Politik

Ditt nyårslöfte: lär dig programmera Ruby under 2013 och förstå den nya globaliserade datavärlden!

Vi lever i en helt ny data-värld, en värld som är baserad på data, definierad av data och helt beroende av data. Att inte kunna manipulera och programmera data i dagens data-värld är som att inte tala ett enda utländskt språk i vår globaliserade värld. Det betyder att man inte kommer att kunna vara med och tävla om de mest intressanta jobben eller de mest spännande och välbetalda jobben. Eller ens förstå vad världen handlar om.

Och även om kan inte befinner sig i tonåren och kanske inte ens är finnig, så är svårt att leva i en värld som är helt beroende av data utan att förstå något om data. Vilket är varför 2013 är året när just du lätt kan lära dig programmera om du bara vill.

Att programmera är faktiskt inte alls svårt.

Så låt oss börja!

För den som vill börja lära sig programmera så finns det två språk som är de mest tillgängliga och lönsamma att lära sig, Ruby och Python.

Båda är oerhört populära inom den startuprörelsen här i Silicon Valley, och en bättre rekommendation än så kan man knappast få.

Ruby skapades av japanen Yukihiro “matz” Matsumoto i mitten av 1990-talet. Det är ett rent objektorienterat programspråk vilket gör det intuitivt och lätt att lära sig, och också anpassat till att skriva program som manipulerar data inom olika domäner.

Om vi börjar med Ruby så kan vi börja med att titta på videon ovan. Det är en mycket bra introduktion till språket, där man lätt kan lära sig litet om språket på några minuter.

Man kan också klicka på TryRuby-länken och skriva in kod-snuttar från den här länken.

Att installera Ruby är mycket enkelt, som den här videon visar. Man kan sen följa med i den utmärkta serien av självstrudie-episoder som går igenom hela Ruby-språket.

Men vad som gör Ruby så spännande och enkel att lära, är att det är byggt kring ett synnerligen aktivt socialt nätverk där programmerare över hela världen snickrar ihop moduler som går under namnet “gems” eller ädelstenar, litet programmeringsskoj eftersom Ruby är namnet på en ädelsten. Och dessa moduler kan man ladda ner med en musklick och på de sättet utöka själva språket.

En sån modul är Sinatra som jag har skrivit en del om och som plötsligt gör det MYCKET lätt att skriva webbapplikationer.

För den som vill skriva mer avancerade och storskaliga webbapplikationer i Ruby så är det bara att ladda ner ramverket Padrino direkt i Sinatra och Ruby. Och sen, för den som vill skriva riktigt storskaliga program så är det bara att ladda ner Ruby On Rails, som f.ö. skapades av dansken .

Ruby fullkomligt flödar över av en tsunami av nya idéer, nya program, nya “ädelstenar” som i sin tur påverkar andra språk. Sinatra har t.ex. lett till en hel uppsjö av imitationer, som Fat-Free, Fitzgerald, Glue, klein, Laravel, Limonade, MiMViC, Silex, och Slim, och det vara för PHP-språket.

Så även om man aldrig tänker programmera professionellt så är Ruby och det världsomspännande sociala nätverket kring Ruby en oerhört spännande plats att tillbringa några timmar per dag eller vecka.

Och ett sätt att lära sig vad programmering och data handlar om.

Mer om detta tema under 2013.

Pressklipp:
Teknikåret – testa om du har koll.,

[tags]Ruby Language, Programming Languages, Startupföretag i Silicon Valley, Lär dig programmera , programmering i Silicon Valley[/tags]