Politik

Inga-Britt Ahlenius, Palmemordet och Sveriges osunda relationer till USA

Att Sverige ville ha nära relationer med USA under det Kalla Kriget är inte konstigt, speciellt inte efter Andra Världskriget och före det den stora svenska emigrationen till USA.

På 1960 och 70-talen gick många svenska politiker också ett gratisår på ett amerikanskt universitet, däribland Olof Palme och många av hans partivänner. Något som mig veterligen inte har forskats i.

Fram till Palmeperioden var det Socialdemokraterna som var mest USA-vänliga och som bl.a. genom parter Myrdal och demokratiska amerikanska politiker som demokraten Hubert Humphrey ägde tolkningsrätten till den tidens USA.

Men när den republikanska högervågen sen drog över USA på 1980-taket så tog dagens Allianspartier över förvaltningen av USA-bilden i Sverige. En situation som, när alliansen flyttade in i Rosenbad, intensifierades till något som mest liknade ett kristet väckelsemöte nere i djupaste Småland på 1950-talet.

Göran Eriksson skrev för några år sen i Svenskan: USA visar vägen

De borgerliga statsråden reser i skytteltrafik över Atlanten. ­ En majoritet av Fredrik Reinfeldts ministrar har redan hunnit ­besöka USA och flera har bott där. Regeringen vill nu återupprätta ”den transatlantiska länken” och den borgerliga ­skattepolitiken är USA-inspirerad. Världens enda supermakt på väg att bli en svensk politisk förebild igen.

Problemet med att stärka den “transatlantiska länken” för de lidelsefullt USA-begeistrade Allianspartierna var att det inte verkade finnas några som helst hämningar. Det verkade mest som småbarn på sitt första besök på Disneyland som får äta sockervadd och åka karusell tills de storknar.

Som när Sveriges försvarsminister som en tonårstjej på sin första Beatleskoncert svimfärdigt förklarade för George Bushs Sverige-ambassadör att han älskade USA.

Eller när Cecilia Malmström och PNR-avtalet ger CIA tillgång till persondata över alla svenska USA-resenärer eller varför inte när Justitieminister Beatrice Ask säger sig vara helt ovetande, och tydligen även ointresserad av den omfattande amerikanska underrättelseverksamhet som enligt pressen har försiggått i Stockholmstrakten.

När svenska statsråd är så totalt okritiska mot främmande makt och så ointresserade av att hävda den egna nationens intressen, så går det lätt väldigt snett.

Det märkligaste med Sveriges högintensiva relationer med supermakten USA är att svenska politiker aldrig verkar inse att USA faktiskt has sina egna intressen som inte alltid sammanfaller med Sveriges. Och att svenska politiker faktiskt har valts för att värna Sveriges och inte USA:s intressen. Som när den socialdemokratiska utrikesministern Anna Lindh enligt pressuppgifter gav CIA grönt ljus för att hämta två i Sverige bosatta egyptier i den s.k. Egyptenavvisningen.

Idag kan vi också läsa i Svenskan att Sverige är på väg att ingå ett avtal med USA om informationsutbyte på skatteområdet. Det öppnar för att banker och fonder, via Skatteverket, lämnar ut uppgifter till USA:s skattemyndighet IRS.

Inte ett ord om att överenskommelse är ömsesidig, bara att svenska banker och fonder nu tvingas lämna över utgifter till de amerikanska skattemyndigheterna. Tack för omtanken om dina egna medborgare Anders Borg!

Det märkliga med Sveriges intensiva relationer med USA är att så liten uppmärksamhet har riktats mot dom. Så länge som vi kan bänka oss och barnen framför teven på Julafton och titta på Kalle Anka så litar vi på regeringen.

En av de mer obskyra elementen i relationerna mellan Sverige och USA är den s.k. “Stay Behind-rörelsen” och dess eventuella koppling till Palmemordet.

Inga-Britt Ahlenius, Före detta generaldirektör för Riksrevisionsverket (1993–2003) och chef för FN:s interna revision (2005–2010). Deltog i den kommission som granskade utredningen av mordet på Olof Palme. Hon skriver på DN Debatt: Hemlig motståndsrörelse kopplas till Palmemordet

Forskarna Daniele Ganser, historiker vid universitet i Basel och Mats Deland, historiker vid Uppsala universitet, har behandlat Stay behind-rörelsen i Sverige. I en artikel i ”Journal for Intelligence, Propaganda and Security Studies” gör de en detaljerad genomgång.

De ställer också den onämnbara frågan: ”Var Stay behind-armén involverad i mordet på Olof Palme?”

