Politik

Öppna Data. Hur webbentreprenörer i San Francisco och New York, till allmänhetens gagn, samkör och marknadsför myndigheternas data

Regeringar och myndigheter samlar in tonvis med data av alla olika slag och typer. Och dessa data blir sen ofta liggande i databaser utan att komma allmänheten till gagn.

Men i San Francisco har myndigheterna fått upp ögonen för att den här informationen kan och bör återanvändas så att den kommer allmänheten till gagn. Det är iden bakom San Francisco Data, en webbsajt där San Francisco publicerar sina egna data direkt på webben.

Yelps VD Jeremy Stoppelman skriver på Yelps blogg om hur det populära San Francisco-baserade recensionsföretaget nu lägger ut hälsoinspektörernas rapporter på restaurangrecensionerna, ett paradexempel på hur webbentreprenörer kan marknadsföra annars helt ointressanta data och göra något nytt och inte minst nyttigt av dom.

:Now on Yelp: Restaurant Inspection Scores

Today, we’re excited to join San Francisco Mayor Ed Lee in announcing that restaurant hygiene scores from the City of San Francisco will be imported onto Yelp business pages. This is huge news in itself, but perhaps the bigger news is what we’ve created to enable this new business attribute: a new open data standard — the “Local Inspector Value-entry Specification” or, simply, LIVES.

The LIVES standard was co-developed by Yelp and the technology departments of the cities of San Francisco and New York. The standard was created with the guidance and encouragement of the White House.

Även Vita Huset har lanserat ett liknande initiativ Data.gov och staden Palo Alto här i Silicon Valley jobbar också hårt med Öppna Data.

Det vi idag kallar demokrati är till stor del byggt på premissen att skattebetalarna betalar för att myndigheterna ska samla in data över medborgarna och samhället, data som sen är mycket svåråtkomliga för medborgarna själva.

Det var kanske inte så svårförståeligt så länge som datan var skriven på papper. Men idag med elektroniska data finns det ingen som helst anledning för myndigheterna att inte lägga ut alla data på webben så fort man har fått in dom.

Det är där datan hör hemma, så länge som det inte rör sig om konfidentiella data som patientinformation osv.

Vad man nu har insett i San Francisco är att webbentreprenörer kan hjälpa myndigheterna återanvända datan och packetera dom på nya spännande sätt. Som hälsoinspektioner av restauranger, som plötsligt blir värdefulla om de läggs till restaurangrecensioner.

På samma sätt skulle jag t.ex. vilja se information om var tandläkare och läkare, som också finns med på Yelps recensioner, har tagit sina examen.

Det finns mängder med olika variationer av hur myndigheternas data kan återanvändas. Något som kommer att göra samhället mer genomskinligt och ge medborgarna tillgång till de data som de faktiskt själva har finansierat genom sina skatter.

Pressklipp:
Här är de bästa sajterna

[tags]Öppna Data, Data.gov, Restaurangrecensioner, Öppna Data i USA, Data i USA [/tags]