Politik

När faller Assad-regimen i Syrien och hur kan vi avgöra det?

Vi får gå tillbaks till Medeltiden för att hitta ett lika bestialiskt inbördeskrig som det i Syrien. Med en regim som sätter in klusterbomber mot sina egna medborgare och nu senast, som systematiskt bombar bagerier för att döda hundratals svältande civila som står och köar efter bröd.

I mitten av mars nästa år så har kriget i Syren varat i två år och då kommer minst 50 000 människor att ha mist livet. Hur länge till kommer kriget att vara innan Assad-regimen störtas?

Problemet med att förutsäga slutet på Assad-reginen består till stor del av den tsunami med ofta motsägande uppgifter som flödar ut från Syrien. En tsunami som påminner om den strax före Hitles Operation Barbarossa, hans angrepp mot Sovietunionen. Den läckte som ett soll, som Barton Whaley har beskrivit i sin ikoniska bok Codename Barbarossa. Och trots att Stalin hade tillgång till en uppsjö av information som pekade emot ett tyskt anfall, så valde han att bortförklara de allra flesta. Med känt förlopp.

I Syrien finns det åtminstone en journalist som har rest runt i landet som anser att Assad inte alls håller på att förlora nämligen Independents Patrick Cockburn: Syria: The descent into Holy War. World View: The world decided to back the rebels last week, but this is no fight between goodies and baddies

misperception of the reality on the ground in Syria is fuelled in part by propaganda, but more especially by inaccurate and misleading reporting by the media where bias towards the rebels and against the government is unsurpassed since the height of the Cold War. Exaggerated notions are given of rebel strength and popularity. The Syrian government is partially responsible for this. By excluding all but a few foreign journalists, the regime has created a vacuum of information that is naturally filled by its enemies. In the event, a basically false and propagandistic account of events in Syria has been created by a foreign media credulous in using pro-opposition sources as if they were objective reporting. “

Cockburn har rapporterat från Mellanöstern sedan 1979, och är inte helt okunnig om området.

Även om Cockburns reportage får anses som en s.k. “outlier”, dvs en datapunkt som ligger långt utanför de accepterade ramarna, så bör vi registrera den.

De flesta som har anledning att vara insatta i situationen anser att Assad-regimen håller på att försvagas och att det bara är en tidsfråga innan den faller. Det faktum att Damaskus internationella flygplats inte längre är säker ett bra bevis på att Assads positioner håller på att försvagas.

I oktober i år sa t.ex. Jordaniens kung Abdullah att

Regarding the Syrian developments, the king said that the regime of President Bashar al-Assad “can hold for two years at the military level, but not more than four months at the economic level.”

medan chefen för tyska Bundesnachrichtendienst i augusti sade att: Syria’s resistance not controlled by Islamists

There are a lot of indications that the endgame for the regime in Syria has begun”, said Gerhard Schindler, head of the BND Intelligence agency, in an interview with German daily newspaper Die Welt.

According to Schindler, Assad’s army had lost 50.000 of its once 320.000 soldiers. “Among them are many casualties, deserters and (…) defectors to the opposition.” The erosion of the military was continuing, Schindler said.

The BND puts the number of resistance fighters at around 20.000. “The resistance groups are small, regionally rooted and very flexible. They can attack quickly and organise ambushes. Because of their small size they are not an easy target for Assad’s army”, said Schindler. There were no headquarters that could simply be surrounded to eliminate the adversary. “The regular army is being confronted by a variety of flexible fighters. The recipe of their success is their guerrilla tactics. That increasingly wears the army down.”

Ett sätt att bedöma hur länge Assad-regimen kommer att sitta kvar är att använda delfi-metoden, som jag själv har använt för att bedöma hur lång tid olika IT-projekt kommer att ta.

Vi samlade ett dussin experter som fick skriva ner hur lång tid de trodde att vårt IT-projekt skulle ta. Sen tog vi alla lapparna, slängde ut de två mest extrema bedömningarna, den översta och understa, och lät sen våra experter göra en andra bedömning där den översta och understa parametern nu hade eliminerats. Och sen fortsatta vi så tills vi fick ett enhetligt svar.

Skulle vi göra samma sak idag skulle vi antagligen hamna någonstans nära kung Abdullahs bedömning. Alltså militärt kan Assad-regimen hålla ut till 2014 medan alla ekonomiska indikationer pekar på en kollaps någonstans i första halvan av 2013.