Motivet vore att söka i Olof Palmes allt aktivare arbete för internationell nedrustning. Över tiden gick Palme från att argumentera för svensk kärnvapenutrustning till att aktivt verka för internationell kärnvapennedrustning. Som ordförande i Palmekommissionen drev han aktivt frågan om en kärnvapenfri zon i Norden.

Nu tror jag inte ett ögonblick på att CIA eller USA på något sätt skulle vara inblandad i Palmemordet. Jag tror inte heller att någon ledare inom “Stay Behind-rörelsen” skulle ha gett order till sina mannar att mörda Olof Palme. Jag ser den här gruppen mest som typiska tokpatriotiska högerextremister. Men jag tror att det just är från den miljön som mördaren kan ha kommit, om det nu inte var Christer Pettersson.

Jag är övertygad om att Sveriges relationer med USA har haft ett betydligt större inflytande på svensk politik under efterkrigstiden är vi någonsin anar. Och det var just under Palmeåren som relationerna växlade över från Socialdemokraterna och USA:s demokrater till dagens Allians och USA:r republikaner. Titta bara på hur det gamla bondeförbundet idag har förvandlats till ett radikalt nyliberalt parti.

Och nu när Olof Palme plötsligt befinner sig på allas läppar, och Aftonbladet:s Gunnar Wall just idag kommer med nya uppgifter om det s.k. polisspåret: ”En polis bad mig att skjuta Palme” Företagsledaren Johan fick frågan före mordet – nu träder han fram så är det verkligen hög tid att Palmematerialet återigen granskas med utgångspunkt från dagens kriminal- och IT-teknologi.

Det borde verkligen ses som en nationell angelägenhet.

Speciellt eftersom Leif G.W. Persson har påstått att själva grundmaterialet inte alls är speciellt omfattande. Och eftersom vi med dagens IT och kriminal-teknologi lätt skulle kunna vaska och sålla och i varje fall lägga fram de fakta som står sig idag, och avfärda det material som säkerligen lätt kan avfärdas.

Och det finns nog med prat om ett “polisspår” för att det vore bra att i varje fall gå igenom de uppgifter som finns med ett helt nytt utredarteam. Och om vi nu ska vaska igenom materialet med modern IT- och Big Data-teknologi, så bör vi alltså också titta på “Stay Behind-rörelsen” och de människor som drogs till den.

PS: Leif G.W. Persson har just ställt den självklara frågan till mannen som i Aftonbladet säger att han blev ombedd att skjuta Palme, “Säg vem som ställde frågan”.

PPS: Svenskans Jenny Stiernstedt skriver mer om Stay Behind-rörelsen: Inga belägg för teorier om Palme och Stay Behind

Vad var Stay Behind-rörelsen?

– Det var en hemlig, statlig, svensk, landsomfattande, motståndsrörelse som byggdes upp under 1950-talet inför hotet om en sovjetisk invasion av Sverige. Liknande hemliga organisationer fanns i Norge, Danmark och övriga Natoländer och byggde på erfarenheterna från när Nazityskland lade under sig stora delar av Europa och inget motstånd var förberett. Statsminister Tage Erlander och inrikesministern (senare försvarsministern) ingick i en styrande grupp som övervakade verksamheten. Många tror att Stay Behind var ett 1950-talsfenomen. Men organisationen levde kvar under olika regeringar och motståndsledare. Jag har i min bok ”Den dolda alliansen” visat hur Stay Behind ombildades på 1990-talet, men fortsatte in på 2000-talet. Den existerade alltså tio år efter Sovjetunionens upplösning och lades ner först under statsminister Göran Perssons regeringstid.

Pressklipp:
En polis bad mig att skjuta Palme,Nytt vittne: “En polis bad mig skjuta Palme”,

[tags]Palmemordet, Inga-Britt Ahlenius, Stay Behind-rörelsen och Palmemordet,Stay Behind-rörelsen [/tags]

56 thoughts on “Inga-Britt Ahlenius, Palmemordet och Sveriges osunda relationer till USA

 1. Bengt

  San: Det är lönlöst att ta ställning för höger eller vänster när det gäller modern politik. De som styr och ställer äger båda rörelserna sedan länge. Föreställ dig en triangel där de lägre hörnen symboliserar höger och vänster på den politiska skalan. Toppen är den internationell finansen med
  Rothschild bankerna i spetsen. Våra banker är små filialer av stor finansen och fullföljer direktiv ovanifrån.
  Varje land styrs av bank manipulerade front figurer, som ibland dirigeras in i politiska partier vilka nominellt kämpar emot storfinansen, som det social demokratiska svenska partiet t.ex. Olof Palme
  var troligen en sådan in-manövrerad politiker men verkar till sist ha blivit trött på alla lögner han var tvungen att leva med. Så slutligen vägrade han att följa sina direktiv, sannolikt skrev han därmed under sin egen dödsdom.

