Politik

Mera bruk i baljan boys, Netanyahu bygger bort Palestina, medan Obama och EU vänder bort blicken

I kölvattnet på Generalförsamlingens beslut den 29:e november att bevilja Palestina observatörstatus i FN, ett rent förkrossande nederlag för president Obamas Mellanösternpolitik som förlorade med nio röster emot, 138 röster för och 41 nedlagda röster, så har Netanyahu-regeringen startat startat ett program för att helt enkelt bygga bort Palestina.

Ett program som visserligen har föranlett spridda diplomatiska protester från både Obama-regeringen och olika EU-stater, däribland Sverige, men inget mer.

Bosättningarna är big business i Israel och även för amerikanska investerare. Marken är givetvis gratis eftersom man stjäl den från palestinierna. De nya bostäderna finansieras delvis med amerikanska skattemedel, som David Ignatius har skrivit om i Washington Post: A Tax Break Fuels Middle East Friction

For many years, the United States has had a policy against spending aid money to fund Israeli settlements in the West Bank, which successive administrations have regarded as an obstacle to peace. Yet private organizations in the United States continue to raise tax-exempt contributions for the very activities that the government opposes.

There’s nothing illegal about the charitable contributions to pro-settlement organizations, which are documented in filings with the Internal Revenue Service. They’re similar to tax-exempt donations made to thousands of foreign organizations around the world through groups that are often described as “American friends of” the recipient.

But critics of Israeli settlements question why American taxpayers are supporting indirectly, through the exempt contributions, a process that the government condemns. A search of IRS records identified 28 U.S. charitable groups that made a total of $33.4 million in tax-exempt contributions to settlements and related organizations between 2004 and 2007.

“This is an issue that has not gotten the attention it deserves,” said Ori Nir, a spokesman for Americans for Peace Now, a lobbying group that opposes settlements. “I don’t know how many people, including in the U.S. government, realize the extent of private American funding to settlements. . . . Every dollar that goes to settlements makes Middle East peace that much harder to reach.”

Peter Beaumont skriver i brittiska Guardian om de senaste storbyggena på palestinsk mark: Israel approves another 1,200 settlement units around Jerusalem. Plan brings total approvals to 5,500 in just over a week as right urges Binyamin Netanyahu to drop two-state solution pledge

Israel has given the green light for the fast-track development of a further 1,200 settlement units around Jerusalem. It brings the total number of new approvals to 5,500 in just over a week, the largest wave of proposed expansion in recent memory.

The latest plan, which would see almost 1,000 new apartments built over Jerusalem’s green line in Gilo, comes as the Israeli media is reporting mounting pressure on the prime minister, Binyamin Netanyahu, to drop his commitment to a two-state solution from his platform for re-election in January.

The agreement for the Gilo development is only the latest in wave of settlement approvals in Jerusalem agreed by the country’s interior ministry and Jerusalem municipality’s planning committees before Christmas.

Vore den svenska pressen mer på hugget så borde man undersöka om det kanske inte också finns svenskar som investerar i bosättningar på västbanken. Det är i det närmaste riskfritt eftersom investeringarna faktiskt garanteras av de amerikanska skattemyndigheterna och man får mycket bra återbäring på investeringskapitalet eftersom den mycket värdefulla marken givetvis är helt gratis.

Så att Obama-regeringen sen samtidigt som man skatte-finansierar bosättningarna säger att man är emot dom är inte speciellt trovärdigt. Netanyahu har minst fyra år till på sig att bygga bort Palestina utan att vare sig EU eller USA kommer att göra mer än skicka helt meningslösa diplomatiska noter, som den israeliska regeringen direkt kan kasta i papperskorgen.

Nu är det inte helt oproblematiskt att fördriva ett helt folk på det här sättet. Lebensraum-politiken kan vara hur lukrativ som helst – upp till en viss gräns, men den har en tendens att sluta på ett olyckligt sätt, som alla som har studerat Andra Världskriget känner till.

Pressklipp:

Förlorade judar från Indien till Israel, Vardagslivets politik. Texter om hur vanliga människor förändrar Mellanöstern – Asef Bayat ,

[tags]United Nations, Israel, Video, Mahmoud Abbas, Palestinian Statehood, Palestine, Palestinian Statehood Bid, Palestinian Statehood Vote, Palestinians, United Nations General Assembly, World News [/tags]