Politik

Storseger för Google, Apples framtid, innovationsklimatet i Silicon Valley

Kontorsbyggnad på Googles campus i Mountain View.

USA:s viktiga Federal Trade Commission har beslutat att inte ingripa mot Google för hur dom visar sina egna produkter i sökresultaten, och även om Google gick med på att göra vissa förändringar på andra områden så är det här en storseger för Google.

Här är FTC:s hemsida om beslutet: Google Agrees to Change Its Business Practices to Resolve FTC Competition Concerns In the Markets for Devices Like Smart Phones, Games and Tablets, and in Online Search. Landmark Agreements Will Give Competitors Access to Standard-Essential Patents; Advertisers Will Get More Flexibility to Use Rival Search Engines

Edward Wyatt skriver i New York Times: A Victory for Google as F.T.C. Takes No Formal Steps

The Federal Trade Commission on Thursday handed Google a major victory by declaring, after an investigation of nearly two years, that the company had not violated antitrust or anticompetition statutes in the way it arranges its Web search results.

By allowing Google to continue to present search results that highlight its own services, the F.T.C. decision could enable Google to further strengthen its already dominant position on the Internet.

It also enables Google to avoid a costly and lengthy legal war of attrition like the antitrust battle that Microsoft waged in the 1990s. That fight took an enormous toll on Microsoft and opened the door for competitors like Google to become the technology sector’s new leaders. Now, a weakened Microsoft was among those most vocal in complaining that Google was unfairly abusing a monopolistic position to thwart its rivals.

Samtidigt, som Shalini Ramachandran skriver i Wall Street Journal, så satsar Google tillsammans med andra aktörer nu på att bygga ut USA:s risiga bredband, i ett tecken på hur mycket bredare Googles IT-satsningar än en Apples: Speedier Internet Rivals Push Past Cable

Google Inc. and a host of smaller companies working in partnership with cities like Seattle and Urbana, Ill., are building fiber-optic networks that offer speeds of a gigabit per second. That’s more than three times as fast as the maximum speeds available to residential subscribers of major cable or phone companies.

Cable companies, meanwhile, are holding back. To offer the faster speeds across their service areas alongside other services like television, cable operators would have to spend billions more on their networks.

Amir Efrati skriver i Wall Street Journal om Googles hårda satsning på sitt Sociala Nätverks Google +, i ett försök att hämta in på Facebooks stora försprång: There’s No Avoiding Google+

Google Inc. is challenging Facebook Inc. by using a controversial tactic: requiring people to use the Google+ social network.

The result is that people who create an account to use Gmail, YouTube and other Google services—including the Zagat restaurant-review website—are also being set up with public Google+ pages that can be viewed by anyone online. Google+ is a Facebook rival and one of the company’s most important recent initiatives as it tries to snag more online advertising dollars.
….
The impetus comes from the top. Google Chief Executive Larry Page has sought more aggressive measures to get people to use Google+, two people familiar with the matter say. Google created Google+ in large part to prevent Facebook from dominating the social-networking business.

Both Facebook and Google make the vast bulk of their revenue from selling ads. But Facebook has something Google wants: Facebook can tie people’s online activities to their real names, and it also knows who those people’s friends are. Marketers say Google has told them that closer integration of Google+ across its many properties will allow Google to obtain this kind of information and target people with more relevant (and therefore, more profitable) ads.

Google+ är nu uppe i 235 miljoner medlemmar, jämfört med Facebooks 800 miljoner. Nu kan man alltid diskutera hur många av dessa medlemmar är aktiva. Men klart är att Google har lyckats flytta fram sina positioner med Google+ på ett sätt som få trodde skulle vara möjligt.

Googles andra front, den mot Apple ser f.n. aningen bättre ut än tidigare.

Jag har pratat med några vänner om Apple som säger att Apples affärsmodell går ut på att försvara sitt varumärke genom att producera ständigt nya konsumentprodukter på löpande band. Bara på så vis kommer Apple att kunna behålla sitt onekliga försprång över sina konkurrenter, däribland Google och Samsung.

