Politik

Ang Lees film Life of Film, färgsprakande men kanske inte allas Julfilm

Vi brukar gå på bio på Julen och mina barn valde den taiwanesisk-amerikanske regissören Ang Lees omtalade fiml Life of Pi.

Ang Lee är en av USA:s stora regissörer, känd för bl.a. Bröllopsfesten från 1993, Mat, dryck, man, kvinna från 1994, Crouching Tiger, Hidden Dragon från 2000 och Brokeback Mountain från 2005.

Berättelsen om Pi började som en roman skriven av den spanskfödda kanadensiska författaren Yann Martel. Den indiska pojken Piscine Molitor “Pi” Patel från Pondicherry utforskar andlighet och religion under sina tonår. Han överlever ett skeppsbrott och är efter det strandsatt på en båt i Stilla havet med en bengalisk tiger i 227 dagar.

Yann Martel har faktiskt redan översatts till svenska och recenserades av Heidi Born i Svenska Dagbladet redan 2006: Berättelserför att hålla livet gående. TIDIGA NOVELLER Efter den Bookerprisade “Berättelsen om Pi” kommer nu kanadensaren Yann Martels debutbok på svenska, en hisnande novellsamling som kastar läsaren mellan hopp och förtvivlan. Heidi von Born förtjusas av en besvärjande och oförutsägbar “Decamerone” för vår tid.

Efter den Bookerprisade “Berättelsen om Pi” kommer nu kanadensaren Yann Martels debutbok på svenska, en hisnande novellsamling som kastar läsaren mellan hopp och förtvivlan. Heidi von Born förtjusas av en besvärjande och oförutsägbar “Decamerone” för vår tid.
….
Kanadensaren Yann Martel, som skriver på engelska trots sitt franska efternamn, behövde förvisso inte tvivla på sina utgivningsmöjligheter. Lite halvt privilegierad har han varit från start. Föräldrarna är diplomater, fadern dessutom en berömd lyriker. Yann Martel, som är född i Spanien 1963, fick tidigt resa över hela världen, han blev bortskämd med miljöer, motiv, europeiska tendenser på ett sätt som få kanadensiska författare fått uppleva.
1996 introducerades Martel på svenska med romanen ”Self”, en bok som bäst kan beskrivas som en berättelse om ”konstnären som valp”. Mottagandet karakteriserades mest av förvåning, de könsöverskridande partierna vällde över sidorna, den stundtals dubbelspråkiga texten, som alldeles överdådigt illustrerade den kanadensiska nationaliteten och givetvis skuggan av språkdödarjätten USA verkade förbryllande just för att den förutsatte ett visst mått av kunskap om landet eller i varje fall en inlevelseförmåga i hur det är att leva i ett land med dubbla identiteter,

Filmen är färgsprakande, fantastisk och den första delen som utspelas i Pondicherry i östra Indien, som tillhörde Frankrike fram till 1954, och handlar om en liten gosse som är begeistrad världens olika religioner, är helt charmerande om än litet udda.

Sen kommer den längsta delen, och för den som gillar gräsliga fartygskatastrofer typ Estonia med det piffiga tillägget att man också kan se en massa djur gå under och drunkna i stormen så är det filmens höjdpunkt. Evert Taube som skrev Möte i Monsunen, skulle ha gillat den delen.

I nästa del, som aldrig verkar ta slut, driver den unge mannen som kallas Pi omkring i en livbåt i Stilla med en livs levande 3D-animerad tiger. Och det är den delen som är filmens höjdpunkt, som visar hur Pi mot alla odds överlever ute på Stilla Havet tillsammans med den hungrige tigern.

Sen ännu en storm, Pi och tigern landar på en magisk flytande ö, och sen flyter dom slutligen upp i Mexiko som papperslösa och tigern kilar iväg in i djungeln utan att ens säga tack. Något som ger Pi ett nervöst sammanbrott.

New York Times A.O. Scott har recenserat filmen: Plenty of Gods, but Just One Fellow Passenger ‘Life of Pi,’ Directed by Ang Lee

Part of the appeal of these stories is their intense preoccupation with practical matters, and the problems Pi must solve form the dramatic heart of the film. How will he secure food and clean water? How will he stay sane and hopeful? How will he avoid turning into Richard Parker’s dinner?

These questions are answered with equal measures of wit and wonder, and with only occasional moments of god-bothering. Unlike just about every other cartoon animal you can think of, Richard Parker, despite his name, is never anthropomorphized, never pulled out of his essentially predatory nature. The relationship that develops between him and Pi is therefore a complicated one, involving fear and competition as well as (on Pi’s end, at least) compassion and love.

Det är svårt att säga, en intressant film men kanske inte en speciellt medryckande film som får en att glömma sig själv. Om någon har sett den vore det intressant att höra vad ni tycker.

Det märkligaste med filmen kanske är att djuren faktiskt är animerade, något som är mycket svårt för att inte säga omöjligt att se.

Pressklipp:
Julhandel för miljarder in i det sista,Många vill vara volontärer på julen,Julens fröjder en fara för husdjuren,

[tags]Life of Pi, Ang Lee, Filmer [/tags]

One thought on “Ang Lees film Life of Film, färgsprakande men kanske inte allas Julfilm

Comments are closed.