Politik

Varför är det så svårt att etablera den globala IT-industrin i de muslimska länderna i Mellanöstern?

Bilden är klickbar.

Vad är det som gör att vissa kulturer har lätt att modernisera och anamma utländska innovationer medan andra verkar vara helt oförmögna att förnya sig?

Det konfucianska Japan hade t.ex. varit helt isolerat från omvärlden i två hundra år när plötsligt den amerikanske kommendörkaptenen Matthew Perry uppenbarade sig med fyra krigsfartyg utanför Yokohama den åttonde juli 1853 och krävde att Japan öppnade relationer med USA. Det blev början till Japans modernisering som idag har gjort Japan till ett av världens modernaste länder. På samma sätt öppnades det konfucianska Kina successivt mot omvärlden tills det idag håller på att gå om USA som världens supermakt nummer ett.

Lilla Taiwan med en yta som är aningen större än Jämtland och med en befolkning på 23 miljoner är idag en av världens största IT-nationer. En utveckling som började på 1960 och 70-talen.

Så den konfucianska lärdomstraditionen där föräldrar satsar allt på sina barns utbildning har gjort det lätt för länder Kina, Japan och Korea att modernisera och anamma den moderna IT-industrin.

På samma sätt har den judiska lärdomstraditionen gjort det enkelt för Israel att utveckla en världsledande IT-industri. På samma sätt har den indiska lärdomstraditionen på kort tid gjort Indien till en av världens ledande IT-nationer. Trots att Indian liksom Kina fortfarande har gigantiska klyftor mellan rika och fattiga.

Det märkligaste är dock att Afrika, som alltid har platsat sist i ligan över IT-länder, nu plötsligt är ett av de hetaste IT-områdena på jorden. Afrika, är det ett skämt? Men nej, så är det faktiskt, som mina IT-kompisar som flyger till Afrika som skottspolar har förklarat för mig.

IT tar över världen med andra ord, ja inte riktigt hela världen, för en världsdel lyser fortfarande med sin frånvaro, nämligen det muslimska Mellanöstern, där fanatiska mullor, ärkekonservativa ledare som dom i Saudi Arabien, terroristregimer som den i Syrien och korrumperade regenereringar i allmänhet som den i Egypten, verkar
göra allt som står i deras makt att stoppa moderniseringen och IT-industrin.

Hade det inte varit för mullorna i Iran så hade landet idag varit en av världens största IT-nationer. Något vi kan säga med säkerhet eftersom Silicon Valley svämmar över med landsflyktiga IT-entreprenörer från Iran.

Den muslimska lärdomstraditionen spelade en inte helt oviktig roll i den europeiska renässansen och även om

Det är svårt att se varför Kina och Japan skulle ha lyckats modernisera så framgångsrikt medan de muslimska länderna helt har misslyckats så kapitalt.

Visst, den turkiska ockupationen fram till slutet av första världskriget följd av västerländsk kolonialpolitiken har inte hjälp de muslimska länderna i Mellanöstern, men Kina fick gå igenom den brutala japanska ockupationen följd av det blodiga inbördeskriget och sen, som om inte det vore nog, Maos blodbad. Om Kina trots det har kunnat utveckla en modern IT-industri så undrar man vad det är som förhindrar de muslimska länderna i Mellanöstern från att göra detsamma.

Det verkar just nu som om den arabiska vården kommer att följas av en arabisk höst och ännu mer misär och bakåtsträvan. Det vore onekligen rätt pinsamt om den afrikanska kontinenten på sikt går om Mellanöstern.

Pressklipp:
Minst 20 dödade i Syrien,Samtliga 27 dog i flygkrasch,Abe vald till Japans premiärminister,President Mursi uppmanar till dialog

[tags] Iran, Video, AP, Iran Stuxnet Worm, Stuxnet, Stuxnet Iran, Stuxnet Cyberattack, Stuxnet Worm, Technology News, IT i Mellanöstern, Islam och IT[/tags]

57 thoughts on “Varför är det så svårt att etablera den globala IT-industrin i de muslimska länderna i Mellanöstern?

 1. Johnny

  För mig handlar det om att förstå hur och varför en så dysfunktionell politik har kunnat uppstå och fortgå så länge i Sverige, Europa och Nordamerika när den medfört så stora negativa ekonomiska och sociala konsekvenser, samt det hyckleri, politiska korrekthet samt åsiktsfascism som den medfört.

  Som jag sagt tidigare så förstår jag att alla inte har samma intresse för saken, så jag vänder gärna blad.

 2. San

  Johnny och Marcin får mig att tänka på det här inlägget som valsade runt på Twitter för ett tag sedan.

  https://www.flashback.org/t2045619

  “Del 1

  För ungefär fem år sedan blev jag sverigedemokrat och en aktiv del av den ”sverigevänliga nätrörelsen”. Eftersom den här rörelsen är ett ständigt diskussionsämne både på Flashback och i social/gammelmedia vill jag bidra med perspektiv från en person som varit en del av den och som nu betraktar den ”utifrån”. Nedan följer därför en lång och detaljerad berättelse av hur mitt liv och mina politiska åsikter utvecklades från hösten 2007 till hösten 2011.