Vad Nate Silver har lärt oss är något som man även använder sig av när man försöker bedöma hur lång tid ett IT-projekt kan ta, nämligen att man också måste lägga till en osäkerhets- eller sannolikhetsfaktor. Om man redan har genomfört ett eller flera liknande projekt tidigare så blir osäkerhetsfaktorn minimal, men om saknar erfarenhet av den slags projekt man ska ro i land så blir osäkerhetsfaktorn betydligt större.

Eftersom det inte finns några paralleller till Syrien-kriget, så måste osäkerhetsfaktorn i alla bedömningar rimligtvis bli nära 100%.

Det betyder att med ryska soldater som redan tjänstgör i Syrien, plus den omfattande iranska hjälpen, Russian military presence in Syria poses challenge to US-led intervention Advisers deployed with surface-to-air systems bolster President Assad’s defences and complicate outcome of any future strikes så bör Assad inte ha några problem med att hålla ut till 2014 eller ens 2015.

Ekonomiskt sätt så bör han knappast kunna klara sig fram till 2014.

Nu finns det en nära relation mellan den syriska ekonomin och den syriska krigsmakten. Så vad vi kan säga är att Assads positioner med stor säkerhet kommer att försvagas under hela 2013. Eftersom kriget kommer att avgöras i Damaskus så är det intressant att följa Jean Pierre Duthions Twitterflöde från Damaskus .

Vi vet också att president Obama inte kommer att ingripa i Syrien annat än om Assad sätter in sina kemiska vapen mot civilbefolkningen.

Vi vet att Assad använder den brända jordens strategi för att förvandla Syrien till ett månlandskap hellre än att ge upp. Det betyder att han kommer att jämna Damaskus med marken hellre än att ge upp. Och sen antagligen fly till Tartus vid Medelhavskusten In Ravaged Syria, Beach Town May Be Loyalists’ Last Resort för slutstriden.

Till det kan vi lägga att vi, efter några triviala avhopp från Assads diplomatiska kår och flygvapen inte har sett några som helst tunga avhopp. Orsaken till det är givetvis att ett sådant avhopp idag skulle leda till att hela den avhoppades familj, som hålls som gisslan i Damaskus, skulle torteras och sen dödas. Den som vill få en aning om hur en sådan massavrättning kan gå till bör läsa Raymond Paredes Ahlgrens skakande bok om hur hans far mördades av Pinochetregimen Hur många gånger kan man döda en man?

Som alltså troligast kan komma någon gång mellan sommaren 2013 och sommaren 2014.

Pressklipp:
Aktivister: Syrien gasar sitt folk,

[tags]
Bashar Assad, Syria, Video, Lakhdar Brahimi, Syria Bashar Assad, Syria Civil War, Syria News, Syria Conflict, Syria Crisis, Syria Envoy, Syria Envoy Brahimi, Syria War, World News[/tags]

2 thoughts on “När faller Assad-regimen i Syrien och hur kan vi avgöra det?

  1. Anders Romelsjö

    Jag vill komplettera med annan informattion, som är viktig. Det är väl belagt bl.a. med artiklar i tidningar i USA att den av USA, reaktionära stater som Saudiarabien och Qatar ekonomiskt och stödda rebellsidan till stor del består av utländska wahhabister (extrema sunnimuslimer), t.ex det al-Qaida-nära al-Nusra-fronten. De accepterar inte FN:s fredsförslag. Den av USA m fl i DOHA utsedda ledningen för Syriska Nationella koalitionen av revolutions- och motståndsstyrkor har som uppges ovan tveksamt stöd av rebellerna. Ordförande står Muslimska Bördraskapet nära, har varit kringresande lärare i sharialagar och lobbyist för Shell i Syrien.

    Omfattningen av stödet i befolkningen till den syriska regeringen är naturligtvis svårbedömbart. Men rebellerna religiösa extremism och diverse terrorhandlingar bidrar säkert till ökat stöd för Assad.

    Vidare är det helt klart att interventionen, stödet med pengar och utrustning till stridande rebeller, utbildning av dessa är helt i strid med FN-stadgan, som överskreds i Libyenfallet, landet i Asien med högst levnadsstandard som nu är sönderslaget.

    Svenska erfarenheter av Syrien i maj framgår av ett inlägg idag på http://jinge.se

Comments are closed.