 2. San

  Om man nu tar SD jämfört med Tea Party. Så är ju den stora skillnaden att Tea Party i varje enskild fråga ställer sig till höger om mainstream-Republikaner.

  SD tvärtom gör ju sitt bästa för att ställa sig i mitten i de flesta frågor och vara mot all invandring.

  Högern i Sverige är dessutom för en mycket liberal arbetskraftsinvandring, men en restriktivare asylinvandring. Medan vänstern är för en liberal asylinvandring och en restriktiv arbetskraftsinvandring. Hit räknar jag inte S, nödvändigtvis.

 3. San

  Lennart

  Jag menar ytterkants vänstern. Räknar inte Socialdemokraterna dit. S brukar väl sällan vara speciellt konspiratoriska.

  I Republikanernas fall är det Tea Party. Nu kan man ju iofs hävda att GOP blivit övertagna av dom, men tex John McCain är ju inte speciellt konspiratoriskt lagd.

 4. San

  Andra likheter mellan svensk vänster och amerikansk höger är, misstänksamhet mot storskalighet och centralisering. Negativ inställning till globaliseringen.

  1. Lennart

   San: Inte misstänksamhet mot centralisering väl, för republikanerna ja, men knappast för Socialdemokraterna. Annat än om du menar EU.

   En vision jag länge har haft är av Jan Björklund som reser till USA och sina själsfränder bland republikanerna. Som blir bindgalna när de hör att han är “liberal”.

 5. San

  Om en borgerlig statsminister skulle bli skjuten i Sverige så skulle vi inte hört fantasifulla teorier om att Kuba, Kina eller Sovjet låg bakom, nej.

  För att inte säga Estonia.

  Huruvida SD är höger kan man diskutera i en evighet. Det enda som placerar dom till höger är väl att rasism kallas höger. I synen på välfärdsstat, EU eller frihandel finns det inte mycket svensk höger i dom.

 6. Christer W

  San, förövrigt är den vanligaste konspirationsteoretikerns politiska hemvist i Sverige till höger. Enligt dem så är allt till vänster sammansvärjningar, judiska komplotter, ryska maffian etc.

  Det pågår en debatt i media om hur tjejer utsätt för hotelser från bland annat från dessa konspirationsteoretiker för sina synpunkter om jämlikhet, rättvisa löner, osynlighetsgörande.
  Det är hotelser om att våldta dem, mörda dem och annat.

  1. Lennart

   Christer: Näthatet, jo jag har följt den diskussionen, det är verkligen på tiden att den uppmärksammas.

 7. Christer W

  San och Lennart. Om det hade varit en borgerlig statsminister som hade blivit mördad under samma förutsättningar som Palme?

  1. Lennart

   Christer: Intressant fråga. Det tror jag faktiskt inte har gjort någon skillnad. Eller hade det det? Då hade man ju inte kunnat misstänka CIA, Sydafrika osv. Men istället givetvis Sovjet och DDR. Och svenska maoister.

 8. San

  Ett problem med konspirationsteorier och undergångsprofetior är att de som för fram konspirationen/undergångsprofetian tenderar att tro att det ligger en konspiration bakom varje händelse och att undergången lurar runt hörnet hela tiden.

  Men det allra intressantaste är nog att konspirationsteoretiker i Sverige/Europa tenderar att hålla till långt ut på vänsterkanten medan de i USA tenderar att ligga till långt ut på högerkanten. Varför det är så borde någon utreda.

  1. Lennart

   San: Och just nu verkar webben fullkomligt explodera med konspirationsteorier kring påvens avgång. Synd att jag inte kan komma på någon egen teori kring honom 🙂

  2. Lennart

   San: Skillnaden mellan amerikanska och svenska konspirationsteoretiker. Intressant fråga. Kan det hänga samman med de generella skillnaderna mellan högern och vänster i USA och Sverige. Socialdemokraterna och vänstern i Sverige är t.ex. typiskt landsortsbaserade medan Alliansen mest är storstadsbaserad. Det omvända gäller i USA där republikanerna är landsortsbaserade och demokraterna storstadsbaserade.

   Vet inte riktigt varför det har blivit så, men så verkar det vara.

 9. Bengt

  Inga-Britt Ahlenius har antagligen redan läst “Nationens Intresse” , skriven av TVs undersökande
  reporter Lars Borgnäs, som i förordet har följande att säga:
  I tre av de mest omskakande skeendena i den svenska nutidshistorien – ubåtskränkningarna, Estoniakatastrofen och mordet på Olof Palme – har sanningen om vad som skedde aldrig tillåtits komma fram.

