Politik

Syrien, långsamt framåt för motståndsrörelsen, medan Assad-regimen backar

Den syriska revolten mot Assad-regimen går snart in på sitt tredje blodiga år. Men även om den amerikanske Syrienkännaren och bloggaren Josh Landis tror att Assad Regime May Well Survive to 2014 så fortsätter Assad-regimen långsamt att backa. Nu senast efter tre motgångar: Den första motgången på grund av Assads bisarra teve-framträdande nyligen där han slängde bort vad som säkert var hans sista chans att rädda sitt eget liv genom att förhandla om sin avgång och sin regims avveckling.

Den andra motgången har orsakats av att FN:s medlare Lakhdar Brahimi nu öppet säger att Assad måste gå om det ska kunna bli fred, och den tredje motgången är att motståndsrörelsen har slagit ut ännu en av regimens flygbaser och förstört ett antal svårersättliga attackhelikoptrar och flygplan.

De här är ett krig som Assad inte kan vinna. Trots det ryska, kinesiska och iranska stödet, oavsett hur många civilpersoner som Assad dödar så kommer motståndsrörelsen förr eller senare att vinna.

Anne Barnard och Rick Gladstone skriver i New York Times:Syria Denounces U.N. Envoy as ‘Biased’

The Syrian insurgent assault on the Idlib air base, the Taftanaz military airport, lasted for hours and included fighters from the jihadi groups Jabhet al-Nusra and Ahrar al-Sham, according to accounts from antigovernment activists, rebel commanders and videos posted on the Internet. Rebel forces have ringed the air base for months.

The videos showed what appeared to be rebels in a commandeered armored vehicle driving near a fence on the base and firing at buildings, as well as fires raging near helicopters on the tarmac. Abu Moyaed, the leader of a rebel battalion participating in the attacks, said in an interview from Turkey that the fighters had entered the airport, destroyed armored vehicles and aircraft, seized ammunition and withdrawn. “It’s very hard to stay there,” he said, asserting that the government had used surface-to-surface rockets to attack their positions.

The Syrian Observatory for Human Rights, an anti-Assad group based in Britain with a network of contacts inside Syria, said base defenders had also attacked the insurgents with airstrikes. The observatory said that more than 15 helicopters appeared to have been damaged and that at least 24 soldiers and pro-Assad militia fighters had been captured by the attackers. Other rebel accounts asserted that 26 pilots had been captured.

En del bedömare har lanserat hypotesen att det kan komma att gå som i Algeriet där regimen slutligen besegrade upprorsrörelsen, men det var en helt annan värld med helt andra globala styrkeförhållanden.

Vi lever idag i en globaliserad värld där regimer som den i Syrien, Iran och Kina inte kan överleva utan nära kontakter till utlandet. Googles syreordföranden Eric Schmidt hade helt rätt när för ett par dagar sen han påpekade för den nordkoreanska regimen att kostnaderna att isolera sig från omvärlden är brutala.

Det kan gå under en viss tid men inte i längden.

Därför kommer Assad, mullorna i Iran, regimerna i Saudi Arabien, Kina och även Nordkorea falla

Om president Obama inte vore så rädd för att stödja gerillan i Syrien så skulle Assadregimen redan ha störtats. Nu kommer det att ta längre tid, men utgången är given.

Globaliseringen går inte att stoppa, och tur är det.

Pressklipp:
FN-sändebud sätter press på Assad,
Assads hållning kan tvinga FN att agera

[tags]Bashar Assad, Syria, Video, Lakhdar Brahimi, Lakhdar Brahimi Un Envoy, Assad Family, Dictator Debacles, Lakhdar Brahimi Assad, Lakhdar Brahimi Syria, Reuters, Un Envoy Assad, World News, Syrienkriget, Motståndsrörelsen i Syrien [/tags]