  Men först: Det finns sverigedemokrater, identitärer, nationalsocialister, paleokonservativa och många andra åsiktsströmningar som delar ett motstånd mot invandring men som ogillar eller t.om. bekämpar varandra. De är inte en sammanhållen rörelse, men det är samtidigt vanligt att personer rör sig mellan dem och jag tror att mina iakttagelser kan ha relevans för flera av grupperna. Som ett samlingsnamn på alla dessa olika typer av invandringskritisk höger kommer jag därför att använda nationalister i den fortsatta framställningen. Man kan tycka att termen är mindre lyckad, men det blir enkelt så. ”

  “Jag började mer och mer känna att jag levde i en lögn, som om jag hela tiden var undercover. Nationalismen var min identitet men jag kunde inte prata med någon om den, och den slutenheten gjorde det svårt att närma mig andra människor. Det var inte ett medvetet val att isolera sig – det fanns bara ingen ork, vilja eller anledning att leva vanligt studentliv. Ni kommer aldrig att förstå mig. Jag sket i tentafesterna. Jag satt hemma och skrev på en artikel om Vlams Bloks framgångar i de belgiska lokalvalen istället.

  Jag inser att jag ibland använde mitt politiska engagemang som en förevändning från att fly obehagliga saker i vardagen. Fick jag känslor för en tjej som jag uppfattade som för fin för mig behövde jag inte ta risken att stöta på henne och bli nobbad, jag kunde helt enkelt intala mig att min kamp var för viktig för att jag skulle lägga tid på en tjej.

  Jag hade sedan tidigare en stor bekantskapskrets, men som ni vet tenderar man att glida ifrån vänner från gymnasieåren när man går in i vuxenlivet och väljer olika vägar. Det hände även för mig, och mitt mentala utanförskap skyndade på processen. Jag såg min isolering som nödvändig, och det födde i sin tur en bitterhet mot alla personer som stod utanför. De som inte fattade. De som sov. De vars liv inte hade någon riktig mening.”

  1. Lennart

   San: Mitt i prick, mycket bra skrivit. Det är som alla andra kulter, något emotionellt som av olika ologiska anledningar har blivit en fundamental drivkraft i dessa människors liv. Jag ser det på de medlemmar av de kristna högern som jag känner.

   Jag har själv haft invandrarfientliga släktingar, som dock helt har bytt åsikt efter att ha träffat invandrare genom hemtjänsten.

   Det är det som visar om man är paranoid eller inte, om man byter åsikt när man kommer i kontakt med nya fakta.

 3. Bosse

  “Som så många andra funderar jag på att dra från bloggen.”
  Bossebus: Jasså är det så många som funderar på det, eller är det bara så att du tror att det förhåller sig på det viset?

  Nåväl men om du nu är så uppretad på en del andras åsikter är det väl en ännu större anledning att stanna och försvara det du anser är “rätt”. Jag måste säga att fast jag ogillar många åsikter och kommentarer så tycker jag ändå att det är bra att just olika åsikter kommer fram i debatten. Att försöka lägga locket på i vissa frågor därför att de anses som för känsliga att diskutera är det absolut sämsta vi kan göra. I ett modernt samhälle måste vi hela tiden fråga oss om det vi för tillfället anser som rätt och odiskutabelt verkligen är den rätta vägen att gå och som gynnar människor, landet och världen i övrigt på bästa sätt. Kanske är det så, kanske inte men frågorna måste tåla en diskussion. Annars är det något fel.

 4. Otto

  Där kom den stora judekonspirationen från Johnnys sida. Det är nästan alltid så att där det finns främlingsfientlighet så finns det i regel klimatskeptisism, fascistiska åsikter, konspirationer gällande judar, chemtrails, illuminati, Bilderberggruppen, area 51, eurabia och annat toktrams. Det är oroande ofta dessa hänger ihop. Jag tror det har med ett behov att vara annorlunda och vara en som “vågar” ifrågasätta gällande normer och tankar. Det kan vara bra i ett samhälle på många sätt men när det blir tydligt vetenskapsfientligt och när man säger saker som att forskning är bara ett sätt att se på saker, då vet man att man har med en foliehatt att göra. Tyvärr är foliehattismen en kult där avvikande åsikter inte accepteras. Deras stormtrupper är folk som Johnny (ett harmlöst troll) som försöker med att tjata hål i huvudet på folk och ibland lyckas de tyvärr. Sen har vi den mycket värre versionen som sprider hat och hot på nätet så att folk inte kan sova hemma, dessa är verkligen ett hot mot demokratin. Män (99% av fallen) som i skydd av anonymitet “vågar” säga vad de tycker. Ett gäng fega as egentligen men i sin kult är de viktiga för “saken”.

  http://www.youtube.com/watch?v=Qp6sHap5L48 Nalle Puh i den tyska versionen. Stor humor från riskradion. Har ingenting med inlägget att göra. Jag spelar inte nassekort här. Det skulle ju vara ett slag under bältet från en kulturmarxist som jag är.