  Sanningen har dolts bakom hemligstämplar och ofullständiga utredningar, och ersatts med “offentliga sanningar”. Undersökande kommissioner har hindrats från att komma åt central information, vilseletts och påverkats av aktörers – främst militärens och specifikt den militära underrättelsetjänstens – egen dolda agenda. Där utredare har påpekat brister har dessa inte åtgärdats. Avgörande frågor har lämnats obesvarade.

  Att västliga ubåtar kränkte våra vatten på åttiotalet i hemligt samförstånd med högre svenska officerare – med direkta konsekvenser för svensk utrikes- och säkerhetspolitik – har förtigits. Centrala motivbilder kring Palmemordet som pekar in i statsförvaltningen har aldrig utretts. Detsamma gäller viktiga omständigheter kring Estonias förlisning.

  Min egen erfarenhet är att det är lönlöst att försöka få in i Sveriges massmedia något som inte är officiellt sanktionerat och manipulerat!

  1. Lennart

   Bengt: Jag tror att det finns en gråzon som innehåller allt från rena konspirationsteorier (typ Estonia) till mer substantiella misstankar om oegentligheter, typ ubåtskränkningar till helt faktiska frågor som vem mördade Olof Palme. Konspirationer tror jag själv inte på, däremot att det finns många frågor som pressen skulle kunna fördjupa sig i.

 10. San

  Glöm dessutom inte att hästar inte finns. Alla skattepengar som går till sk hästskolor, hästforsking etc går egentligen till narkotikahandel. Hästar är ett sätt för etablissemanget att föra över till andra ljusskygga verksamheter.

 11. Bengt

  Läser fortfarande boken av Ole Dammegård; Statskupp i Slow Motion, som mot slutet också
  tar upp Estonia förlisningen 1994. Anhöriga till avlidna passagerare har stämt de ansvariga för
  katastrofen genom advokaten Henning Witte, som har detta att säga om sina erfarenheter av svenska myndigheter och media

  Avslutningsvis vill jag påpeka att det politiska etablissemanget verkar hålla alla viktiga mediaredaktioner i ett järngrepp, tillade Henning Witte i en artikel i tidningen Nexus Nya Tider. Jag vet att många journalister som arbetat med Estoniafrågan gärna velat ta upp bombbilderna och alla andra konstigheter, men blivit stoppade från högsta ort på deras respektive redaktioner. Somliga har till och med blivit tvångsförflyttade.
  -Hade jag inte själv varit med om allt detta hade jag aldrig trott att svenska media genom sina redaktionschefer är så hårt censurerade och antagligen undanhåller väsentlig information respektive förvränger information. Därmed har en av de viktigaste garanterna för en sann demokrati gått förlorad.

 12. Bengt

  Jag är ledsen, Lennart. Jag bor i ett engelskt språkligt land
  och glömmer bort mig ibland när ivern blir för stor. Här är Gösta Söderström på svenska:

  Alltsedan jag natten den 28 februari 1986, i egenskap av polisens insatsledare på mordplatsen där vår statsminister just mördats, hamnade mitt it en av nittonhund- ratalets största svenska politiska rättsskandaler, har jag undan för undan konstaterat att de ansvariga myndigheterna främst ägnat sig åt att mörklägga händelsen.
  Jag har läst många böcker, officiella handlingar, tidningsartiklar med mera och spenderat tusentals timmar med att själv och tillsammans med seriösa privatpersoner försöka finna sanningen om mordet.
  Bland de mer intressanta böckerna vill jag nämna ”Statskupp i Slowmotion”. Vad främst intresserat mig är den intressanta storyn, de omfattande efterforskningarna samt informationen om världsomspännande frimurarnätverk.
  För alla som är intresserade av Palmemordet och dess orsaker vill jag därför varmt rekommendera denna bok.
  Poliskommissarie Gösta Söderström (Förste polis på mordplatsen

  1. Lennart

   Bengt: Inga problem, boken verkar f.ö. vara intressant. Vill bara påpeka att du inte bor i ett engelskt språkigt land utan precis som jag i ett engelskspråkigt land.:-)

 13. Bengt

  Gösta Söderström, förste polismannen på mordplatsen, skriver om Ole Dammegårds bok:

  DEDICATED TO ALL SEEKERS OF THE TRUTH

  ‘On the night of February 28, 1986, I headed the police patrol first at the site of the murder of our prime minister and thereby found myself in the middle of one of the largest political and legal scandals of the 20th century in Sweden.’

  ‘Ever since then I have gradually come to the conclusion that the responsible authorities have primarily tried to cover up the event.’

