Politik

Istället för den försonlige Obama, kan New Yorks stridslystne borgmästare Michael Bloomberg bekämpa den fruktade vapenlobbyn i USA?

Barack Obama är utan tvekan en av de mest intelligenta presidenter som USA någonsin har haft. Han är inte bara intelligent, han har en språklig beåvning som har gjort honom till en bästsäljande författare och en glödande retorik som påminner om John F Kennedys, om den inte är ännu bättre.

Men med alla hans gåvor så kommer också svagheter, och Obamas största svaghet är utan tvekan hans oförmåga att inse att man inte alltid kan lösa svåra politiska problem genom att bjuda in alla parter till förhandlingar och sen mangla fram en lösning som alla kan vara överens om. Det gick i folkhemmets Sverige när parterna delade så många grundläggande värderingar, men det fungerar inte i dagens USA där republikaner och demokrater inte har något gemensamt.

Och det kan leda till rena katastrofer som när Israels premiärminister ständigt lyckades utmanövrera den aningslöse Obama och utöka israeliska bosättningar på västbanken.

Även om Obama i de pågående förhandlingarna om USA:s budgetunderskott, till allas förvåning, verkar ha insett att han måste ta till tuffare tag, så är han uppenbarligen inte mannen att leda striden mot USA:s fruktade vapenlobby.

Han kommer som alltid att försöka få alla sidor att komma överens om en gemensam linje och resultatet kommer med största säkerhet att bli densamma som i förhandlingarna med Netanyahu, att vapenlobbyn och republikanerna vinner en storseger och det enda Obama får är kosmetiska förändringar som inte betyder någonting. Obama mot vapenlobbyn är som en liten pojkscout mot en tysk pansardivision, det är Nolo contendere.

Men USA har lyckligtvis en man av en helt annan kaliber i New Yorks 70:årige borgmästare Michael J Bloomberg , en man med lång erfarenhet från den politiska djungeln i New York, en man som vet hur man bekämpar extremister som dom inom vapenlobby. Och dessutom en man som har de finansiella resurser som behövs för att hjälpa de demokratiska politiska kandidater som är djärva nog att våga ställa upp mot vapenlobbyn.

Michael Grynbaum skriver i New York Times om Michael Bloombergs kamp mot vapenlobbyn: Bloomberg Vows Stiffer Fight to Overhaul U.S. Gun Laws:

Ask Mr. Bloomberg about firearms, and his usual stoic facade falls away, revealing anger and exasperation born of years of witnessing the blood and tears that can flow from gun violence.

Now, furious at the deadly school shooting in Newtown, Conn., and frustrated by inaction in Congress, Mr. Bloomberg said in an interview this week that he would ratchet up his fight to overhaul gun laws, drawing on his considerable political and finance resources to bring about change.

One of the world’s wealthiest men, Mr. Bloomberg plans to spend millions of dollars over the next two years to aid political candidates willing to oppose the gun lobby. He said he would not wait until 2014: the mayor’s “super PAC” is already looking at special elections next year, including governor’s races and an open House seat in Illinois.

Within days of the Newtown shootings, Mr. Bloomberg was on the phone with conservative senators, urging them to change their views. To his surprise, he said, some were willing to consider it.

“You could hear in their voice, ‘Enough is enough,’ ” he said.

The mayor plans an advertising campaign featuring Hollywood stars. And he has spoken with the White House, conferring with Vice President Joseph R. Biden Jr. about the presidential task force on gun policy that Mr. Biden will lead.

Garry Gutting skriver i New York Times om hur hur vapenlobbyn N.R.A. bl.a. blockerar all forskning om vapenvåldet i USA: The N.R.A.’s Blockade on Science

In the years since the 2004 report, research on firearms has, despite the panel’s recommendation, significantly decreased. According to a 2011 Times article, researchers in the field report that “the amount of money available today for studying the impact of firearms is a fraction of what it was in the mid-1990s, and the number of scientists toiling in the field has dwindled to just a handful as a result.”

It’s not that scientists are uninterested in gun research or don’t know how to study guns’ connection to violence. It’s rather that the N.R.A. has blocked most efforts at serious gun research, going so far as to restrict access to the highly informative data available from Justice Department traces of guns used in crimes. As The Times reported, “Scientists in the field and former officials with the government agency that used to finance the great bulk of this research say the influence of the National Rife Association has all but choked off money for such work.”

Med Michael Bloombergs ledarskap och med en snabbt växande gräsrotsrörelse mot vapenvåldet i USA så finns det förhoppningar om att man på sikt kan komma att minska en av västvärldens allra farligaste lobbygrupper och få ner de enorma kostnaderna som vapenvåldet kostar det amerikanska samhället varje år.

Pressklipp:
USAs regering gör sig av med GM-aktier,USA:s vapenlobby bryter tystnaden om Newtown,Striden om USA-budgeten fortsätter,Starka krav på vapenkontroll,
Föräldrar fick se brottsplatsen

[tags] Activision Blizzard Inc., Call Of Duty, Dow Jones Industrial Average, National Alliance Securities, Adam Lanza Video Games, AP, Gamestop, Newtown School Shooting, Sandy Hook Elementary School Shooting, Video Game Shares, Video Game Stocks, Video Game Stocks Down, Business News [/tags]

5 thoughts on “Istället för den försonlige Obama, kan New Yorks stridslystne borgmästare Michael Bloomberg bekämpa den fruktade vapenlobbyn i USA?

 1. Peter Andersson

  Ytterligare några skolskjutningar så blir nog det där med beväpnade vakter i varje lektionssal verklighet. Fast då börjar det verkligt “roliga” – för det skulle a) innebära miljoner nya arbetstillfällen under en demokratisk president (en vakt för varje existerande lärare) och b) en potentiell fackföreningsrörelse för vakterna som republikanerna får svårt att säga nej till, för inte ens de vill väl ha beväpnade och potentiellt låglönemissnöjda arbetare på skolorna.

 2. San

  Tycker det är särskilt roligt när NRA vill skylla på “culture of violence” och syftar på Hollywood istället för en vapenentusiastisk mamma som köper halvautomatiska gevär.

  1. Lennart

   San: Även om jag själv hellre kanske skulle använda ordet “ironiskt” så håller jag med dig. Som man säger på engelska, vad vi har här är ett exempel på “the pot calling the kettle black”.

 3. Per A.

  Obama’s strategi verkar vara att hålla käft och låta vapenfetishisterna undergräva sig själva genom sina offentliga uttalanden.
  ‘Beväpnade vakter på dagis’ var dålig Science-Fiction dystopi i mitten på nittiotalet, nu verkar det vara NRA’s officiella linje.

Comments are closed.