på sin sida. Är det någon idag som minns biomassakern i Aurora i Colorado i juli? Är det någon som kommer att minnas skolmassakern i Newton i Connecticut om ett halvår eller ens när Kongressen öppnas i januari? Svar, inte många utanför Coonnecticut.

Är det någon som tror att president Obama på eget bevåg kommer att förbjuda importen av automatvapen till USA? Något som han alltså hade kunnat göra igår eller idag, för att visa att han faktiskt vågar gå emot vapenlobbyn?

Svaret vet vi givetvis inte, men min gissning är att han bara kommer att säga de rätt orden men sen inte kommer att lyfta ett finger. Som den stockkonservative och obetydlige president han tyvärr är.

Nu har jag just läst Nate Silvers fina bok The Signal and the Noise och jag vet nu om jag inte visste det tidigare att alla försök att förutspå vad som kan komma att ske i framtiden handlar om sannolikheter.

Så min gissning är att som det ser ut idag så är sannolikheten att de så gott som helt frånvarande vapenlagarna inte kommer att skärpas på federal nivå omkring 90%.

Men som Nate Silver skriver i sin bok så betyder det också att om man kör en simulering av frågan så kommer man var tionde gång att se att vapenlagarna faktiskt kommer att skärpas. Så det är m.a.o. inte helt omöjligt att en förändring kan komma, i varje fall efter nästa massaker, som vi tyvärr inte kommer att behöva vänta speciellt länge på.

Pressklipp:

Uppförsbacke för Obama i vapenfrågan,Sköts med automatvapen,Obama mildrar vapenlagarna, Barack Obama besöker familjerna i Newtown,

[tags] California, Gun Control, U.S. Senate, Video, Aurora Shooting, Assault Weapons, Dianne Feinstein, Gun Control Laws, Sandy Hook Elementary School Shooting, Weapons, Politics News[/tags]

One thought on “Efter skolmassakern i Connecticut: Obamas draghjälp till vapenlobbyn uppmärksammas

  1. Bossebus

    Den bästa lösningen är naturligtvis att lärarna beväpnas med 45:or i skolan och sedan hela “folket” utom vissa grupper typ ….

    Från vapenlobbyn.

    Jag håller med: Skjut ihjäl varandra istället för att bomba sönder andra länder/smådrönadöda.

    Good By America!

Comments are closed.