Politik

Över det Fiskala Stupet? Efter Obamas övertygande valseger, republikanerna till massiva motattacker, kan Obama återhämta initiativet?

Efter sitt svåra nederlag i president- och kongressvalet i november har republikanerna och deras radikala stödgrupper helt oväntat tagit initiativet och ställt Obama och demokraterna mot väggen. Det verkar troligt att republikanerna kommer att kunna paralysera den federala regeringen i Washington och göra det omöjligt för Obama att styra USA under de närmaste två åren. Och om två år går USA återigen till valurnorna i nya kongressval. Ett val som symboliserar slutet på Obamas tid som effektiv president. De sista två åren av hans presidentperiod kommer att upptas av nästa presidentval, en tid när en sittande presidents makt alltmer kringskärs och han blir en lame duck.

Republikanerna verkar vara på väg att förvandla president Obama till en lame duck innan han ens har svurits in för sin nästa presidentperiod.

Obamas försök att nominera en ny utrikes- och försvarsminister stoppades lätt av republikanerna innan nomineringarna ens hann bli officiella. Detta trots att Obama hade tagit det säkra för det osäkra och gjort klart att han tänkte nominerade republikanen Chuck Hagel till posten som USA:s näste försvarsminister . Men förhoppningen att han på så sätt skulle kunna blidkar republikanerna visade sig vara en missräkning. Istället stoppade den mäktiga Israel-lobbyn lätt Hagel för att han för många år sen hade ska ha gjort ett kritiskt uttalande om Israel.

Obamas försök att minska tillgången till automatvapen i USA efter den senaste skolmassakern har redan lett till kraftiga protester från den mäktiga Vapenlobbyn, en annan av USA:s extrema lobbygrupper, som inte bör ha några större problem med att neutralisera den kommitté som ska ledas av vicepresident Biden. Det kommer att bli mycket snack men inga praktiska resultat.

Det enda praktiska resultatet av den senaste skolmassakern verkar bli att den amerikanska pressen nu har börjat uppmärksamma vapenvåldet, och att New Yorks borgmästare Michael Bloomberg till skillnad från den semestrande Obama, har tagit ledningen i kampen mot vapenlobbyn, bl.a. genom att finansiera politiker som är modiga eller kanske dumdristiga nog att ställa upp mot vapenlobbyn i kommande kongressval.

Erica Goode och Sheryl Gay Stolberg skriver i New York Times om hur vapenlobbyn har fått lagar genomförda som gör det omöjligt att ens kolla vapeninnehav i USA: Legal Curbs Said to Hamper A.T.F. in Gun Inquiries

For example, under current laws the bureau is prohibited from creating a federal registry of gun transactions. So while detectives on television tap a serial number into a computer and instantly identify the buyer of a firearm, the reality could not be more different.

When law enforcement officers recover a gun and serial number, workers at the bureau’s National Tracing Center here — a windowless warehouse-style building on a narrow road outside town — begin making their way through a series of phone calls, asking first the manufacturer, then the wholesaler and finally the dealer to search their files to identify the buyer of the firearm.
….
In an age when data is often available with a few keystrokes, the A.T.F. is forced to follow this manual routine because the idea of establishing a central database of gun transactions has been rejected by lawmakers in Congress, who have sided with the National Rifle Association, which argues that such a database poses a threat to the Second Amendment. In other countries, gun rights groups argue, governments have used gun registries to confiscate the firearms of law-abiding citizens.

Bob Egelko skriver i San Francisco Chronicle om hur det finns ett direkt samband mellan tuffa vapenlagar och låga dödssiffror i USA: Tough gun laws linked to fewer deaths

… a new study by a San Francisco organization reaches the opposite conclusion: States with the most restrictive laws, including Connecticut and California, have lower rates of gun-related deaths, while states with few limits on firearms have the highest rates.

In 2009 and 2010, the most recent years for which information is available, California had the nation’s strongest gun controls and the ninth-lowest rate of gun deaths, according to the Law Center to Prevent Gun Violence, which favors firearms regulation.

Connecticut had the fourth-strongest gun laws and was sixth-lowest in gun deaths, while Hawaii ranked fifth in gun control and had the lowest death rate.

At the other end of the scale, the report found that Alaska, Louisiana and Montana – all graded F for gun control – had the highest rates of deaths caused by gunfire, more than double California’s rate. The law center graded all 50 states and gave an F, for weak regulation, to 24 of them.

Barry Meier och Andrew Martin skriver i New York Times om hur dataspelsföretag är i säng med vapenlobbyn: Real and Virtual Firearms Nurture a Marketing Link

Men allt det här är av sekundär betydelse mot tepåsarnas totala vägran att samarbeta med president Obama för att rädda USA från det fiskala stupet om några dagar. En term som syftar på en kombination av skattehöjningar och utgiftsnedskärningar i den federala budgeten som träder i kraft 1 januari 2013. Stupek kommer att innebära att USA:s budgetunderskott minskar, men det skulle också innebära en åstramning i ett dåligt konjukturläge, och kunna förvärra recessionen.

Jonathan Weisman skriver i New York Times om att allt hopp inte är ute för en sista-sekunden-lösning: In Flurry of Activity, Only Muted Hope for Fiscal Deal

“I have to be very honest,” Senator Harry Reid of Nevada, the majority leader, said Thursday. “I don’t know timewise how it can happen now.” ... Republicans involved in the talks said both sides would probably be able to agree to extend expiring Bush-era tax cuts up to some income threshold higher than Mr. Obama’s $250,000 cutoff but lower than the $1 million sought by the House speaker, John A. Boehner. To that, leaders would probably agree to add provisions to stop the alternative minimum tax from suddenly enlarging to hit more middle class households, and possibly to extend expiring unemployment benefits.

Det är knappast heller troligt att Obama kommer göra något åt den globala uppvärmningen eller rädda Palestinierna från de snabbt växande israeliska bosättningarna på Västbanken.

Det viktiga här kanske inte är om Obama skulle kunna vara en effektivare president med en klarare agenda, utan hur USA:s lobbygrupper nu blir allt mäktigare, t.o.m. mäktigare än den federala regeringen, i alla fall när dom samarbetar med republikanerna.

Om skyttegravskriget fortsätter så här så kan kongressen lika gärna ta ledigt under de närmaste två åren för man kommer hur som helst inte att kunna göra speciellt mycket.

Däremot tror jag inte att Binjamin Netanyahu kommer att kunna tvinga Obama att anfalla Iran, ens med tepåsarna och den kristna högern på sin sida.

Pressklipp:

Republikanerna styr likt diktatorer,Obamas kärlekstips för ett hållbart äktenskap,USA stänger ambassad,Stora pengar i USA:s fängelseindustri

[tags]Unemployment, Unemployment Extension, Unemployment, Unemployment, Emergency Unemployment Compensation, Federal Unemployment, Federal Unemployment Extension, Federal Unemployment Fiscal Cliff, Fiscal Cliff, Fiscal Cliff Unemployment, Unemployed, Politics News [/tags]