Politik

Vi leker med Microsofts surfplatta Surface med supertunt tangentbord och Office

Har lekt litet med en av de mest innovativa surfplattorna på marknaden idag, Microsoft Surface.

Till skillnad från andra surfplattor så kan man köpa ett fysiskt tangentbord till Surface som förvandlar surfplattan till något som mest liknar en s.k. Netbook.

Om man till det lägger att Surface kommer med en version av Windows som bl.a. innehåller Microsoft Office, som fortfarande är en hörnpelare inom företagsvärlden, så är det här ett intressant grepp.

Det mycket tunna Tangentbordet, det känns nästan som om det vore gjort av papp, är busenkelt att knäppa på själva surfplattan, som kommer med ett inbyggt ställ som gör det lätt att sätta upp plattan och tangentbordet på ett skrivbord.

Jag startade Surface och skapade en presentation i Powerpoint och ett kalkylprogram i Excel.

Jag kan tänka mig att sitta i solskenet vid något utomhuscafé på University Avenue i Palo Alto och knacka på den här.

De enda problem jag ser är att den här första versionen kör en speciellt version av Windows för datorer som använder ARM-processorer, och Windows RT kan endast köra appar från Windows Store förutom den mjukvara som ingår som standard, till exempel Microsoft Word, Excel, PowerPoint och OneNote.

En annan observation är att eftersom tangentbordet är så tunt så ger det inte samma taktila motstånd som man är van vid på gammaldags tangentbord, även om man säkert vänjer sig. Värre för den som vill sitta med surfplattan i knät är att tangentbordet är litet för lätt för det, och att det inte går att fälla upp själva surfplattan som man kan med en bärbar dator så att den vilar på tangentbordet, så man får vila den på knäna, som min äldste son gör på bilden ovan.

Tillägg: Det visar sig att det även finns ett tjockare tangentbord för Surface än det papperstunna som jag lekte med och inte tyckte så mycket om. Så det är inget problem, m.ao.o.

Så Surface är en intressant hybrid, mycket intressant och användbar, men kanske inte en sån där produkt som omedelbart skriker ut “köp mig”, i alla fall inte innan man har lekt litet med den.

Men om ni får chansen att kolla en, gör det absolut.

Pressklipp:
“Mänskliga datorer inom 5 år”,Dubbla sim-kort i ny Galaxy,Hemligheterna bakom Facebooks Androidapp

[tags]Surfplattor, Microsoft Surface, Microsoft Office, Julklappar, Elektronik till Jul [/tags]

4 thoughts on “Vi leker med Microsofts surfplatta Surface med supertunt tangentbord och Office

 1. Magnus

  Funderade för ett par veckor sedan på att sätta Surface på listan över “prylar man kanske borde köpa” men efter dina påpekanden om vilken position den hamnar i (att den inte kan fällas upp stadigt i rät vinkel eller närapå) och om tangentbordet…efter det så har den åkt neråt, får man väl säga. När man är över 180 cm lång vill man verkligen inte sitta och blåstirra rakt ner i knät medan man använder en dator, särskilt inte en med liten skärm eller på offentlig plats. Och man vill inte heller ibland bli tvungen att stötta upp mojängen med ena handen för att tangentbordet ska ligga stadigt medan man skriver eller glider med fingret över skärmen. Det får nog bli en vanlig bärbar nästa gång jag köper en ny dator.

 2. Örjan

  “Till skillnad från andra surfplattor”

  Typ som Ipad som har haft det sedan 2010? Dvs Blåtand tangentbordet som fungerar till Iphöne också…

  1. Lennart

   Örjan, Jo det stämmer givetvis, borde ha påpekat det, men sanningen är att jag totalt glömde bort det. Och orsaken är aningen intressant. Jag rör mig rätt mycket runt i Silicon Valley och har säkert sett några tusen personer med iPaddar, dock aldrig någonsin en enda människa som använder ett sånt tangentbord.

   Dom verkar ha kommit som en eftertanke medan Microsofts Surface från början är byggd med tangentbordet som en integrerad del av själva plattan. Om den kommer att bli mer använd än iPad-tangentborden får framtiden utvisa.

Comments are closed.