Politik

President Obama 2.0 och USA 2.0, varför USA just nu genomgår den största förändringen sen Andra Världskriget

När historikerna om så där en 50 år ser tillbaka på Obama-åren så kommer dom att beskriva en historisk övergångsperiod från den republikanska eran som började med Ronald Reagan och slutade med George Bush. En brytningstid mellan en konservatism som idag verkar helt föråldrad och början på ett helt nytt amerikanska samhälle. Ett samhälle som inte längre har sitt ekonomiska centrum bland stålverken och bilindustrin på östkusten och i Mellanvästern, utan bland IT-industrin och bioteknologin på västkusten.

Ett samhälle där den kristna högern nu håller på att förlora sitt forna politiska strypgrepp och där arga vita medelålders män inte längre dominerar politiken.

Den här liberaliseringen skulle ha skett i samband med den ungdomsrörelse som startade i Golden Gate Park i San Francisco samband med The Summer of Love 1967, men som kvästes av en gigantisk amerikansk högervåg.

Idag har den högervågen kommit till vägs ände och ett helt nytt betydligt mer högteknologiskt USA håller på att formas. Ett USA med datormoln, sociala nätverk, genteknologi, IT-teknologi, Big Data, den helt revolutionerande mobila webben, nya energikällor och en betydligt mer internationell inställning än någonsin tidigare.

Även om de här trenderna skulle ha förändrat USA även om Obama inte hade blivit president så har han hjälpt dom på traven, bl.a. genom sitt senkomna men ändå viktiga engagemang för könsneutrala äktenskap och hans historiska reträtt från George Bushs utlandskrig.

Det är idag högst otroligt att USA någonsin kommer att starta ett nytt utlandskrig. Inte ens mot Iran, oavsett hur mycket Binjamin Netanyahu än trycker på.

Michael Tomasky skriver en intressant artikel i New York Review of Books om Obama, hans strid mot de kompromissovilliga republikanerna och hur han trots allt har förändrat USA: Obama’s Big and Quiet Transformation

To think back over Obama’s tenure is to be struck by a paradox that has, I think, little precedent. Obama’s is the most transformational presidency in modern history, but it simply doesn’t feel that way. Recall the famous words he spoke to a Nevada newspaper in January 2008 when he declared that Ronald Reagan “changed the trajectory of America in a way that…Richard Nixon did not and in a way that Bill Clinton did not.” Aside from trying to throw then-opponent Hillary Clinton off her stride a bit, Obama clearly meant to be saying that he would be changing history as Reagan did.

His tenure so far hasn’t been much like Reagan’s at all. In large part this is because Reagan’s ascension represented the rise to the very apex of power of a relatively new force, the “movement conservatism” that first sprang to life in the mid-1950s
Obama has not presided over that kind of political and cultural change, and it’s hard to see how he will. And yet, his record of accomplishments in both the policy and political realms is formidable. He passed near-universal health care and sweeping financial regulation. He ended the “don’t ask, don’t tell” policy on military service. He was the first president to endorse same-sex marriage

Economist skriver om vad de anser att Obama bör fokusera på under sin andra presidentperiod:
Barack Obama. How will history see me? If Barack Obama wants to be remembered as a great president, he should focus on three long-term problems

First, balance the books

The most fundamental is that America must put its fiscal house in order. Admiral Mike Mullen, then the chairman of the joint chiefs of staff, was not exaggerating when he said in 2010 that America’s debt was the greatest strategic threat the country faces. …

Next, get involved
Given America’s problems, some emphasis on “nation-building at home”, as Mr Obama likes to call it, is inevitable. But a world in which America turned inward would be a far less predictable and a less safe one. Mr Obama also has a lot of unfinished business abroad from his first term …
he final area where Mr Obama will be judged—and where he could make an enormous difference—is the Arab world.

Bara det faktum att en afroamerikan idag är USA:s president var långt ifrån självklart för fyra år sen. Lika oerhörd är den teknologiska utveckling som idag formar USA 2.0. Ett USA som inom ytterligare fyra år kommer att vara helt oigenkännligt från det USA som existerade när Obama först svor presidenteden för fyra år sen.

Visst, USA är inte det enda samhälle som genomgår en så omfattande förändring. När vi säger att den vetenskapliga och teknologiska utvecklingen går snabbare än någonsin tidigare, så betyder det inte helt ologiskt att den utvecklingen också påverkar samhället. Men det amerikanska samhället har transnationellt släpat efter det europeiska med sin konservatism, fundamentalistiska kristendom och inåtriktade politik.

Det är därför som förändringarna nu är så mycket större här i USA än i EU.

Jag trodde fram till för något år sen att Obama skulle ses som et fotnot till George Bushs presidentperiod. Nu tror jag att det kommer att bli tvärtemot. Bush kommer att ses som en pinsam fotnot till USA:s historia medan Obama kommer att ses som den viktigare och mer transformative presidenten.

Pressklipp:
Måste stå på axlarna av USA:s medelklass,DN:s Michael Winiarski: Splittringen svår nöt för Obama,Barack Obama svors in för ytterligare fyra år,Barack Obama svor presidenteden

[tags]Barack Obama , Video, Barack Obama Speech, Obama Inauguration Speech 2013 Video, Obama Inauguration Speech Video, Obama Inauguration Speech, Barack Obama Unapologetic, Inauguration Speech, Inauguration Speech 2013, Inauguration Video, Inauguration Video 2013, Obama Inaugural Address, Obama Inaugural Speech, Obama Inaugural Speech 2013, Obama Inauguration Speech 2013, Obama Inauguration Video, Obama Speech Inauguration, Obama Speech Inauguration 2013, Obama Speech Video, President Inauguration Speech, Politics News [/tags]

19 thoughts on “President Obama 2.0 och USA 2.0, varför USA just nu genomgår den största förändringen sen Andra Världskriget

 1. Otto

  Jag diskuterar inte med konspirationsteoretiker, foliehattar eller internettroll. Du är nog alla tre misstänker jag.