  1. Lennart

   Otto: Mycket tänkvärt, tack! Kanske man kan använda en version av Karl Poppers http://sv.wikipedia.org/wiki/Falsifierbarhet på dessa människor. För som jag skrev till svar på Sans mycket fina kommentar, jag har själv haft släktingar i min egen familj i Sverige som har varit mycket invandrarfientliga men som sen helt ändrade åsikt efter att ha träffat invandrare genom Hemtjänsten.

   Deras reaktion var intressant. Först vägrade de att acceptera att Hemtjänstpersonalen alls ar invandrare, “för att de var så trevliga”. Sen erkände de motvilligt att de faktiskt inte var födda i Sverige. Sen kom det stora steget, som de tog motvilligt men slutligen inte kunde undvika, OK, de här människorna i Hemtjänsten är mycket trevliga, jättetrevliga t.om., de är födda utomlands och har därför invandrat till Sverige. Så det finns alltså invandrare som är precis lika trevliga som alla svenskar. Och sen långsamt, steg för steg, så ändrade mina släktingar sin åsikt. Och allt handlade om att de tidigare aldrig hade träffat någon invandrare.

   Nu har det här ämnet ältats så mycket av Johhny och Marcin här på bloggen att det är dags att “vända blad” och övergå till mer givande ämnen, som om Kina kommer att liberaliseras osv.

 5. Christer W

  Johnny , Citiegroup, Bank of America, J P Morgan Chase, American international Group (Försäkringar), General Electric (konglomerat), Berkshire Hataway (konglomerat), Wal-mart (detaljhandel), Chevron är bara några av de företag som är betydligt större än Rotschild och Goldman Sachs(publikt aktiebolag).
  Nuvarande VD,n Goldman Sachs är demokrat och har skänkt pengar till valrörelsen.

  FED är ett delvis privatägt och statligt drivet centralbanksystem. Högsta styrelsen är politiskt tillsatt och offentlig.
  Det finns inga konkreta bevis för att Federal Reserve är privatägd, inte mer än att finanssystemet som förespråkas är ett skuldbaserat system, pengar skapas som skuld.
  Det innebär att Federal Reserve lånar ut pengar i existens som de skapat från tomma intet med ränta till staten.
  Att finanssystemet är uppbyggd på det här sättet är enligt många penning reformister ett bevis på att systemet drivs med privata intressen.
  Federal Reserve är självstyrande vilket innebär att de är ej skyldiga att redovisa något för någon, inte ens för själva amerikanska staten.

  Den verkliga makten i Federal Reserve är Board of Govenors (centralbanksstyrelsen). I styrelsen ska sju personer sitta som är utsedda av USA:s president (och godkända av senaten) för 14 år.

  Men som sagt, det där med att skapa pengar ur tomma inte, det är vad svenska banker gör i dag när de lånar ut pengar de inte har.

  1. Lennart

   Christer: Mycket bra skrivit, just att den amerikanska centralbanken är unik bland centralbanker med båda privat och statligt inslag.

 6. Bossebus

  L:

  Det finns ingen i Sverige som förespråkar helt fri invandring. Inte ens Centerpartiet.

  Om herr L. föredrar att missuppfatta mig i det mesta så varsågod!

  (Eller det kanske skrivs var så god? Ids inte kolla).

  Som så många andra funderar jag på att dra från bloggen. (Nej det är inget hot).

  Det är bara en konsekvens av innehållet.

  Lev väl!

  1. Lennart

   Bossebus: “Som så många andra funderar jag på att dra från bloggen” ????

   Är det något ämne du vill läsa här som jag inte tar upp så säg gärna till, jag är alltid intresserad av tips om innehåll. Är det något ämne du vill läsa mindre om så säg också till. Det är ju så som man skaffar sig inflytande både som läsare och bloggare.

 7. Johnny

  Lennart: Visst kunde jag kanske bifogat någon länk om jag inte vore så lat, men informationen stämmer ganska väl vad gäller antalet regeringsmedlemmar av judiskt ursprung. Har också hört att Rahm Emanuel var av judisk börd och hade israeliskt medborgarskap, men det senare skall alltså vara lögn enligt dig vilket jag inte läst, hört eller sett något om. Det är ändå en bagatell i sammanhanget. Det är inflytandet i FED, Banker (Rothschields, Goldman, etc), massmedia, samhällsinstutitioner och landets styrelseskick som är det väsentliga och som förklarar det stora politiska inflytandet som judiska företrädare och organisationer har idag i väst.

  Jag har ägnat en del tid till att förstå varför judiska organisationer i väst har varit så angelägna om att införa mångkultur och massinvandring till Nordamerika och Europa och det finns en del förklaringar. Nathanael Kapner, som växte upp som jude i en övremedelklassfamilj och sedan konverterade till ortodox kristendom (vilket syns tydligt, :-)), förklarar saken så här (3 min video):

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=T6DkMHds6Bo

  1. Lennart

   Johnny: Som jag skrev till Marcin tidigare idag så vill jag inte ha såna här kommentarer på bloggen, speciellt eftersom du, som du själv säger, är för lat för att ta fram några källor.

   Kommentera gärna, men inte den sortens kommentarer.

 8. Bossebus

  Lennart:

  “Sverige skulle lätt kunna ta emot en miljon flyktingar per år från alla krishärdar och det skulle ändå inte räcka. Det är inte en långsiktig lösning. Bättre då att satsa en eller två procent av BNP och jobba för att förhindra konflikter eller för att mildra dom som redan har brutit ut.”

