Politik

Kommer polisen och tar dig nu? Ny IT-teknologi som hotar den etablerade ordningen.

Utvecklingen på IT och besläktade områden går allt snabbare, och allt det nya är inte enbart positivt.

Två exempel ur högen är 3D-skrivare som på svenska tydligen heter Friformsframställning, märkligt, ett svenskt namn för en amerikansk uppfinning, det var sannerligen oväntat.

I alla fall, 3D-skrivare gör det möjligt att förvandla 3D-design till produkter i hemmet, om man har en skrivare och den rätta ritningen.

Svenskan har t.ex. uppmärksammat Nokias satsning på 3D-skrivare: Nokia satsar på 3D-skrivare
.Vad skulle du tycka om att skapa utsidan på din egen mobiltelefon? Att bygga den med hjälp av en 3D-skrivare och själv välja om du vill att den ska vara självlysande, vattenavstötande eller ha några riktigt udda funktioner.

Men 3D-skrivare kan inte bara användas för att skapa coola skal till bolagets nya mobil Lumia 820.

Videon ovan visar en man som säger sig ha fabricerat sitt eget automatgevär med en 3D-skrivare. En 3D-ritning som säkert kommer att gå hem som bara som smör i solsken här i USA, men som kanske inte är riktigt lika välkommen i det litet mindre paranoida EU.

En annan uppfinning som redan syns på horisonten är allt kraftigare personliga drönare. Dom behöver givetvis inte vara beväpnade, annat än med kameror, men dom kommer utan tvekan att förändra samhället. När vi alla kan skicka upp våra egna drönare och spana på grannar och kändisar så kommer samhället onekligen att ta ett steg i en helt ny och obestämd riktning.

Thom Shanker skriver om allt mindre och billigare drönade som används i fält av Pentagon, och som snart kommer att bli tillgängliga för oss alla: a href=”http://www.nytimes.com/2013/01/25/us/simple-scaneagle-drones-a-boost-for-us-military.html?ref=technology”>Simple, Low-Cost Surveillance Drones Provide Advantage for U.S. Military

A ScanEagle flying off the deck of the destroyer Bainbridge is credited with providing images critical to the ability of Navy SEAL snipers to identify and kill three hijackers holding hostage the captain of the Maersk Alabama off the coast of Africa in 2009. And a ScanEagle flying from the destroyer Mahan provided images of Libya in the first 72 hours of a North Africa mission by American and NATO forces in 2011 to protect civilians and then support rebels who overthrew Col. Muammar el-Qaddafi.

Most ScanEagles are owned and flown by contractors; some of these private crews are even based aboard American warships. The drones are considered an important addition in the military’s surveillance architecture, which ranges from very costly spy satellites to sophisticated drones like Predators and Reapers, which carry advanced surveillance systems and can be armed with missiles, and down to the low-tech ScanEagle.

Under Occupy Wall Street-rörelsen började ockupanterna bygga den s.k. en s.k occcucopter en liten drönare som spanade på polisen.

Ansiktsigenkänning i mobilen är en annan uppfinning som kan användas på olika sätt. Eller varför automatisk registrering av bilskyltar. En liten fiffig kamera som man har i bilen och som gör det lätt att fotografera och tyda alla bilskyltare som man passerar. Och som man sen lagrar i en databas. Den amerikanska använder redan sådana kameror, men här i USA är det fritt fram för privatföretag att göra detsamma.

Det viktiga här är kanske inte att någon av de här nya teknologierna måste förbjudas utan att det nu kommer en uppsjö med uppfinningar på en bred front som kommer att få både positiva och negativa konsekvenser för samhället. Och som med stor säkerhet kommer att användas av den organiserade brottsligheten.

Pressklipp:
“Helt uppenbart att vi ska ha en mobilsajt”,Utvecklingen sker i ett enormt tempo,
Mobilen stöper om e-handeln,Hackerattack mot USA:s regering

[tags]3D-skrivare, 3D-printers, Fabriksindustrin och 3D-skrivare, 3D-skrivare tillverkningsindustrin [/tags]