  ‘I have read many books, official documents, newspaper articles, etc, and have also spent thousands of hours both alone and together with serious private persons trying to find the truth about this murder.’

  ‘Among the more interesting books I would like to mention”Coup d’etat in Slowmotion”. What has been most interesting to me is the fascinating story, the extensive research and also the information concerning global Free Masonic networks.’

  ‘Therefore I give this book my very best recommendations to all those who are interested in the murder of Olof Palme and the reasons behind it.’

  1. Lennart

   Bengt: OK, eftersom det här en svensk blogg och palmemordet faktiskt utspelades i Sverige så hoppas jag att du kan skriva om citatet på svenska.

 14. Christer W

  Jag skummade snabbt igenom de första 100 sidorna och konstaterade att Dammegårds research var grundlig, omfattande och initierad så långt.
  En sak tror jag, de han skriver om vet om att materialet ligger på nätet och de vågar inte göra rättssak av det. De vill inte väcka björnen som sover, det är bättre att hålla käft och att så få som möjligt får vetskap om Dammegårds undersökning och läser den.

  1. Lennart

   Christer: OK, då ska jag också läsa boken. Visste inte att den var vederhäftig och hade inte tid att kolla. Det skulle onekligen vara intressant att veta vad Leif GW Persson tycker om den.

 15. Bengt

  Ole Dammegård skriver själv om boken:
  “Coup d’etat in Slowmotion” / ‘Statskupp i Slowmotion’ is not just any book, but an impeccable study of one of the biggest murder investigations in modern history (with more than 800 pages with lots of photos, documents, detailled maps and images). What is still claimed to be the deed of a madman has turned out to have its roots within the international military complex and world finances at the very highest level, all sanctioned locally from behind impenetrable veils.

  My research has led me into a world of international assassinations, arms smuggling, acts of terrorism, weird suicides, as well as a tangled skein of paedophiles and freemasonic rituals. Agents, mercenaries, right-wing nazi police officers, professional hitmen and innocent scapegoats turn up on the pages of this astounding and explosive book that shows a picture of Sweden rarely seen before and which will change the image of this nation for ever.

 16. Bengt

  Jag har upptäckt en helt fenomenal e-bok av Ole Dammegård som briljant förklarar och löser Palme mordet;
  Naturligtvis har han inte kunnat publicera sin bok, den skulle ha förblivit censurerad om han inte själv publicerat den gratis på internet för oss alla att läsa (de av oss som högt värderar sanningen).
  Boken är väldigt detaljerad, mer än 800 sidor, det är enda nackdelen .

  Helt fenomenal bok, här är den:

  http://www.coupdetatinslowmotion.com/StatskuppISlowmotion.pdf

  1. Lennart

   Bengt: Tack för länken, men Chanserna att en privatspanare helt utan resurser skulle kunna lösa Palmemordet är tyvärr lika med noll. Vilket givetvis inte betyder att hans bok inte kan vara underhållande.

 17. Bengt

  Lennart: “….högst två eller tre personer. Annars skulle det ha läckt ut!”

  Jag tror jag har visat att saker och ting faktiskt har läckt ut, men eftersom makthavarna inte vill ta upp dessa avslöjanden i våra mass media, så förblir folk i allmänhet ovetande om att spårren leder till underrättelse tjänster, militär och polis i både USA och Sverige. Utomlands har faktiskt en betydelseful film dokumentär producerats; jag uppmanar skeptiker att försöka få den visad i svensk TV. Jag skulle bli mycket förvånad om den någonsin visas. Den är väl värd att se:

  https://www.youtube.com/watch?v=L-u35UBC60s

 18. Svenjulle

  Palmemordet väcker till liv en rad smärtsamma minnen. På söndagmorgonen gott och väl ett dygn efter mordet åkte vi (som vanligt) in till Birger Jarlsgatan från en söderförort. Jag hade väntat mig avspärrningar, omdirigerad trafik etc. Till min förvåning var det inte alls några sådana problem, när vi kom upp ur tunneln norrut på Sveavägen. En liten avspärrning med plastremsor på den östra trottoaren är vad jag minns. Det var ju bara Sveriges statsminister och internationellt mest kände politiker som mördats…

  1. Lennart

   Svenjulle: Ja så var det på den tiden. Bara det faktum att Palme med familj bodde i ett helt vanligt radhus och rörde sig ute på stan som en helt vanlig person framstår idag som helt otroligt. Tage Erlander hade på sin tid öppet hus och vilken svensk medborgare som helst kunde gå till statsministerns kansli, och om stadsministern var ledig kunde man få komma in och säga vad man ville. Man blev inte ens visiterad.

 19. Bengt

  Ett stort tack till Bengan för de sista websidorna, vilka har mer upplysande innehåll än de jag presenterade.