  (Din kommentar),kunde lätt vara tagen från sverigedemokraternas partiprogram,som jag inte läst. Detta är ett av deras paradnummer.För den historielöse är ju detta mumma.

  Och visst är det sant. Men det handlar faktiskt om så mycket mer…och det tänker jag inte gå in på nu.

  Kolla SIDA eller vilken statistik ni vill.

  Och Lennart är förvånad över att sverigedemokrater och andra rasister dras hit? (Bloggen).

  Som en parentes användes samma taktik av Hitler för att demonisera folkgrupper mm. Och även av USA. Kineser eller kulier,senare Japaner,Vietnameser,Ryssar osv just nu muslimer eller specifikt Iranier.

  Sådärja! Då har jag använt det sk. Hitlerkortet för första gången! 😉

  1. Lennart

   Bossebus: Ständigt detta Hitlerkort. Kanske inte speciellt övertygande, men det är en regnig söndagsmorgon här i Silicon Valley och jag ska snart ut och se mig omkring så jag låter det vara. 🙂

   Faktum är, som jag har skrivit, att jag förespråkar arbetskraftsinvandring plus att asylsökande som svävar i livsfara i sina hemländer får uppehållstillstånd. Mina enda förbehåll, som om jag förstår dig riktigt, är politiskt oacceptabla i Sverige, är att Sverige inte kan ta emot hur många flyktingar som helst, utan att det leder till sociala problem på grund av arbetslöshet och bristande integration.

 9. Johnny

  Lennart: “Det går viss att förneka för vad du säger stämmer inte alls med verkligheten, så är det inte.”

  Jag har aldrig sagt att ALLA judar har politiskt inflytande (mer än sin röst) eller att alla äger en bank eller ett media företag eller att de styr hela världen (lågt inflytande i ex Japan, Sydkorea, Taiwan, därför ingen mångkultur där). Men några har uppenbarligen ett mycket stort inflytande i västvärlden.

  Jag behöver bara nämna FED, en privatägd centralbank som har exklusiv rätt att trycka oändligt med amerikanska pengar för världens största ekonomi och titta på vilka som äger den och vilka som sitter i dess styrelse för att bevisa hur “rätt” jag har. Det stora ägandet och inflytande inom media och bank i västvärlden är uppenbart. Det är fakta som alla kan se. Sedan den urstarka Israeliska/judiska lobbyn, AIPAC, som lyckats dra in USA i senaste Irak kriget och jobbar 24/7 på att dra in USA i krig mot Iran, fixat miljard dollar stöd till Israel, man säger att Israel och USA har samma utrikespolitiska intressen vilket de självklart inte har.

  Det är mängder av framstående amerikaner som har beklagat sig över den judiska/Israeliska lobbyn i USA och över att det är tabu att tala om det för då förlorar man jobb och karriär som medför ett politiskt korrekt hyckleri om saken. I Ombamas första regering hade väl nästan hälften israeliska pass, dvs dubbla lojaliteter. Det var 100 av 100 senatorer som röstade att Israels krig mot Gaza var okej. För mig och många andra framstår det som ett mycket välorganiserat, välfinansierat och massmedialt resursstarkt internationellt särintresse som har betydande inflytande på politiken i USA och västvärlden.

  http://www.youtube.com/watch?v=y1-_mpskz0A

  1. Lennart

   Johnny: En viktig sak när man argumenterar är att dokumentera vad man säger. Så när du säger att
   “I Ombamas första regering hade väl nästan hälften israeliska pass, dvs dubbla lojaliteter” så får du antingen lägga in en länk från en etablerad amerikansk nyhetskälla som t.ex. NYT, WP, WSJ, eller annan, eller också sluta skriva om det här ämnet.

   Obamas stabschef Rahm Emanuels politiska motståndare här i USA påstod t.ex. att han var Israelisk medborgare, men det visade sig vara en ren och skär lö

 10. Bosse

  Otto: Var och en har självklart rätt att ha sin egen uppfattning och så även du. Men du har nog missuppfattat det hela som jag ser det. Ingen har sagt att “det är ändå ingen idé”, däremot handlar det om hur vi bäst utnyttjar resurserna.

 11. Otto

  Bosse: Näe, Lennart har helt fel där. “Det är ändå ingen idé för vi kan inte rädda alla.” Är enbart cyniskt och jävligt själviskt. På längre sikt ska vi arbeta för globalt välmående men krig är sällan den rätta lösningen för det. Det är vår plikt som har resurser och möjlighet att hjälpa människor i nöd.

 12. Bosse

  När jag skriver om IT, som är det ämne som jag kan mest om, och där jag verkligen hänger med, så får jag väldigt få kommentarer, trots att jag vet att folk läser inläggen.

  Lennart: Ja så är det ju, 95 % av alla kommentarer och diskussioner på den här bloggen handlar om politik och inte så mycket annat. Nog kan jag tycka att det är lite tråkigt att inte fler vill diskutera IT och de samhällsförändringar som ny teknik och just IT för med sig (även om det också på sätt och vis är en del av politiken). Jag tycker också det är intressant med dina inlägg om naturen runt Silicon Valley trots att inte de heller lockar fram så många kommentarer. I vilket fall så uppskattar jag just den här variationen du har i dina inlägg vad gäller ämnesval.

