Politik

Tsunami av panikköp av automatvapen och ammunition sveper över USA

För den amerikanska vapenlobbyn har skolmassakern i Sandy Hook Elementary School den fjortonde december lett till en historisk framgång med över 100 000 nya medlemmar och horder av amerikaner som över hela landet panikköper de tyngsta möjliga automatvapen med åtföljande ammunition.

Även bland självutnämnda liberaler, jag känner en, så finns det dom som stöder vapenlobbyn i den här frågan: att staten inte på något sätt ska kunna begränsa eller ens kontrollera medborgarnas rätt att beväpna sig till tänderna med de grövsta, rent militära vapen tänkbara. Där har vi nyliberalismen i ett nötskal.

Det är ännu för tidigt att förutspå, men Obamas beslut att gå i strid mot vapenlobbyn kan komma att leda till ett förkrossande nederlag mot republikanerna i kongressvalet om två år och en ny republikansk politisk våg som den på 1980-talet.

Som sagt, det är för tidigt att förutspå, men vapenlobbyn; miljoner paranoida och tungt beväpnade medborgare och ständiga massakrer är i grund och botten vad det amerikanska samhället handlar om.

Mer amerikanskt än så kan det knappast bli. Därmed inte sagt att det inte också finns andra aspekter på det amerikanska samhället.

Michael Cooper skriver i New York Times:

“If I had 1,000 AR-15s I could sell them in a week,” said Jack Smith, an independent gun dealer in Des Moines, referring to the popular style of semiautomatic rifle that drew national attention after Adam Lanza used one to kill 20 children and 6 adults at a Newtown school. “When I close, they beat on the glass to be let in,” Mr. Smith said of his customers. “They’ll wave money at me.”

Mr. Smith said many people were stocking up on high-capacity magazines in anticipation that they might be banned. Two weeks ago, he said, a 30-round rifle magazine was $12, but it now fetches $60. Popular online retailers were out of many 20- and 30-round rifle magazines.

In Washington, Mr. Biden said the task force he leads is “shooting for Tuesday” to make its recommendations to President Obama about preventing gun violence. The Brady Campaign to Prevent Gun Violence, one of the nation’s leading gun control groups, said its top priority was to close the loopholes that currently allow 40 percent of gun sales to be made without background checks.

Det kan inte råda något tvivel om att Obamas försök att ta ifrån amerikanerna deras älskade automatvapen har utformats till en historisk strid som kommer att avgöra USA:s politiska framtid under decennier framöver.

Antingen vinner vapenlobbyn och befolkningen beväpnar sig med allt tyngre vapen, eller också vinner Obama och vapenvåldet trappas ner.

Men det står redan klart att det här är en fråga där USA återigen håller på att delas mitt i tu. Vissa, hittills få men ändå, skolor i republikanska områden har följt vapenlobbyns uppmaningar och börjat beväpna skolvakterna.

Men även om Obama kanske inte kan stoppa flödet av ständigt starkare automatvapen till mentalsjuka och våldsmän, så är vapenlobbyn ändå sårbar på en punkt.

Presidenten kan på eget bevåg skärpa hur man spårar de här militära arsenalen bestående av hundratals miljoner vapen. Det handlar inte om att ta vapen ifrån miljoner paranoida amerikaner, bara att registrera deras vapenköp. Och det handlar om modern IT-teknologi som redan finns men som vapenlobbyn har lyckats förhindra att myndigheterna får tillgång till.

Pressklipp:
Vad heter USA:s mäktiga vapenlobby?,Nu förbjuder Obama Lews namnteckning,Obamatal i kongressen i februari,

[tags] Vapenlobbyn, automatvapen i USA, hamstring av automatvapen i USA, Vapen i USA[/tags]

7 thoughts on “Tsunami av panikköp av automatvapen och ammunition sveper över USA

 1. San

  Här har du en annan intressant teori till minskad brottslighet:

  http://www.asposverige.se/2013/01/myten-om-brottsligheten-i-new-york/

  Det har testats många hypoteser för att få ett samband, som narkotika, antalet unga män, abort lagstiftning och skivförsäljningen. Men det finns inget samband som täcker in så mycket som denna molekyl Pb(CH2CH3)4 i bensin. Den senaste rapporten kom nyligen och slår fast sambandet bly och brott av olika slag.

  Nu vet man att bly som små barn utsätts för kan ge senare komplikationer som lägre IQ, hyperaktivitet, beteende problem och svårigheter i undervisningen. På det hela taget är bly borttaget ur bensinen i de flesta länderna.

 2. San

  Otto

  Jag är inte för att man ska ha automatvapen, nu säljs iofs inte automatvapen men jag tycker man ska inskränka mer. Om man vill ha en sansad diskussion så kanske man inte ska låta som Bill O’Reilly. Våldsbrott har minskat drastiskt, i hela USA. Det är fakta.

  Förövrigt borde det vara två helt skilda diskussioner, psykiskt sjuka som begår attentat och kriget mot narkotikan. Jag gissar att det senare skördar flest offer (för vapen) i USA och lösningen ligger nog inte vapenlagar.

 3. Otto

  Det var värre förr men det är fortfarande långt mycket värre än i Sverige och Europa. Och vad i hela h****et ska folk göra med automatvapen?!

 4. San

  En teori är en teori. Den presenterades i Freakanomics tillsammans med en mängd andra faktorer, tydligen fastnade alla bara på just den parametern.

  Våldet har ändå minskat i USA så man kanske lugna ner retoriken lite. Det var värre förr, oavsett anledning.

 5. Otto

  För att man började tillåta abort i USA. Färre oönskade barn som föddes efter det. En intressant teori.

 6. Christer W

  Var lugn Lennart, med mera vapen så kommer det allt snabbare till en katastrofal situation säger mitt cyniska jag.
  Tänk om någon lärare får nog av sina obegåvade elever och tycker att nu får det vara nog och skjuter hela klassen eller vaktmästaren får spader över ungarnas spring i korridoren och börjar skjuta vilt om kring sig.
  Då blir ju frågan; vem i helvete ska skydda ungar då, nationalgardet.
  Förmodligen måste “rätt” barn till “rätt” föräldrar bli mördade innan något radikalt sker

Comments are closed.