Politik

10 000 datorer per person, är vi redo för hur tillgången till massivt stora datamängder kommer att förändra våra liv?

Förvandligen från ett analogt pappersbaserat samhälle till ett digitalt samhälle där all information och alla data existerar i digital form i de världsomspännande datormolnen, kom plötsligt i början på 2000-talet.

När historikerna, med hjälp av automatiserade datasystem, om några hundra år ser tillbaks på världshistorien så är det troligt att just övergången till ett databaserat samhälle kommer att ses som en av de största förändringarna i världshistorien.

Vi talar idag om Big Data, massiva datamängder som idag samlas in på de flesta områden i samhället, inte minst av myndigheterna för att hålla kontroll över medborgarna, som FRA i Sverige.

Men dagens datamängder är bara början och Stanford-universitetets datavetenskapliga fakultet Strategic Plan ger en synnerligen spännande inblick i hur dom tror att världen kommer att se ut om 13 korta år:

 • By 2026, the majority of our decisions will be based on data mediated by massive computer
  systems. We will routinely collect terabytes of data per person per day and use massive new
  machine learning techniques to discover new patterns. …
 • By 2026, many individuals in the developed world will own on the order of 10 to the power 4 CPUs. (alltså 10000 datorer per person)
  … these computers will be equipped with sensors and actuators through which they can affect our environments.
  Most computers of the future will be low-cost, embedded, and massively distributed. …
  These pervasive physical sensor networks will enable us to monitor in minute detail our own physical activities, and they will provide a seamless bridge to the virtual world. …
 • By 2026, we will spend a significant fraction of our time in virtual worlds. Present-day
  examples of this new trend include chat rooms, instant messaging, BLOGs, virtual
  classrooms, online gaming, and interactive movies.

  In the future, teaching will increasingly rely on virtual classrooms, enabling students and teachers to interact over long distances….And in our free time, we will explore remote physical places through virtual interfaces, and engage in virtual games and interactive movies with people far away.

Det intressanta med de här visionen av en värld som trots allt bara ligger 13 år framåt i tiden, är att den framför allt handlar om data och inte om robotar eller andra science fiction-visioner.

Data kommer att bli allt dominerande, data om oss själva, om samhället, om industrin, utrikespolitiken, om maten, sjukvården osv. Data som kan stöpas och blötas och analyseras av datorer och oss själva, för att komma fram till nya lösningar och innovationer.

Frågan på sikt är hur mycket mark vi själva kommer att tappa mot datan och om de virtuella världar som Stanfordforskarna målar upp inom en nära framtid kommer att likna den vision som målades upp i Andy och Larry Wachowskis film Matrix, en illusorisk simulerad verklighet konstruerad av världen som den var under 1999 utvecklats av maskiner för att hålla människor fogliga i sin fångenskap.

Själv tror jag att övergången till massiva datamängder kommer att hjälpa oss förstå den värld vi lever i på helt nya sätt. Och samtidigt att vi kommer att kunna skapa datadrivna robotliknande datorer som likt dagens autopiloter och Googles självstyrande bil kommer att ta över allt mer rutingöra från oss människor och på så sätt kunna göra världen säkrare.

Jag ser det själv inom sjukvården här i USA där automatiserade datasystem nu börjar ta över sysslor som hittills endast kunde utföras av läkare.

Pressklipp:
Datafel orsakade flygkaos,Ny teknik kan göra plattorna tunnare,Netflix skyller avbrott på Amazon

[tags]Big Data, Stanford Computer Science, Matrix, Stora datamängder, Datormolnen [/tags]