  1. Lennart

   Bosse: Tack för den rosen. En intressant trend jag har märkt är att det plötsligt kan bli kommentarstorka på bloggen i ett par tre veckor, och sen kommer plötsligt kommentarerna flödande igen. Men så är det säkert på alla bloggar.

 13. Bosse

  Otto: Lennart har helt rätt här. Hur många asylsökande Sverige än tar emot så kommer det ändå alltid att vara ett mycket ineffektivt och på längre sikt icke hållbart sätt att försöka avhjälpa den mänskliga nöd som hela tiden uppstår pga diverse krishärdar än här och än där. Jag säger inte att vi ska sluta ta emot asylsökande men på sikt måste vi tänka om och förändra vår strategi angående hur vi bäst bidrar till globalt välmående.

 14. Otto

  När man räddar liv så fungerar även kortsiktiga lösningar. Vi kan inte rädda alla men vi kan rädda några. Bättre med en räddad irakier i Sverige än tio döda i Irak.

  1. Lennart

   Otto: Jag tror vi talar förbi varandra här. Det dör människor runt omkring oss varje dag och vi verkar acceptera det utan större problem. Som att det varje år i Sverige dör omkring 300-400 personer i trafiken varje år. Ungefär 30-50 av dessa är barn. Bör vi inte rädda dom?

   Det dör säkert åtskilliga tusen människor i Sverige varje år som vi kunde rädda om vi bara satsade mer resurser. Så att det dör stora mängder med människor i Irak, Afghanistan, för att inte tala om Kina och USA, är knappast något som bör förvåna oss. Bör vi hjälpa utsatta människor i Irak, Afghanistan, USA, Ryssland, Kina, Etiopien, Somalia, Sudan, osv, javisst, men att ta emot flyktingar är som Bosse skriver inte en långsiktig lösning.

   Själv skulle jag satsa på förebyggande insatser som t.ex. Bill Gates gör runt om i världen. Som räddar liv på längre sikt.

 15. Otto

  Johnny: Du lider av projicering. Du ägnar dig åt klistrar olika provocerande epiteter på folk för att förhindra debatt.

  Lennart: Så människors värde kan mätas i pengar? USA sprider sin skit i världen men vill inte städa upp efter sig. Södertälje har tagit emot fler irakier än vad USA har gjort.

  1. Lennart

   Otto: Jo men tyvärr är det så att hur många irakier Södertälje eller Sverige eller USA än tar emot så blir det bara en symbolisk handling. Irak har idag en befolkning på 31 miljoner och är fortfarande långt ifrån stabilt. Och Irak är bara ett land i kris. Sverige skulle lätt kunna ta emot en miljon flyktingar per år från alla krishärdar och det skulle ändå inte räcka. Det är inte en långsiktig lösning. Bättre då att satsa en eller två procent av BNP och jobba för att förhindra konflikter eller för att mildra dom som redan har brutit ut.

 16. San

  Johnny

  Nja, jag tycker sällsynt illa om en nazist som dig, det får jag erkänna och du har definitivt lyckats med att provocera mig. Utöver det är jag ganska säker på att jag huvudsakligen kommenterar inlägg som handlar om amerikansk politik.

 17. Johnny

  San: “antisemitisk konspirationsteoretiker, nazist och Skien”

  Du säger att du är här för att diskutera amerikansk politik, men du verkar mest ägna dig åt klistrar olika provocerande epiteter på folk för att förhindra debatt, när du inte beklagar dig över den europeiska rasismen förstås.

  Det går inte att förneka att det judiska inflytandet i europeisk och amerikansk politik är betydande, även debatten om det skall tystas med epitet som nazist, konspirationsteori, förintelseförnekare eller antisemitism av etablissemang och medlöpare. Det vore mycket intressantare att diskutera hur det politiska inflytandet faktiskt ser ut och hur det fungerar i praktiken.

  1. Lennart

   Johnny: “Det går inte att förneka att det judiska inflytandet i europeisk och amerikansk politik är betydande”. Det går viss att förneka för vad du säger stämmer inte alls med verkligheten, så är det inte. Här i USA finns det t.ex. omkring sex miljoner människor som själva anser att dom är av judisk börd. Men inom den gruppen finns ett stort antal människor, för det mesta unga, som t.ex. öppet stöder palestinierna, det finns människor som följer judiska traditioner ungefär som jag firar Jul, vilket inte gör mig till kristen eller medlem av KDS, och det finns människor som är helt opolitiska och inte ens röstar.

   I det senaste USA-valet gjorde Romney och republikanerna allt för att få de amerikaner av judisk börd att rösta republikanskt genom att göra pro-israeliska utspel, men det misslyckades helt.

   Så man kan inte skära alla människor över en kam. Det är som när Palme trodde att alla USA-svenskar röstade på moderaterna. Det visade bara hur okunnig han var.