 2. Magnus Johansson

  Istället för att komma med dåliga gissningar om kommentatorer, Otto, skriv något sakligt om Obamas laglighet som USA:s president. Hur uppfyller Obama det första av tre krav i grundlagens artikel 2, avdelning 1, stycke 5?

  1. Lennart

   Magnus: Även om det alltid är kul att få kommentarer, så tror jag att det kanske finns bloggar som är aningen bättre lämpade för dina kommentarer än den här, som trots allt handlar om IT och progressiv politik.

   Du får gärna kommentera, men konspirationsteorier om president Obama kommer att raderas. Såna teorier var populära bland vissa grupper här i USA för tre-fyra år sen, men har sen dött ut.

 3. Magnus Johansson

  San: “[…] en obskyr amerikansk konspirationsteori.”

  Menar du att Obamas grundlagsbrott är en konspirationsteori? Förstår du vad du säger? Hur skulle ett brott kunna vara en konspirationsteori? Ett brott kan möjligtvis komma ur en konspiration men att själva brottet skulle vara en konspirationsteori, hur får du ihop det?

 4. San

  Det säger ändå en del om USA:s mjuka makt, att någon kan sitta i Sverige och gå igång på en obskyr amerikansk konspirationsteori.

 5. Magnus Johansson

  San: “Gå in på hans blogg. Magnus är en svensk Orly Taitz.”

  Ha, ha, ha! Nej, Orly och jag är i många avseenden väldigt olika, men i frågan om Obama kan vi skilja på teater och verklighet.

  Lennart: “Jag hoppas i så fall att han inte ser lika förskräcklig ut som Orly Taitz. Hon såg verkligen inte riktigt klok ut. Frånsett hennes bisarra åsikter.”

  Både San och du verkar ha humor. Är du verkligen så ytlig att du oroar dig över hur jag ser ut?! Vilka anser du Orlys bisarra åsikter vara?

  1. Lennart

   San: Jag hoppas i så fall att han inte ser lika förskräcklig ut som Orly Taitz. Hon såg verkligen inte riktigt klok ut. Frånsett hennes bisarra åsikter.

 6. Magnus Johansson

  San: “Att det finns svenska birthers, bara en sån sak. Globaliseringen är fantastisk!”

  Ja, man kan fråga sig om Obama inte tänkte på globaliseringen när hans bluff planerades. Men han och hans medskyldiga gjorde nog den bedömningen att de skulle komma undan med bedrägeriet eftersom folk i allmänhet är extremt lättledda eller likgiltiga.

  Lennart: “Magnus: Jamen varför förklarar du i så fall inte varför du tycker så?”

  Menar du att Obamas olaglighet har något som helst att göra med vad jag tycker?

 7. Christer W

  Mats, att en nation tar lån och har skulder är i sig inget problem. Det är snarare orsaken till lån och skulder som kan vara problem, t.ex. att driva och underhålla en arme på lånade pengar.
  När Sverige byggde sin då moderna infrastruktur (Kungliga Järnvägsstyrelsen) så intecknades statsbudgeten för många år framåt i olika lån t.ex. obligationer.

  I och med Kunglig Majestäts proposition i riksdagen 1853–1854 kom en satsning på den infrastruktur vi lever med i dag. Propositionen innebar att det föreslogs bygganden av stambanor i Sverige och att bara kronan fick bygga stambanor.
  Mindre järnvägar fick anläggas av privata företag med tillstånd av Kungl. Maj:t.
  Stambanorna fick inte byggas vid kuster av militära skäl och för att ångbåtar skötte denna trafikuppgift.
  Det sistnämnda beslut har varit ett gissel under många år och påverkar fortfarande, vilket visar att man inte ska låta militären ha inflytande på civila beslut. I praktiken är Norra Stambana helt felaktigt lokaliserad liksom Inlandsbanan där skogsbolagen fick bestämma dragningen.

  Utan den gigantiska skuldsättningen som byggandet av stambanor innebar så kanske vi inte hade haft den industri och export som vi har haft och har.

  1. Lennart

   San: Nej det tror jag faktiskt inte att det gör. Dvs svenskar som ifrågasätter att Fredrik Reinfeldt, eller någon annan statsminister, är född i Sverige.

 8. Magnus Johansson

  “När historikerna om så där en 50 år ser tillbaka på Obama-åren så kommer dom att beskriva en historisk övergångsperiod från den republikanska eran som började med Ronald Reagan och slutade med George Bush.”

  Nej, om historiker om 50 år vågar berätta sanningen kommer de att beskriva Barack Obamas presidentskap som den största politiska bluffen i USA:s historia. Förunderligt är det, att inte fler bloggskribenter har förstått det. Eller är det så att de bara inte törs ge uttryck för det? Har den “monolitiska och hänsynslösa konspirationen” (som John F Kennedy talade om 1961) skrämt dem till tystnad?

 9. mats

  Hej
  Det är en spänande tid nu i eu och i usa när usa har samma politik som grekland att låna och skita i framtiden. Jag tycker det är en mycket intresant tid nu och jag blir imponerad av att politikerna har denna politik och fortsätter mot stupet för nu handlar det inte om politikers karijär i eu nu handlar det om att överleva för kolla ungerns nasist parti 17% greklands nasist parti 12% vid valet nu 20% och frankrike nationale front sitter redan i eu parlamentet så det är verkligen intressant tid vi lever i. Undra om det är en medveten politik eller dom verkligen e så inkompitenta.

Comments are closed.