Apple är som Prada, Dolce & Gabbana och Versace och andra modedesigners, allt handlar om att hålla kunderna klistrade till varumärket. Apple har en mycket fokuserad affärsmodell medan Google har ett brett sortiment med produkter, allt från självstyrande bilar till bredband till Googles revolutionerande glasögon.

Apple kommer givetvis att överleva, men frågan är om dom kommer att kunna fortsätta hålla kundernas intresse vid liv även efter Jobs. Det verkar inte riktigt lika troligt. I synnerhet inte med den helt okarismatiske Tim Cook som mest liknar en gammal socialdemokratisk partigängare från någon arbetarkommun på sent 1950-tal. Även om han klart är USA:s i särklass största logistikexpert. Men det är som att vara bra på VVS om man arbetar på ett konstmuseum. Det är inte riktigt samma sak som väldesignade produkter.

Josefin Jakobsson, slutligen, skriver på SvD om Apples framtid: Syrefattigt för Apple på topp

Inget träd kan växa upp till himlen. Kanske inte ens en it-jätte från Cupertino. 15 månader efter att Tim Cook tog över rodret på Apple står bolaget starkt, men mycket talar för att glansen börjat falna kring det stora äpplet.

”Vi har nått peak-Apple, från och med nu går det bara utför.” Orden är Dan Crows, it-profil och kolumnist. Han tillhör den grupp som menar att Apple är på väg att spela ut sin roll som innovationsdrivare.

Francisco Dao på PandoDaili slutligen, tar upp den perenna frågan om Innovationstakten i Silicon Valley har mattats: Why Silicon Valley Innovation has Stalled

From Peter Thiel’s lament that “they promised us flying cars but instead we got 140 characters” to Michael Arrington’s latest complaint that he’s bored with what currently passes for innovation, there is a growing chorus of people voicing their disappointment with Silicon Valley’s inability to push the envelope. While core hardware, microprocessors, infrastructure, and display technologies continue to break new ground, I think it is a fair assessment to say that innovation in internet products and services has been largely derivative and underwhelming.

Det här tror jag är bara dumheter. Jag skrev för bara en timme sen om: Den mobila sjukvårdsrevolutionen: San Franciscos AliveCor sätter en EKG-maskin i din iPhone som är bara ett litet exempel på innovation här i Silicon Valley.

Visst, det finns som alltid en massa plagiat och variationer på redan kända teman som mobila fotoappar med en social komponent och en bakända i datormolnen. Men så har det faktiskt alltid varit.

Förstärkta positioner för Google alltså, Silicon Valleys Aten, mot Apple, Silicon Valleys Sparta. Som dock båda gör rasande bra produkter och som båda behövs inför framtiden.

Pressklipp:
Google frias i federal utredning, Tekniken som kan dominera 2013,“Teknikens Nobelpris” till svensk mobilpionjär,Googlechefen till Nordkorea,Google frias efter utredning,Google frias i federal utredning,

[tags]Google, Apple, Google FTC, FTC Google, Apples överlevnad, Silicon Valley Google [/tags]

2 thoughts on “Storseger för Google, Apples framtid, innovationsklimatet i Silicon Valley

  1. Bosse

    Jaha ja, 235 miljoner medlemmar på G+. Ja jag ser nog egentligen G+ som ett mer användbart forum vad gäller t.ex. nätverksbyggande än vad Facebook är. Det finns fler “nördar”, i positiv bemärkelse, på G+. Dvs folk som har andra intressen än den vanliga fredagsölen och verkligen lever för “sin grej”.

    1. Lennart

      Bosse: Precis, som bl.a. Silicon Valley-kändisen Robert Scoble, som är mycket insatt i den senaste teknologin här i dalen och dessutom en mycket trevlig person.

Comments are closed.