  Problemet är som sagt massmedia, vilka inte fungerar alls i enlighet med vad vi lärde oss i skolan. Ett annat stort problem är våra inlärda uppfattningar om vad som är sant eller inte. Den stora fienden är inte de som pekas ut i våra massmedia utan de som sitter vid makten i våra egna nationer i västvärlden. Detta är inte lätt att smälta så här är en websida med en amerkansk general som brottas med just det här problemet:

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=W0xzsbSbVUE

 20. Bengt

  Lennart: Problemet är mass media. Jag själv har försökt att få svenska tidningar att skriva om t.ex följande intervju, gjord av Peter Ford den 14 juli 1997 med f.d. CIA agenten Gene Chip Tatum, utan någon som helst framgång!
  Tatum avslöjar den amerikanska inblandningen:

  <>>

  1. Lennart

   Bengt: Tack för kommentaren!

   Det verkar som om din länk har strulat, vet inte riktigt varför. Om du skickar in en ny kommentar med länken så bör den fungera.

 21. Christer W

  Bosse och Lennart, om mördaren av Palme är en sjaskigt person eller inte är för mig totalt ointressant. Skälet till att jag tvivlar på att det var Pettersson är de egenskaper Pettersson hade.
  Han var lik Mijailović i sitt agerande så om han hade mött Palme på gatan av en tillfälligthet och slagit ner honom eller stuckit ner så låg det mer i linje med hans agerande. Mijailović råkade se Anna Lindh på NK och inom kvart var hon nedstucken. En handling utan plan, stundens ingivelse, så fungerade Pettersson också.
  Allt utredningsmaterial betonar att mördaren har följt Palmes, sett att de har gått in på bion och inväntat att filmen skulle ta slut.
  Polisen har hävdat att Pettersson drog till Cedergren för att låna en revolver och sedan återvänt och inväntat att filmen skulle sluta.
  En multimissbrukare som följer en konsekvent plan, det har jag aldrig mött och jag tror inte Pettersson var något undantag från den regeln. Det som kommer i första rummet för en missbrukare är alltid de egna behovet allt annat kommer i andra hand.
  Dessutom så reagerade jag på bilden från vittneskonfrontationen, de kunde lika gärna ställt Pettersson ensam i rummet eftersom alla andra var välkammade, hela och rena. Men för att vara riktigt tydlig så hade någon konstapel talat om för Lisbet Palme att de hade tagit in en alkoholist.
  Jag tvivlar på att Lisbet Palme överhuvudtaget såg den som sköt, hon såg sin man falla ner och den normala reaktioner är att få kontakt med sin anhörige.

  1. Lennart

   Christer: Här tror jag att du slår huvudet på spiken. Hela förfarandet verkar väldigt välplanerat. Jag skulle vilja se en minut-för-minutbeskrivning av vad som skedde från det att makarna Palme anlände till biografen grand tills själva mordet och flykten.

   Om det nu var Petterson som utförde mordet, ur rörde han sig. Han såg makarna Palme vid ingången till biografen. Sen gick han och hämtade revolvern hos Sigge Cedergren (?) och ställde sig att vänta utanför biografen. Sen när makarna Palme kom ut så följde han efter och utanför Dekorima så går han fram till dom och kanske t.o.m. pratar med dom, enligt taxichauffören. Och sen skjuter han två skott och springer in på Tunnelgatan och uppför trapporna.

   Om inte det är välplanerat så vet jag inte vad.

   Ett annat faktum som skulle göra en kartläggning av mordnatten intressant är alla skumma typer som befann sig i närheten. Lasermannen var ju biografmaskinist, sen har vi 33-åringen, Sigge Cedergren och säkert en massa andra skumma typer. Ingen av dom är misstänkta för mordet, men det visar hur skumt det faktiskt var i trakterna kring biografen Grand.

   Själv tror jag följande: Det är hur som helst långt ifrån 100% säkert att det var Christer Petterson, så varför inte låta en ny generation brottsutredare använda dagens kriminalteknologi och göra en grundlig utredning och sen publicera sina resultat. Och samtidigt lägga ut alla huvuddokument på webben. Och sen dra ett streck under det hela.

  1. Lennart

   Bengt: Jag uppfattar Inga-Britt Ahlenius som en mycket skärpt revisor som b.la. har utrett korruption och nepotism inom Europeiska kommissionen. Jag tror att vad hon säger är mycket enkelt: den s.k. Stay-behind-rörelsen har inte utretts som den har in andra länder. Den bestod av ett antal patriotiska militär och polistyper som individuellt eller i grupp skulle kunna ha utfört ett sånt här mord. Due diligence som man säger på engelska. Dom bör utredas.

