Politik

Nu kan vi sluta glömma, Big Data är den största och mest dramatiska teknologiska och sociala revolutionen i världshistorien

Bilden är klickbar

När datorn kom till världen i den brittiske logikern och matematikern Alan Turings historiska skrift år 1936: ON COMPUTABLE NUMBERS, WITH AN APPLICATION TO THE ENTSCHEIDUNGSPROBLEM så blev det början till en makalös utveckling som började i Bletchley Park i England under Andra Världskriget och fortsätter till dags datum.

Men datorns snabba utveckling ledde inte till några större samhällsförändringar på många årtionden. Det var först med persondatorn på 1980-talet som människor i allmänhet började få upp ögonen för datorerna och vad de kunde uträtta.

Men inte ens på 1980 eller 1990-talen så förändrades samhället mer än marginellt av datorerna.

JPEG-standaden för digitaliseringen av bilder kom t.ex. 1992 och MPEG-standarden för digitaliseringen ljud- och bildkodning kom 1993

JPEG-och MPEG-standarderna gjorde det möjligt att komprimera och förvara digitala bild-och videofiler och digitalkamerorna kom sen på 1990-talet.

Mindre känd är Dicom-standarden för digitaliseringen av röntgenbilder som även den kom på 1990-talet.

Det var först när musiken började digitaliseras på allvar i andra halvan av 1990-talet är det någon som minns Napster från 1999? som vi fick upp ögonen för att något stort var på gång.

Marc Andreessen och Jim Clarks webbläsare Netscape kom 1996 ett år efter Java-språket, och nu började utvecklingen mot ett digitalt samhälle ta fart på riktigt.

Men än idag befinner vi oss till stor del i det analoga samhället. Det var t.ex. först för ett halvår sen som jag fick en digital elmätare på husknuten; pappersboken och papperstidningen finns fortfarande kvar, och amerikanska sjukhus har långt kvar tills man har digitaliserat alla sjukjournaler.

Big Data-revolutionen som alla talar om idag, har kommit genom den snabba utvecklingen av s.k. sensorer, mycket små apparater samlar in och digitaliserar information från oljeledningar, bilmotorer, containrar, varor som checkas ut på ICA, febertermometrar, osv i all oändlighet.

Och när vi får alla dessa data så kan vi analysera dom med hjälp av avancerade datasystem. FRA:s massavlyssning är det första men långt ifrån det sista exemplet på den nya Big Data-världen.

På samma sätt kan vi analysera alla sjukjournaler och hitta risk-patienter vars liv vi kan rädda. Som patienter som röker, är överviktiga och lider av diabetes.

Mer intressant kanske är att i det digitala Big Data samhället så sker en maktförskjutning från människorna till datorerna. Det blir t.ex. inte längre börsmäklare som sköter ruljansen på börsen utan börsrobotar. Läkarna kommer säkert att finnas kvar men allt oftare kommer vi att botas av automatiserade dataprogram.

Och det blir inte längre författare som skriver de deckare som svenska folket inte kan leva utan, utan datorprogram.

Och i Big Data-samhället behöver vi inte längre slänga information. Om polisen vill veta vad du hade för dig en fredagskväll i Bollnäs för 15 år sen så är det bara att kolla i registren.

Demokratin kommer att bli mer genomskinlig tack vare initiativ som Data.gov och vi kommer alla att ha veta allt om de risker vi löper i livet eftersom vårt DNA från födseln kommer att vara lagrat i sjukjournalen.

En helt och i stort ofattbar värld ligger alldeles runt hörnet. Och mer spännande än så kan det knappast bli.

Pressklipp:
Hur svårt kan det vara? Testa dina teknikkunskaper,Utvecklingen sker i ett enormt tempo,

[tags]Big Data, Stanford Computer Science, Matrix, Stora datamängder, Datormolnen, Big Data-åldern [/tags]