 18. Otto

  Lennart: Jag har aldrig hävdat att man ska ta in invandrare för att sänka medelåldern. Jag vill ha invandring för att vi har råd att ta emot folk som är förföljda. Du verkar tycka att invandringen i första hand ska vara en ekonomisk fråga. Märkligt tycker jag.

  Johnny: Att vara invandrarkritisk är inte att vara rasist. Men att hävda att en svart lucia är fel, det är rasism. Att hävda att andra kulturer är sämre är rasism och när man gör det är man rasist. Jag har kallat dig fascist för att du försvarar den skränande nätmobbens attacker på Åsa tex.

  Tomma ord? Dina poäng eller pengarna?

  1. Lennart

   Otto: Nej det var inte något angrepp på dig, mer ett konstaterande att det finns olika sätt att se på invandring. Jag tycker absolut att både Sverige och USA bör ta emot politiskt förföljda människor. Men det kan knappast bli i någon större utsträckning eftersom det finns så många kriser runt om i världen.

 19. Johnny

  Otto: Japan har liksom Sverige och flera europeiska länder en ekonomisk börda med sin åldrande befolkning, men Japan slipper åtminstone den ekonomiska bördan att försörja stora mängder arbetslösa flyktingar. Sedan skulle ett överbefolkat Japan sannolikt må bra av en befolkningsminskning, mer naturresurser och infrastruktur att dela på. Det skall bli intressant att följa Japans högteknologiska robotindustri.

  Jag delar inte din uppfattning att kritik av mångkultur och invandringspolitik är rasism.

  Jag vet inte hur det går med poängen och miljonerna, har inte hört något, det var nog mest tomma ord.

 20. Johnny

  Lennart: Tack för bra länkar. När det gäller Japan så skulle jag inte kalla det för omfattande invandring från Korea. Japan har 127 miljoner invånare och har drygt en halv miljon invandrare från Korea, mindre än 0.5%. Taiwan har 23 miljoner invånare och 78.000 invandrare från Filippinerna, dvs 0.3%. Det som utmärker länder som Japan, Sydkorea, Taiwan är den relativt mycket låga arbetskraftsinvandringen och den nästan obefintliga flyktinginvandringen, totalt knappt 1%. Ungefär samma nivå som Sverige på 1960-talet.

  Det är sant att arbetskraftsinvandrarna till Sverige på 1950 och 1960 talet kom från närområdet, speciellt från Finland (450.000). Efter 1973 (oljekris, inflationskris, industrikris) när antalet industrianställda toppade på 1.1 miljoner (idag 285.000 före varslen) har Sverige inte haft något större behov av arbetskraftsinvandring och därefter har vi nästan uteslutande haft skattesubventionerad flyktinginvandring som ökat antalet utlandsfödda från ca 1% till 15% idag, den största demografiska förändringen i svensk historia mig veterligen. Fast flyktingarna kommer inte från vårt närområde, utan från f.d. Jugoslavien, Iran, Kurdistan, Libanon, Vietnam, Chile, Irak, assyrier/syrianer och palestinier, med flera. Idag kommer de flesta flyktingar främst från Afghanistan, Somalia och Syrien. Sverige hade 1990 tre invandrargetton med minst 40% arbetslöshet, idag har vi ca 200 invandrargetton med minst 40% arbetslöshet.

  USA har nästan uteslutande haft arbetskraftsinvandring och precis som du säger så är invandringen av höginkomsttagare (betalar mer i skatt än den välfärd de erhåller) lönsam och invandringen av låginkomsttagare (betalar mindre i skatt än välfärden de får) är olönsam. Nettointäkten av amerikansk arbetskraftsinvandring är beräknad till $7 miljarder i en $15000 miljarders ekonomi, dvs mindre än 0.5 promille, enligt amerikansk harvardforskare som Tino Sanandaji ibland refererar till. Det är förvånadsvärt låg siffra tycker jag.

  Min poäng var att länder som Japan, Sydkorea och Taiwan med relativt låg arbetskraftsinvandring och nästan obefintlig flyktinginvandring som inte har politiskt beslutad mångkultur och massinvandring klarar sig alldeles utmärkt i den globala ekonomin.

 21. San

  Johnny

  Jag är för övrigt här mest för att diskutera amerikansk politik. Den ende som tar någon “fajt på nätet” är du i form av långa förvirrade monologer som ett fåtal läser igenom.

 22. San

  Johnny

  Du får nog räkna med att jag kallar en antisemitisk konspirationsteoretiker för just nazist. Kanske låter jag som någon från SSU, du låter som en nazist. Ha en bra kväll i Skien.

 23. Otto

  Johnny: Japan har ruskiga problem med sin åldrande befolkning. De försöker uppfinna robotar som ska ta hand om sina gamla…

  Är inte du precis lika barnslig när du kallar folk för kulturmarxister och SSU:are? Slå upp rasist i en ordbok så kanske du förstår vad ordet betyder.

  Hur går det med poängen och miljonerna som du skulle håva in?

  1. Lennart

   Otto: Ett ögonblick. I Sverige är medianåldern enligt CIA:s World Factbook 42,2 år, https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sw.html, i Japan är den 45,4 https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ja.html

   Det är visserligen en skillnad, men inte en milsvid skillnad. Jag tror själv inte att man kan driva ner medelåldern i ett land genom immigration under någon längre tid eftersom invandrarna ju också blir äldre. Förr eller senare bör väl en sån strategi kollapsa som det Ponzibedrägeri det liknar?

