Politik

Syrien-förhandlingar? Kan Putin få Obama att rädda Assad-regimen och Rysslands positioner i Syrien?

Efter att den 11/11 ha erkänt motståndsrörelsen i Syrien, utan att dock samtidigt ha brutit relationerna med Assad-regimen, som behåller sin ambassad och representation i Washington, så har Obama återigen förlorat intresset för inbördeskriget i Syrien. Ett krig han aldrig har varit intresserad av.

I och för sig är det naturligt att han inte vill att USA ska bli inblandad i ännu ett krig i Mellanöstern, men det betyder samtidigt att han har lämnat fältet fritt för Vladimir Putin att lansera ett nytt “fredsinitiativ” som är avsett att rädda Assad och hans regim innan den faller till rebellerna. Och Assad-regimens fall kan vara närmare än vi tror, som Joby Warrick and Colum Lynch skriver i dagens Washington Post: Syrian leader Assad said to be isolated, fearful as regime faces collapse

Moreover, Middle Eastern intelligence officials, citing accounts from defectors that could not be verified, say Assad has ceased going outdoors during daylight hours, apparently out of fear that he will be hit by a sniper’s bullet or other fire.

“His movements suggest a constant state of fear,” a Middle Eastern official said on the condition of anonymity to discuss sensitive intelligence.

Assad’s words, however, continue to convey a resolve to remain in power. In his last televised interview in early November, the Syrian president vowed to “live in Syria and die in Syria.”

He showed no change of heart and little willingness to compromise during private meetings with U.N. officials who traveled to Damascus this week to discuss a plan for a transitional government. Officials briefed on the meetings said Assad appeared poised and confident.

Ellen Barry skriver i New York Times om Putins senaste fredsinitiativ som kommer att diskuteras i Moskva mellan Ryssland, USA och FN i januari: Insistence on Assad’s Departure Will Only Cost More Lives, Russian Official Says

Russia’s foreign minister, Sergey V. Lavrov, said on Saturday that there was “no possibility” that President Bashar al-Assad of Syria could be persuaded to leave and that the opposition’s insistence on his departure as a precondition for peace talks would only cost “more and more lives of Syrian citizens” — suggesting slender hope for a breakthrough in negotiating an end to a conflict that has already killed more than 40,000.

Moscow has made a muscular push for a political solution in recent days, sending signals that the Kremlin, one of Mr. Assad’s most crucial allies, sees an urgent need for political change. But even as an international consensus forms around the notion of a transitional government, it has snagged on the thorny question of what role, if any, Mr. Assad would play.
….
“He has repeatedly said, both publicly and privately, including during his meeting with Lakhdar Brahimi not long ago, that he has no plans to go anywhere, that he will stay in his post until the end, that he will, as he says, protect the Syrian people, Syrian sovereignty and so forth,” Mr. Lavrov said. “There is no possibility of changing this position.”

Frågan är nu om president Obama kommer att gå med på ett ryskt initiativ där Assad sitter kvar fram till ett förmodat val i Syrien år 2014.

För Obama skulle ett sådant arrangemang ha ett stort plus. Riskerna för att de av honom så fruktade islamistiska grupperna inom motståndsrörelsen skulle ta över makten försvinner plötsligt. Däremot har jag svårt att tro att ett sånt öppet svek mot motståndsrörelsen skulle vara möjligt.

Om inte annat skulle det visa Assad att han plötsligt hade räddats från avgrundens djup av sin värste fiende, med oanade konsekvenser för USA och dess redan skamfilade ställning i Mellanöstern.

Så det här “fredsinitiativet” verkar mest vara ännu en skröna.

För att citera den Hendrik Willem van Loon i A Military History and Atlas of the Napoleonic Wars, kapitlet om The Russian Campaign: But when the tsar of all the Russians, the commander-in-chief of three million horse guards, foot guards, life guards and Cossacks, begins to talk sweetly of brotherly love it is time for decent people to look to their guns

Motståndsrörelsen kommer förr eller senare att vinna och Assad-regimen att störtas. Det vore rena vansinnet för Obama att gå med på något annat än att Assad-regimen ställs inför rätta för sina upprepade krigsförbrytelser.

Men Obamas osäkra ställning i Syrien-krisen har gett Assad ett mycket starkt kort att spela. Nämligen den brända jordens strategi, som kommer att tvinga miljoner Syrier på flykt. Samtidigt som USA och väst nu måste satsa miljonbelopp på att återuppbygga de befriade områdena. Men ingenting hörs från Washington och det ger alltså Putin chansen att rädda sin skyddsling i Syrien.

Pressklipp:
Syriensändebud i Moskva för samtal,“Helvete alternativet till fredsprocess i Syrien”,Ryssland tror på lösning i Syrien,Syriensändebud i Moskva för samtal,

[tags] Bashar Assad, Syria, Video, Baath Party, Syria Civil War, Syria Rebels, Assad Exile, Assad Refuse Leave Syria, Syria Conflict, World News[/tags]