Politik

En skolmassaker för många? Kommer den amerikanska vapenlobbyn att gå med på begränsad kontroll av automatkarbiner i USA?

Eftersom jag råkar bo i USA, så vill jag gärna ha fingret på pulsen på strömningarna här i USA och just nu verkar det som om i alla fall några av vapenivrarna på högerkanten säger sig vara redo att diskutera införandet vissa begränsningar på tillgången till automatvapen i USA.

Nu får man vara litet försiktiga med att ta såna här uttalanden på fullt allvar, för det är lätt för vapenlobbyn och deras supportrar att förhala nya lagar. Men det verkar onekligen som om några senatorer på högerkanten är beredda att i alla fall diskutera återinförandet av den federal lag mot innehavet av automatvapen som löpte ut under George Bush. Och det skulle utan tvekan bli ett historisk beslut här i USA.

Jeremy Peters och John H. Cushman Jr. skriver i New York Times:

Senator Manchin, Defender of Gun Rights, Shifts His View

Joe Manchin, the pro-gun-rights West Virginia senator who drew attention in 2010 after running an ad that showed him firing a rifle at an environmental bill, said on Monday that “everything should be on the table” as gun control is debated in the coming weeks and months.

Mr. Manchin, an avid hunter with an A rating from the National Rifle Association, indicated that he supported re-evaluating laws that permit people to have clips that hold dozens of rounds of ammunition and to own assault rifles.

“I don’t know anybody in the sporting or hunting arena that goes out with an assault rifle,” Mr. Manchin said, speaking on the MSNBC program “Morning Joe.”

While Mr. Manchin stopped short of saying what, if any, changes to gun laws he would support, his words amounted to one of the strongest signals yet that in the aftermath of the school massacre in Newtown, Conn., longtime gun rights supporters are taking a more measured approach to Second Amendment issues.

“The violence we see spreading from shopping malls in Oregon, to movie theaters in Colorado, to college campuses in Virginia, to elementary schools in Connecticut, is being spawned by the toxic view of a violent popular culture, a growing mental health crisis, and the proliferation of combat-style weapons,” Mr. Scarborough said.

Men det är inte säkert att en sån lag skulle välkomnas ens i Connecticut, där massakern utfördes, som Michael Moss och Ray Rivera skriver i New York Times: In Town at Ease With Its Firearms, Tightening Gun Rules Was Resisted

The place that witnessed one of the worst mass killings in United States history on Friday, leaving 20 schoolchildren and 8 adults dead, is a bucolic New England town comfortable with its firearms, and not an obvious arena for the nation’s debate over gun control.

But the legislative battle right here shows how even the slightest attempts to impose restrictions on guns can run into withering resistance, made all the more pointed by the escalation in firepower.

Markos Moulitsas skriver på DailyKos om hur civilpersoner idag kan köpa militära automatvapen helt utan bakgrundskontroll, automatvapen som dom sen kan använda helt utan den grundliga träning som alla amerikanska soldater måste genomgå innan dom får använda så här farliga vapen. Träning som är avsedd att förhindra vådaskott.

Some thoughts on the coming gun debate

[I]n the middle of one of the most dangerous regions in the world, even with clear Rules of Engagement, every time I went on gate duty, there was a piece of tape over my ammo clip on my M-16 and M1911 .45. Why? Because the most heavily armed military in the world did not want accidental shootings. If a situation arose, I would have to eject my ammo clip, remove the tape, and reinsert and work the action before I could fire.

Mark Landler och Peter Baker skriver i New York Times om hur president Obama vill skynda långsamt och inte verkar vara speciellt benägen att ta initiativet mot vapenlobbyn: ‘These Tragedies Must End,’ Obama Says

The speech, a blend of grief and resolve that he finished writing on the short Air Force One flight up here, seemed to promise a significant change in direction for a president who has not made gun issues a top priority in four years in office. After each of three other mass killings during his tenure, Mr. Obama has renewed calls for legislation without exerting much political capital, but the definitive language on Sunday may make it harder for him not to act this time.

The president’s trip here came amid rising pressure to push for tighter regulation of guns in America. The president offered no specific proposals, and there were no urgent meetings at the White House over the weekend to draft legislation. Administration officials cautioned against expecting quick, dramatic action, especially given the end-of-the-year fiscal crisis consuming most of Mr. Obama’s time.

Det troligaste är alltså att ett lagförslag läggs fram i senaten när den nya kongressen svärs in den 20:e januari. Men det är långt dit och mycket av dagens känslosvall kan mycket väl ha falna avsevärt vid den tiden.

Jag gissar dock att tillräckligt många amerikanska föräldrar nu inser att det här förr eller senare även kan komma att hände deras barn och att något nu måste göras.
I så fall kan en lag emot import och innehav av automatvapen komma att bli lag.

Om kongressen skulle rösta igenom en lag emot automatvapen så är frågan sen hur Högsta Domstolen skulle ställa sig. Den kan vägra att ta upp en sån fråga, men den kan också, i frihetens namn, slänga ut hela lagen.

Skulle en lag mot automatvapen minska dödandet i USA? Ja i alla fall något. Även om det fortfarande skulle finnas hundratusentals automatvapen på drift runtom i USA.

Men även om dödandet skulle minska något så kommer siffrorna ändå att säkert att ligga kvar på över tiotusen per år. Och det är en siffra som amerikanerna verkar vara nöjda med, ett pris som är beredda att betala för den “frihet” de tror sig åtnjuta. Mest för alltför många av dom inte har den minsta aning om hur människor lever utanför USA:s gränser.

Pressklipp:

Larm om beväpnad man i grannstad till Newtown,De anhörigas bilder från mötet med Obama,Obama föreslår att vapenlagar skärps,Obama i möte efter massakern,Obama mildrar vapenlagarna

[tags] Barack Obama , Joe Manchin, Gun Control, Barack Obama , Video, Newtown Elementary School Shooting, Obama Gun Control, Politics News, Gun Control Debate, Gun Control Sandy Hook, Joe Manchin Gun Control, Newtown, Sandy Hook Elementary School Shooting, Sandy Hook, Sandy Hook Elementary School Shooting, Sandy Hook Elementary School Shooting, Politics News[/tags]