   Arbetskraftsinvandring har definitivt mätbart positiva effekter. Invandring för att driva ner medelåldern tror jag som sagt inte på.

 24. Johnny

  San: “Udda som i något störd nazist.”

  Du tycker inte att det är lite väl barnslig kommentar? Du påminner om en pubertal SSU:are som skall “ta fighten på nätet” eller en rabiat kulturmarxist som Åsa Linderborg som slänger sig med epitet som främlingsfientlig, rasist, fascist, nazist och islamofob om alla som inte delar hennes extrema åsikter.

  Well, vi fick i alla fall lära oss i denna tråd att länder som Japan, Sydkorea, Taiwan och Kina som inte har politisk beslutad mångkultur och massinvandring hävdar sig mycket bra i den globala ekonomin, så argumentet att mångkultur och massinvandring är nödvändig för att klara konkurrensen i det globala ekonomin är felaktig,alltid något.

  1. Lennart

   Johnny: Den form som invandring kan ta är långt ifrån ointressant.

   Japan har t.ex. länge haft omfattande invandring från Korea, http://en.wikipedia.org/wiki/Koreans_in_Japan. En halv miljoner Koreanska medborgare bor f.n. i Japan.

   I Taiwan kommer invandrarna mest från Filippinerna http://en.wikipedia.org/wiki/Filipinos_in_Taiwan, men även från andra länder som Indien, Vietnam, Indonesien (145 000) osv.

   Så precis som i Sverige så kommer den största delen av invandringen från lokalområdet.

   Från USA vet vi sedan länge att arbetskraftsinvandring av redan utbildad arbetskraft är ett stort ekonomiskt plus, men att invandring av outbildad arbetskraft är mer svårbedömd.

 25. Marcin

  Kanske inte i hela Iran och inte i alla sektorer, men i många fall går jobbet inte till den bäst lämpade, utan till den släktingen som kan uppgifterna något så när.

  Precis som som Christer W ovanför säger.

 26. Johnny

  Lennart: Tack för din uppskattning, det var trevligt av dig.

  När det gäller särskrivning av Nord Amerika så är jag för det, det är vackrare, värdigare, mäktigare, stoltare och mer ödesmättat med särskrivning och stor bokstav. Här tycker jag Svenska Akademin bör anpassa sig till den glöbala världen och språkpolisen bör vara flexibel för harmoniskt umgänge.

  San: “Udda person”. Kanske är jag det, men många här på bloggen är ganska udda personer och det tycker jag är roligt.

 27. San

  Lennart

  Du må ha något motvilligt varma känslor för denne Johnny. Jag uppfattar honom som en minst sagt udda figur.

 28. Johnny

  Bossebuss: Jag tar till mig av kritiken. Det kanske var delvis “off topic” även om jag tycker att Japan och Syd Korea samt Taiwan är intressanta länder då de inte har mångkultur eller invandring som i Europa och Nord Amerika. Förstår att alla inte är lika intresserade som jag av saken. Det är inte min mening att starta debatt krig på bloggen, men jag anser mig ha rätt till verbalt våld i självförsvar när invektiven kommer farande, ibland tappar jag tålamodet och det ber jag om ursäkt för.

  1. Lennart

   Johnny: Fint skrivet, tack! Vill bara påpeka att det heter “bloggkrig”, “Sydkorea”, “Nordamerika” osv. I svenska språket så skriver man ihop såna ord.

   Det kanske vore lämpligt med en nybörjarkurs i svenska för invandrare 🙂

 29. svenjulle

  Jag gissar det har med fred, trygghet och framtidstro att göra, eller snarare bristen därpå. I Irak varken fred eller trygghet, och vill ni veta lite om deras framtidstro kan ni läsa senaste Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology. I Saudiarabien fred och trygghet, åtminstone för dem som har samma religiösa inriktning, som mörkmännen i kungafamiljen. Framtidstron är det nog sämre med.
  Lever man ett någorlunda välordnat, förutsägbart liv, har man inte så stort behov av att haka fast vid gamla traditioner, vidskepelse eller hat mot “annorlunda” människor. Det har gjort bla skandinaverna till några av de mest teknikvänliga och antitraditionella i hela världen.

 30. Christer W

  Varför det är så svårt etablera it-industri i mellersta östern? Jag tror att det handlar om att det är fortfarande i stor utsträckning är klan- och släkt-samhällen.

  Något jag märker bland mina muslimska bekanta här är att deras relationer till varandra blir öppnare och att de diskuterar en hel del av de egna bakgrunderna och dess inverkan.

  En intressant första reaktion är att när de upptäcker att det inte är ett dugg väsentligt att tala om vilken religion man har utan det är var och ens ensak blir de väldigt konfunderade. När de väl också upptäcker att många svenskar inte är troende och till och med ateister eller agnostiker blir de än mer förundrad.

