Politik

Ockerräntor och överbefolkade s.k. pop-up-lägenheter för invandrade IT-entusiaster i San Francisco och Silicon Valley

Kabelvagnar i San Francisco

Forna tiders hyrestanter som tog ockrarhyror för att hyra ut smårum till dussintals studenter eller invandrare lever än i San Francisco.

Jag bodde själv hos en sån tant vid Börjegatan för många år sen, en professorsänka som hyrde ut sin rätt stora lägenhet till horder av studenter. Jag mins hur förbluffad jag blev att hon hade bekanta som kom på besök kl tre på natten. Det var den tidens pop-up-lägenheter.

Och om vi hade det tufft på den tiden så är det ingenting emot hur inflyttade IT-entusiaster har det i dagens San Francisco.

Nellie Bowles i San Francisco Chronicle skriver om s.k. Pop-up lägenheter i San Francisco, dvs hyresvärdar som hyr ut smålägenheter till dussintals invandrande IT-ingenjörer: Startup dreams meet pop-up rentals

The situations are frequently absurd, but increasingly common: A posting on Craigslist recently offered the top bunk in a 23-by-9-foot room in the Marina for $600 a month (for the bed’s sake, there was a 150-pound weight limit). And while some landlords are kept in the dark about the extra occupants, others have seized on the income opportunity and divvy up their living rooms.

“During the Gold Rush, young men, even those from the better classes, thought nothing of coming to San Francisco and living in very uncomfortable positions, in bunkhouses and shanties. What we are seeing today rings similar,” said San Francisco State historian Philip Dreyfus. “In San Francisco, the booms are so remarkable and dramatic, the busts so extreme. We’ve gotten used to it. But it is unique. Nowhere else has anything like this.

The newcomers already have broken the laws around taxi services (with apps that allow anyone to be a cabdriver), music (their first CDs came free off Napster) and hotels (they often stay in untaxed AirBnB rooms), so zoning codes are just another institution to drag into the 21st century. To them, occupancy limits are like copyright laws – simply obsolete.

Det är värt att komma ihåg att bakom den hurtfriska fernissan utanpå Silicon Valley och San Francisco så finns det mycket misär, droger, en uppsjö av vassa armbågar och kanske främst, arméer av programmerare och IT-entreprenörer som inte riktigt har vad som krävs för att slå igenom i den mycket tuffa IT-industrin här i dalen. Och som till följd av brist på övermänsklig energi, talang osv förr eller senare slås ut.

Pressklipp:
?Innovativa elever kvävs på högskolan?, Svenskt spel blir amerikanskt,Så undviker företaget apputvecklingens fällor,Här är årets allra lägsta bostadsräntor,Här är årets allra lägsta bostadsräntor,Regeringens utredare: Bopriserna är hemska

[tags]Silicon Valley, Riskkapital, Ängelinvesterare i Silicon Valley, Riskkapital och entreprenörer i Silicon Valley[/tags]