   Om det finns en annan mördare än Christer Petterson så tror jag inte på någon större komplott, bara på sin höjd två-tre personer, inte mer. Annars skulle det ha läckt ut.

 22. Bosse

  Tror dock själv att Inga-Britt Ahlenius är litet mer seriös än så.

  Kanske, men lita inte alltför mycket på det.

  1. Lennart

   Bosse: I det här fallet så gör jag faktiskt det. Man går inte så långt som hon har gjort utan att göra någon tabbe på vägen för att sen få fnatt.

 23. utlandsMartin

  Det där med Stay Behind och Palmemordet tänkte jag direkt att hon läst Anders Jallais spännande agentserie. Allt Inga-Britt Ahlenius kvackar om står direkt i den bokserien. Jag rekomenderar böckerna varmt.

  1. Lennart

   uM: Tack för toktipset, kände inte till Anders Jallais. Tror dock själv att Inga-Britt Ahlenius är litet mer seriös än så.

 24. Bengt

  Hans Holmers egna uttalanden under åren som undersökning ledare:

  – “Om sanningen om mordet på Olof Palme kommer fram, så kommer den att skaka Sverige i sina grundvalar.” (DN 1986-08-25)
  – “Det är offret som valt själva mordplatsen.”
  – “Nu spelar jag ett högt spel, därför att förr eller senare får ni facit.”
  – “Det är en statlig gerilla som har dödat Olof Palme.” (DN 28/8 -86)
  Varför säger Carl Lidbom: “Det vore bäst om mordet på Olof Palme aldrig klarades upp”? Varför sade Harry Schein att det kanske var många i etablissemanget som helst såg att mordet på Olof Palme aldrig blir klarlagt?

 25. Bosse

  Christer W: Var och en är självklart fri att ha sin egen tro och dina teorier är lika mycket värda som mina eller någon annans eftersom de allra flesta i alla fall inte har en aning om vad som är sanning och vad som är lögn eller fria fantasier i det här fallet. Själv tror jag att vi har svårt att acceptera att en internationellt känd statsman som Palme skulle ha blivit mördad av en nersupen A-lagare. Det känns så sjaskigt och simpelt att ta in att vi hellre ser att det ligger en konspiration av något slag bakom. Helst en internationell komplott med inhyrd yrkesmördare, det skulle kännas mer “värdigt” på något vis.

  1. Lennart

   Bosse: Utan att ha några speciella kunskaper om Palmemordet så tror jag absolut att du har rätt i att det på något sätt verkar futtigt att bli mördad av en alkis. Men, den känslan tror jag försvann efter mordet på Anna Lindh.

   Här i USA förekom det mängder med konspirationsteorier om Kennedymordet tills jag tror det var
   Gerald Posner med sin Case Closed som fick slut på alla foliehattarna och fick folk att acceptera att det faktiskt vad Lee Harvey Oswald som mördade Kennedy.

   Ingen verkar ha gjort ett liknande försök med Palmemordet. Leif G.W. Persson skulle kunbna ha gjort det men verkar enbart intresserad av att tjäna storkovan på sin deckare och nu sin fiktiva film om Palmemordet. Och eftersom Christer Petterson faktiskt är frikänd för mordet så är det inte undra på att folk undrar vad som skedde. Och jag med dom.

   Dvs, antag att en ny generation kriminalare gick igenom materialet med dagens teknologi, skulle dom entydigt komma fram till att det var Petterson? Vet inte.

 26. Christer W

  Bosse, bajonettmordet dömdes som dråp och det är mycket som talar för att det var så. C P var onykter vid tillfället liksom den dräpte tydligen också var enligt vittnesuppgifter. Vid tillfället var han visst på rymmen från Ulleråker.

  I boken Hinsehäxan av Lillemor Östlin påstår hon att en grupp bestående av en polis, knarklangaren Sigge Cedergren och andra missbrukare och kriminella, kom överens om att sätta dit Pettersson för Palmemordet.
  Belöning, ära och att Sigge Cedergren ville bli av med Pettersson, som brukade tvinga till sig knark utan att betala, låg till grund för stämplingen.
  Östlin skriver också , som utgick från andrahandsuppgifter, att Pettersson befann sig nära mordplatsen utan att vara inblandad.
  Cedergren och kompani har troligtvis inte haft någon kunskap om vem eller vilka som låg bakom mordet och inte varit inblandade i det men situation kanske gynna dem.

  Ofta när konspirationsteorier kritiseras så utgår kritikerna från att en mängd människor är inblandade, så behöver inte var fallet. Det kan faktiskt var ett par eller en handfull som är inblandade i en konspiration. Det är nog snarare kretsen av insatta på mord av en dignitärer hålls så begränsad som möjligt för att minska upptäcktsmöjligheterna.

