Politik

2012, året när den amerikanska drömmen grusades, och grunden lades till USA 2.0

År 2012 verkar ha varit året när den amerikanska drömmen slutligen nådde vägs ände: med ännu en skolmassaker, med skyttegravskrig mellan republikaner och demokrater i Washington, med fortsatta djupgående ekonomiska problem, med fortsatt stopp för USA:s traditionella ekonomiska drivmotor: immigrationen, med ökade klyftor mellan rika och fattiga, och med ökad konkurrens från Kina och andra stater.

Jag ser verklighetens USA runt omkring mig i hemmet här under julhelgen. Av mina tre barn, som alla har examen från University of California och en mycket bra utbildning, så kan endast ett stå på egna ben. Ett annat jobbar visserligen, men har så låg lön att den inte ens räcker till en egen bostad utan tvingar honom att dela en liten lägenhet med andra. Mitt tredje barn tvingas bo hemma och har endast deltidsjobb med minimilön.

Och min familj är inte den enda med en förlorad generation. Jason DeParle skriver i New York Times om hur USA:s miljoner fattiga får allt svårare att klara College, som blir allt dyrare: For Poor, Leap to College Often Ends in a Hard Fall

“Everyone wants to think of education as an equalizer — the place where upward mobility gets started,” said Greg J. Duncan, an economist at the University of California, Irvine. “But on virtually every measure we have, the gaps between high- and low-income kids are widening. It’s very disheartening.”

The growing role of class in academic success has taken experts by surprise since it follows decades of equal opportunity efforts and counters racial trends, where differences have narrowed. It adds to fears over recent evidence suggesting that low-income Americans have lower chances of upward mobility than counterparts in Canada and Western Europe.

Thirty years ago, there was a 31 percentage point difference between the share of prosperous and poor Americans who earned bachelor’s degrees, according to Martha J. Bailey and Susan M. Dynarski of the University of Michigan. Now the gap is 45 points.

Mycket av USA:s problem handlar om republikanernas försök att krossa den amerikanska medelklassens kvarvarande, och allt tunnare sociala skyddsnät, att införa lagar emot USA:s kvarvarande fackföreningar för att sänka arbetarnas löner,. Brad Plumer skriver i Washington Post: Can we have a liberal America without unions? History says no

On Tuesday, Michigan became the 24th state in the nation to enact a “right-to-work” law designed to weaken labor unions. Under the new rules, employees in unionized workplaces will no longer be required to pay unions for the cost of being represented. (Workers could already choose not to join the union.) Protests flared throughout the day, but in the end Michigan Gov. Rick Snyder (R) signed the bill.

Efter decennier av att ha sopat USA:s vapenvåld under mattan så diskuteras nu ett förslag frånm den mäktiga vapenlobbyn om att kommendera ut hundratusentals beväpnade poliser vid skolor, biografer, köpcentra, företag, kyrkor, osv. Ett förslag som skulle förvandla USA till en belägrad nation, fylld med frihetsälskande medborgare, beväpnade till tänderna: NRA calls for armed police officer in every school.

The Department of Education has counted 98,817 public schools in the United States and an additional 33,366 private schools.

There already are an estimated 10,000 school resource officers, most of them armed and employed by local police departments, in the nation’s schools, according to Mo Canady, executive director of the National Association of School Resource Officers.

Samtidigt som skyttegravskriget i Washington fortsätter och den amerikanska modellen förvandlas till Potemkinkulisser som på sin höjd kan omhuldas i moderata fästen på Östermalm och i Djursholm, så spirar ett nytt USA från under ruinerna av det gamla landet.

Den Kristna Högern och de kristna tepåsarna gjorde en brakförlust i och befinner sig på defensiven mot nya sociala strömningar som likaberättigade för USA:s HBT-människor.

Här i Silicon Valley spirar morgondagens högautomatiserade Big Data-USA, där datorer alltmer tar över från forna tiders jobbare och där innovationer som MOOC, öppna universitetskurser på nätet , Googles självstyrande bil, surfplattor och mobiler kan vara början till en ny innovationsvåg som nu sveper över världen.

Jag ser det själv inom den ineffektiva amerikanska sjukvården, som nu automatiseras och moderniseras.

Gammalt och nytt, USA vid vägs ände och ett nytt USA som växer fram.

Så har det kanske alltid varit.

Pressklipp:

?Svenskarna har inte begått brott mot USA?

[tags]USA, Gun Control, Video, National Rifle Association, Wayne LaPierre, Asa Hutchinson NRA, Columbine, Newtown School Shooting, Nra, Nra Gun Control, Nra Newtown, Wayne Lapierre Newtown, Politics News, Silicon Valley [/tags]