  1. Lennart

   Christer, Svenjulle: Bra hypoteser, men så var Taiwan till fram på 1950-talet också, dvs familjen spelade en oerhört viktig roll. Men i det konfucianska samhällena så lyste religionen med sin frånvaro. Jag kan inte sätta fingret på orsaken men det finns en skillnad mellan de kunfucianska och muslimska samhällena som gör det svårare att etablera IT-industrin i de senare.

   En annan intressant fråga är hur stark den öppna kodrörelsen verkligen är i länder som Kina, Japan och Indien. Dvs att det finns IT där betyder ju inte att det nödvändigtvis vinns en massa startupföretag baserad på öppen kod.

 31. Christer W

  Jag tycker Johnny är en tillgång!! De flesta som läser något av honom inser att han är den bästa propagandan mot SD och deras politik.
  Det är kanske därför han inte får skriva i SD-organ och närstående eftersom han förmodligen skulle sänka skutan.

 32. Bossebus

  San:

  Gillar du debattförstörare?

  Säg “muslim” och vissa går i spinn om massinvandring?

  Må vara att jag personligen inte tror på allt lull-lull från IT-världen…

  Dom är precis likadana idioter som vi andra med fördomar och preferenser,antipatier etc.

  Gott Nytt!

 33. San

  Tråkigt kanske. Men det väcker en del frågor. Varför har Johnny valt USA-bloggen för sitt korståg. Det får betraktas som ett udda forum. Läsarantalet är begränsat och inte överdrivet intresserat av den specifika frågan. Det är lite som att snacka fotboll på ett forum om hockey.

  Det är ju inte lite heller. Långa offtopic inlägg, ofta hela tiden. Det måste spenderas en del tid på det och hänger Johnny på fler forum?

  1. Lennart

   San: Läsarantalet är begränsat. Snälle San, den här bloggen har alltid satsat på kvalitet och helt och hållet struntat i kvantitet. Eller kanske det ska vara tvärt om?

   Det finns faktiskt från några hundra till ett tusental personer som läser bloggen varje dag, från USA till Sverige, resten av EU, och platser som Kina, Japan, Iran, Israel osv, men de flesta kommenterar inte.

   När jag skriver om IT, som är det ämne som jag kan mest om, och där jag verkligen hänger med, så får jag väldigt få kommentarer, trots att jag vet att folk läser inläggen. (Något som jag vet bl.a. eftersom jag då och då får mejl från journalister).

   Plötsligt dyker det upp en ny person som kommenterar ett tag och som sen försvinner, oftast utan ett ord. Vilket är litet ledsamt. Men det verkar alltid finnas ett halvdussin personer som troget kommenterar, och som gör att det känns litet mindre ensamt att skriva rakt ut i etern.

   Johnny är en av dom som har hängt med längst, jag vet inte i hur många år. Han är en person som jag säkert aldrig skulle träffa i levande livet, men som jag ändå har lärt känna genom hans kommentarer. Som ibland kan vara riktigt humoristiska, när dom inte retar gallfeber på mig och många andra.

   Men det är en skillnad på kommentarer som kan irritera och de hatkommentarer som bl.a. hotar mig själv till liv och lem, och som jag aldrig släpper fram.

 34. Bossebus

  Johnny boy:

  Jag vill egentligen inte spä på alanysen av din totala saknad av dito.

  Jag förmodar du läser Gamla Testamentet varje morgon…Hesekiel kan säkert vara kul för dig.

  Men allvarligt: Sluta spamma din skit här,det blir bara fruktansvärt tråkigt och “off topic” hela tiden.

  Lennart: Kör dina alanysprogram vs Jonny boy och tittarsiffrorna,så vi ser ett verkligt exempel.

  😉

  ps:

  Det fanns en “politisk analytiker” på en site för 15 år sedan som babblade som jonny boy. Typ: Köp amfettamin,åk till Cph och köp och brudarna är bättre än i Stockholm. (Resten syns ovan av J Boy själv).

  ds

  pps: Jag stavar naturligtvis “fel”.. )

 35. Johnny

  Islam.

  Ägnar man det mesta av sin vakna tid till att praktisera Islam så blir det inte så mycket tid till andra studier. Det bisarra är att våra politiker och journalister säger att muslimska invandrare är nödvändiga för Sveriges framtid, de skall utveckla vår framtida industri med sina högteknologiska kunskaper och innovationer, trots att de inte lyckats med något av detta i sina egna länder. De skall rädda våra pensioner och välfärd. Hur någon tänkande människa i Sverige kan tro på denna uppenbara propaganda lögn är ofattbart.

  Jag noterar också att Japan har lyckats utveckla världsledande företag utan någon nämnvärd invandring, samt att vi har sushi restauranger i Stockholm utan att vi behövt importera 100.000-tals japaner, hur är detta möjligt? Det strider mot all multikulturell propaganda våra politiker och journalister hjärntvättat oss med sedan 1975.

  Bra inlägg som ställer många bra frågor.

 36. San

  Ett överflöd av oljeinkomster hämmar annan innovation? Det kommer väl inte speciellt mycket idéer från mö över huvudtaget. Bara bisarra byggprojekt och upphandlig av europeiska fotbollslag. Maken till kapitalförstöring får man leta efter. Iran är ju fö inte en del av Mellanöstern.

Comments are closed.