 27. San

  Det känns för stort, det känns som för många inblandade för att Polisspåret skulle kunna vara sant. Tycker faktiskt Ahlenius långtgående paralleller och insinuationer med JFK-mordet gör det lite stolligt, tyvärr. Om de sen var Christer Pettersson, vad vet jag.

 28. Bosse

  H2, Lennart och Christer W: Det är självklart oerhört svårt att säga om den man som påstår sig ha blivit ombedd att mörda Palme har något på fötterna eller om han bara svamlar. Det har ju genom åren ploppat upp hur många svammelpellar som helst, men självklart måste hans berättelse kollas upp. Att han inte längre är rädd att träda fram kan ju tyda på att den/de personer som låg bakom förfrågan nu är borta. Rent allmänt har jag lite svårt att tro på någon av alla de konspirationsteorier som förts fram. Främst av det enkla skälet att om en mängd personer är inblandat i något sånt här är det mer regel än undantag att sanningen sipprar fram så småningom. Hur “ospännande” Christer Pettersson än må vara som gärningsman så är han nog ändå den jag skulle satsa några kronor på som skyldig vid en eventuell vadslagning. Det går inte att bortse från att han var en våldsam person som hade dödat tidigare (det s.k. bajonettmordet den 22 december 1970). Han flydde den gången till en bekant som bodde just längs Tunnelgatan,om det nu kan betyda något.

 29. Christer W

  Jag skulle inte avfärda mannens påstående så där direkt. Ett av skälen är hans kommentar; jag kommer ju inte leva i evighet, det kan tyda på att han inte har så länge kvar och vill då prata av sig.
  Ett annat skäl är att de som var kända som Palmehatare hade anledning att inte synas i Palmes närhet vid mordet, det möjliggör att det var en inhyrd. Umgicks han i periferin av dessa kretsar finns möjligheten att han fick frågan.
  Även kommentaren “– Han tillhörde den där gruppen som bar en liten symbol, en svensk flagga eller vad det var.” säger en hel del. Symbolen var två flaggor, en svensk och en usa-flagga. Därför tror jag att mannen inte är ute och cyklar helt eftersom den gruppen poliser var ena riktigt otäcka jävlar.

  Även det att Christer Pettersson var halt har betydelse, en halt person springer inte gärna och definitivt inte uppför trappor.
  En annan sak som talar emot Pettersson är att missbrukare är inte särskilt bra på att planera för längre tidsförlopp, att han skulle ha sett paret Palme och sedan dragit i väg och lånat ett skjutvapen och sedan återvänt för att vänta in Palmes är långsökt. Chansen/risken att han hade rånat någon med vapenhot och dragit för att köpa mer knark låg nog närmare till hands för honom.

  Jag skulle inte bli förvånad om det kom fram att när mördaren kom upp på Malmskillnadsgatan gjorde han sig av med revolvern i bakluckan i bil som stod på en förutbestämd plats och som sen lugnt traskade ner till Kungsgatans vimmel.
  Det farligaste beviset mördare kunde ha på sig var ju revolvern och det var viktigt att bli av med den och inte på så sätt att den kunde bli upphitta.
  Polisen letade ju på tak och i gatubrunnar och andra skrymslen, men de kollade inga bilar.

  Ytterligare något som stör mig ända sedan mordet är Holmérs agerande. Jag har från första dagen undrat om karln var dum, inskränkt och självupptagen eller om han lade ut dimridåer medvetet. Men i vilket fall som helst det blev en katastrofal polisinsats.

 30. H2

  Jag tror inte ett dugg på mannen som påsåtr sig ha fått ernjudande om att skjuta Palme. Stämmer det så hade det gett honom en fantasisumma som belöning.
  Att han nu går ut och påstår detta tyder inte heller på att han är rädd.

  1. Lennart

   H2: Det gör nog inte jag heller. Och vem mins inte den nedknarkade Eva Rausings kommunikationer med Palkmekommissionen där hon om jag minns rätt pekade ut sin svärfar Hans Rausing som mördaren, med den märkliga tillägget att mördaren hade använt ett vapen med ett helt annan kaliber än den som polisen visste hade används.

   Däremot tror jag helt och hållet på Inga-Britt Ahlenius, hon är synnerligen skärpt och dessutom revisor. Om hon säger att den här Stay behind-gruppen bör undersökas i samband med Palmemordet så bör man lyssna på henne.

 31. Per A.

  ‘America doesn’t have friends. America only has interests.’ H. Kissinger.

  Något som våra folkvalda borde lägga på minnet.

Comments are closed.